Обичам я, не я обичам, обичам я | webcafe.bg
Webcafe

Обичам я, не я обичам, обичам я

Webcafe.bg
26.01.2012, 13:26 (обновена 29.01.2012, 20:07)

1 от 6 снимки Назад Напред

софия

Снимка: © Ева Вълчева/Sofia-city.info

Снимката е на Ева Вълчева, спечелила трета награда във фотоконкурса "София - културни отражения"

Разбираме, че точно в това време, в което най-сигурният вариант да си стигнеш до офиса, е да преспиш в него, не ти е до възхвали на София. А и сигурно си от попрочелите, които не са чували нещо кой знае колко непознато за столицата от времето на първия си скок от бабуна в Южния парк.

Но пък други ей сега биха се овъргаляли с кеф в снега като Шрек в калта, давайки си сметка, че и тук можеше да цъфне някой мол. Ако трябваше да се замаже индустриалния вид, който паркът е имал до 1972. Тогава архитект Магда Карлова изработва проекта за зеленото място, където се издигала тухларна фабрика. Вероятно шумът не е бил приятен - колкото и втъпяващата музика покрай цацата и атракционите в парка през лятото в наши дни. Но тичайки рано сутрин по алеите, можеш да чуеш черния кълвач - рядък дори за България вид.

Да благодарим за парка и да продължим в Зеления град. Ако днес следобед в Борисовата градина има масов бой със снежни топки, знаеш ли, че през 1882 слатинските шопи са водили война за нея и даже дават две жертви. Стига се до там, когато пускат козите си сред новозасадените фиданки от градинаря Даниел Неф. Същата година властите си казват думата и с откриването на Царския дворец (сега Национална художествена галерия) - преустроеният от австрийски архитекти турски конак. Легендата за жълтите павета е, че са зестра на княгиня Елеонора при женитбата й с княз Фердинанд - но това го ползвай само ако си на бутилка вино след първа любовна среща.

Да завием надясно - в идеологически смисъл. Поне това е добронамерената ирония в картата на "София-културни отражения". Съвсем пресен гид сайт с четири тематични  маршрута: Древният, Зеленият, Шареният и Съвременният град. Оптимизиран за мобилни устройства, сайтът е изключително удобен за туристическа обиколка, ако имаш любопитни да видят и узнаят нещо за София гости и ако искаш да начертаеш твой маршрут между вече зададените. А при условие, че още си ползваш старата Nokia, можеш набързо да прочетеш за обектите, описани в непринуден и лек за запомняне формат (и на английски).   

Е, историята на храм паметника "Свети Александър Невски" я няма, но така или иначе ти е набита в главата. "Една от идеите беше да избягаме от акцента върху руското влияние. Търсили сме по европейските измерения на града", казват създателите на гида. И въпреки че новичкият соц музей не е пропуснат, заради интереса на необременени от системата туристи, една обиколка из София по стъпките на сайта се оказва наистина противоположна на очакванията, че сме притиснати от братски фасади и че няма какво да ни изненада.

В Древния град например са намиращите се в съседство на бул. "Цар Освободител" сгради на италианското посолство, строено през 1883 от австрийски архитекти и на австрийското, вдигнато от италиански двайсетина години по-късно. Така е, защото след Първата световна Италия окупира австрийската сграда, а през 1925 г. легациите си разменят местата. Италианци и австрийци, които ще се впечатлят от това - колкото искаш.

Инфото няма претенции за историческа изчерпателност, а по-скоро е провокация за ежедневна употреба на София, когато пак замрънкаш, че си роден в столицата на скуката. Вдъхновението за сайта освен това идва не от статуквото на всезнаещите, а след като създателите му обявяват фотоконкурс, в който любители и професионалисти пресъздават духа и културното наследство на София (не е като да й липсва) без да спекулират с патетиката (О, на тая плочка се чувствам като на площад Навона!) или крайния негативизъм (само дупки, задръстване и билборд през пет метра).

Оказва се, че в проекта се включват най-вече млади фотографи, като сред победителите е 17-годишната ученичка Ева Вълчева със снимката си на ангел над соцмонумент (няма измама, няма фотошоп). В момента изложбата с 20-те най-добри фотографии е в Информационен център - София, в подлеза на СУ "Св. Климент Охридски", а след месец-два ще отпраши към галерии в Рим и Париж.

"Нашето поколение преживяваше София чрез протести, новото я трансформира по всякакви симпатични начини", казват още създателите на проекта, които изпитват носталгия по Паметника на Съветската армия - по оцветения.

Колкото до сериозната част, погрижили са се за гордостта ти на софиянец, публикувайки и най-нови данни за артефактите от археологическите разкопки.

Например 1000 годишни пирони и много ценен лакримониум - стъкленица, която събирала сълзите на оплаквачките, намерени при източния сердикийски некропол от II-IV век на църквата "Света София". Тази, която дава името на столицата ти, но това си го знаеш.

Ако ти разчовъркахме любопитството, влез за още на sofia-city.info. Имаш едно стопяване на снега време да разбереш защо Римската стена всъщност е османска и къде са стъпвали хора, удостоени с императорска почест.

Oще: гид  културни отражения  паметник  разкопки  софия 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.07.2010, 22:56

8 garo | 29.01.201220:07

Маги, по тая логика трябваше да пишат на кого е дело и паметника, не смяташ ли??? Както и кой е правил жълтите павета, а не чия "зестра" са били. Материалът е за съвсем друго според мен. Приятен пи ар на София. Ако си част от хубавата София, ок, ама с тази позиция на "непризната" малко се изложи
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

7 fALLEN | 28.01.201214:21

маги, не се впрягай на педерастките изблици на бай ти свинчо. момчето толкова си може!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2012, 13:25

6 Magdalena Miteva | 28.01.201211:56

хахах, абе хора вие верно ли няма какво друго да правите, освен да търсите кусури на хората?ок-спете спокойно деца-аз съм нескромна тщеславна и тъпа!напускам тази игра с коментарите- само за информация-целта на моят коментар тук , беше да напиша името на автора, който в този случай съм аз.не да се фукам и да си говоря в 3-то лице.беше невинен кментар с информационна цел, а не това в което се превърна.приятели ми показаха снимката и това , че явно не се знае кой е правил ангелите на паметника, та аз се включих...за което сега съжалявам.Извинявайте, простете ми, моля ви харесвайте меее ;) .доволни ??
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 27.01.201223:12

>"Ангелът" е дело на Магдалена Митева , по известна като Лумаги.хубаво е да се споменават тези неща

Ти сериозно ли току-що се изказа за себе си в трето лице?? Хубава снимка, ама заеби туй тщестлавие, а?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2012, 13:25

4 Magdalena Miteva | 27.01.201216:23

независимо от вкусовете, драги пиер,споменаването на авторите на произведенията на изкуството(харесвани или не) е най-малкото -уместно.иначе отдавна съм минала възрастта свързана с егото.бъдете здрав и усмихнатУсмивка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2010, 10:36

3 pier | 27.01.201214:43

Е, вече сме чели статия за Маги, не ни разваляйте вкуса Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2012, 13:25

2 Magdalena Miteva | 27.01.201213:28

"Ангелът" е дело на Магдалена Митева , по известна като Лумаги.хубаво е да се споменават тези неща Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.06.2010, 13:59

1 za6totaka | 27.01.201209:05

ДА! ДА!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани