Как да инвестираме като най-богатия човек, живял някога | webcafe.bg
Webcafe

Как да инвестираме като Рокфелер

webcafeLifecafe, по Telegraph
11.11.2015, 12:33 (обновена 13.11.2015, 17:16)
рокфелер

Още като дете, Рокфелер вярва, че ще натрупа много пари и ще ги използва разумно за доброто на човечеството. През 1870 основава компанията „Standard Oil“ и я ръководи до пенсионирането си през 1890 г.

Не бихте ли искали да инвестирате като най-богатия човек, живял някога?

Джон Дейвидсън Рокфелер е мъж със скромен произход, но е движещата сила зад впечатляващия подем на "Standard Oil" - компанията, превърнала го в първия милиардер в света - и така чак до смъртта му през 1937 г., когато е на 97 години.

Активите на Рокфелер са на стойност около 1.5 процента от общото производство на Америка. В днешни пари това възлиза на около 340 млрд. долара - богатството на Уорън Бъфет или Бил Гейтс, умножено няколко пъти.

Рокфелер демонстрира усет към бизнеса едва на 7-годишна възраст, както сам разказва в книгата си „Random Reminiscences of Men and Events". „Започнах първото си бизнес начинание с помощта на майка ми. Притежавах няколко пуйки, а тя ми даде изварата от млякото, за да ги храня. Грижех се за тях и после ги продавах. Всиките ми приходи бяха чиста печалба, защото нямах отчети за разходи, но пазех всичките си квитанции по възможно най-добрия начин", пише Рокфелер.

На 14 г. той научава един особено важен урок - да инвестира парите си.

Тогава има спестени 50 долара, чийто еквивалент днес е около 1500 долара. Сумата е заработена от продажба на пуйки и от вършене на домакинска работа за семейство и съседи. По препоръка на майка си младият Джон дава парите на местен фермер срещу 7-процентна лихва за една година. В крайна сметка получава обратно 50-те долара плюс още 3,50 долара.

Някъде по това време получава 1,12 долара, след като 3 дни вадил картофи за свой съсед. Роденото в Кливланд момче осъзнава, че това заплащане е твърде скромно и представлява под 1/3 от лихвата, която е получил за вложените 50 долара. Джон решава, че ще накара парите да работят за него.

„Нямам спомен тежката работа да е била нещо ново или странно за мен. Бяхме научени да работим, да спестяваме и да даряваме пари. В моето семейство бизнес обучението започваше с раждането", разказва Рокфелер.

Той не се впуска в предприемаческа кариера твърде рано. След средното училище, където го бива по математика и особено по аритметика, той прекарва 10 седмици в търговски колеж, където учи счетоводство, бизнес и банковото дело.

След това трупа практически опит в „Hewitt & Tuttle" - фирма посредник, която се занимава със селскостопанска продукция. Рокфелер впечатлява шефовете си със своето трудолюбие и решителност, а скоро са му възложени сложни сделки от името на дружеството. Няколко години по-късно му е отказано повишение, което той е сигурен, че заслужава.

Тогава Джон е на 19 г. и стартира бизнес партньорство с англичанин на име Морис Кларк. "Бяхме просперираща фирма от самото начало. Направихме 450 000 долара още първата година, въпреки че целта ни беше да спечелим около 4400 долара", казва Рокфелер.

Фирмата се разраства бързо, но той се страхува, че ще стане жертва на една от най-големите промени в американската икономика - възхода на железниците. Неговата фирма процъфтява отчасти поради разположението си в Кливланд, на брега на езерото Ери, което е идеално за транспортиране на продукция чрез кораби и двуколки.

Но други градове са по-добре разположени, благодарение на мрежата на железниците. Рокфелер започва да търси други възможности - и ги намира в петрола.

Петрол е открит в Пенсилвания през 1859 г., а Рокфелер влиза в бизнеса с черно злато през 1862 г., отново в партньорство с Кларк. Това начинание не жъне желания успех и пътищата им се разделят. Но Рокфелер си купува на търг завод за 72 500 долара, вземайки назаем голяма част от парите.

Този бизнес, чрез една дълга поредица от сливания и придобивания, в крайна сметка се превръща в „Standard Oil" - гигантска компания, която оперира не само в САЩ, а и по цялото земно кълбо.

Рокфелер вярва в ефективността и ограничаването на замъсряването при производствения процес. Той създава процеси и продукти, с които се гарантира, че всяка част от суровия петрол се използва за полезна цел. Джон прави така, че изкупва компаниите на конкурентите си и „Standard Oil" става фактически монополист в бранша.

Рокфелер организира картел, който си извоюва преференциални цени от железопътните превозвачи, макар и по-късно те да са обявени за незаконни.

За да финансира тази необикновена експанзия, Рокфелер реинвестира печалбата на фирмата, но трябва да заеме още пари. В действителност мнозина го описват като "велик кредитополучател".

След като шеф на банка го предупреждава, че е взел почти всички пари в нея и че директорите искат да го видят веднага, Рокфелер казва: „Добре, ще се видим. Тъкмо искам да взема още по-голяма сума".

Животът на Рокфелер е силно доказателство на теорията, че единственият начин да станеш наистина богат, е да започнеш свой собствен бизнес. Но има някои аспекти от подхода на Рокфелер, които са ценни уроци и за обикновените инвеститори. От само себе си се разбира, че той е от типа хора, които купуват и държат. Използва компаниите, които придобива, за да подсили „Standard Oil", вместо да ги продава за по-голяма печалба.

Рокфелер е решен да превърне компанията си в единствената в сектора.

Тази стратегия намира приложение сред някои мениджъри на фондове, които купуват акции само в компаниите, които доминират на техните пазари. Друго правилно на Рокфелер е да инвестира печалбата обратно в собствения си бизнес.

Той е и един от основателите на федералния резерв на щатите - институцията, която контролира националната валута. Следи всяко пени и управлява парите си с цел да запази благосъстоянието си. Съчетанието от късмет, упорит труд, проницателност и безскрупълност превръщат Джон Д. Рокфелер в най-богатия американец.

Сутрин Рокфелер закусва хляб и мялко,
а вечер яде няколко ябълки. Отива на работа с билет от 5 цента, износва дълго костюмите си и си купува в Ню Йорк като запазва обзавеждането на предишния собственик. Джон има особени възгледи за филантропията и вярва, че благотворителността не бива да се изтъква.

Oще: standard oil  бизнес  бизнес начинание  джон рокфелер  заем  инвеститор  инвестиции  индустрия  компания  кредит  морис кларк  пари  петрол  петролна индустрия  печалба  приходи  производствен процес  пуйки 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 12.11.201519:28

>The slogan of the Rockefellers: "Concurrency is a sin!"

ПАХАХАХАА!
Concurrency, викаш?
Това трябва да го постна някъде в програмистки форум за многонишково програмиране.
Така и не ми стана ясно защо изобщо се занимаваш да се мъчиш с тоя английски, след като очевидно не го разбираш. Хм.. то всъщност не че българският ти е по-добър де..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

10 Harry | 12.11.201518:38

Ако не вярвате на мен, на един истински американец ще повярвате ли:

“ Американците, като всички живи същества на Земята, вярват в много неща, които са явни лъжи… Тяхната най-вредна лъжа е, че за всеки американец е лесно да забогатее. Те не искат да признаят колко е мъчно да забогатееш и затова онези, които нямат пари, обвиняват себе си и само себе си. Тяхното вътрешно чувство на вина е богатство за богатите и силните, които правят все по-малко за бедните, лично или обществено, от коя да е друга управляваща класа, да кажем, от Наполеоново време насам."
Кърт ВОНЕГЪТ, Кланица 5
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.06.2014, 10:57

9 erzsebet | 12.11.201516:11

От скромен опит мога да кажа как НЕ се забогатява:
като се самосъжаляваш;
като отказваш да работиш;
като не се развиваш непрекъснато;
като не пестиш;
като допускаш идеята че друг ти е виновен.

Не искам да засегна никого, не казвам и че знам сигурна рецепта за забогатяване. Просто споделям наблюденията си дотук.
Аз самата съм се чувствала онеправдана и експлоатирана в някакъв етап от живота си; случвало ми се е да губя мотивация да уча; имам неизкоренимия навик да си угаждам - така че въпросът с пестенето е ясен ;)
Имах един шеф навремето, който казваше "Обичам младите хора, защото те не знаят, че не може." Понякога е добре да забравяме, че не може и да опитваме. Иначе - пиши ни бегАли.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

8 Алилуйщина | 12.11.201511:41

Много вярно Хари! Много щастлив
Богатите държави не са забогатели от това, че са съградили блага, а от това, че са отнели благата на бедните държави, защото ресурсите на Земята са строго ограничени и не могат непрекъснато да се увеличават, както се увеличава паричната маса.
Благата в една държава също са константа, в случай че тази държава не води завоевателни войни за заграбване благата на други държави. И гражданите в тази държава водят борба за преразпределение на благата в нея.

Класовата борба, характерна за всички досега известни обществени системи, е антагонистична игра с нулева сума/ печалбата на един означава пряко загуба на друг/. Успехът и печалбата на привилегированата прослойка от обществото - богатите, е равен на провала и загубата на бедните.
Играта на САЩ с останалата част от света, е игра с нулева сума. Успехът и печалбата на САЩ, при „демократизирането“ на някоя държава е равен на провала и загубата на държавата, която е била „демократизирана“ от САЩ.

Пример с България…и др.бивши соц.страни.
Според Индекс за човешко развитие България е заемала 27-мо място в света през 1990 г., САЩ - 19-то място в света. През 2013 г. България заема вече 58-мо място в света, САЩ - 5-то място в света.
Реве или много тъжен
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

7 Harry | 12.11.201510:29

Забогатява се с труд.

Много щастлив Много щастлив

Не, не се забогатява с труд, видели и чули сте го само по телевизията, в живота не можете да посочите такъв случай, на забогатял с труд.

Мислете с главата си, не с телевизора си!

С труд можеш да живееш добре и да осигуриш семейството си, ако разбира се не ограбват богатите ти работодатели, политическата власт над вас и външна страна - империя, интернационална корпорация, които наистина забогатяват, но не с труд, щото тия хора не работят, само управляват, а ако не сте съгласен да ви ограбят, ви пращат стражата си, Англия изпратила воиници да потушат възстанието на сипаите - разстрелвали ги с оръдия, Рокфелер изпратил националната гвардия да убива на стачниците децата, а сега е модерно да те обявят за недемократичен, терорист, ксенофоб или хомофоб и да те пребият с умни бомби, обеднен уран, да ти конфискуват авоарите в техните банки.

Един самонарекъл се филантроп, вади злато от нашите земи за над 1 милиард долара, официално, но никой не знае дали не е повече, добил правата чрез корупция, очевидно е че става със съучастие на наши богаташи, някое семейство от Политбъро на ЦК на БКП.

САМО ТАКА СЕ ЗАБОГАТЯВА! ДРУГИ НАЧИНИ НЯМА! Защото богатството на Земята е константа и крайна величина, само се преразпределя.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

6 Pavur Pezev | 12.11.201509:45

Ма как убаво са подредени-арабската Опра,затрогващата история на Рокфелер,соц.бит и реклама за бяла кредитна карта,за люде скофти кредитна история...Ойро-атлантическа идилия.Отивам да си бръкна в гърлото да се издрайфам.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

5 e-mil | 12.11.201509:22

За клането в Лъдлоу основна вина има синът Рокфелер Джуниър, който по това време управлява компанията. Естествено е възпитан от баща си, но все пак в интерес на истината трябва да се уточнява, че това е друг Рокфелер.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

4 Pavur Pezev | 12.11.201509:18

Колко трогателна е историята на този преуспял,млад и красив човек,пример за всеки образован,предприемчив,млад и красив,десен българин.Забогатява се с труд,постоянство и дисциплина,а не със спекула,експлоатация и измама,офшорни фирми и фабрики в третия свят,където в тях работят малолетни индивиди за паница ориз,произвеждат стоки със себестойност около два долара,а вървят на пазара по двеста...Гадни комунисти...
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 11.11.2015, 22:21

3 Deyan Dimov.504342463076270 | 11.11.201523:49

......???!!!???,а че са го спонсорирали Световните Мародери Ротшилд и думичка няма.....странно....!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 11.11.201522:16

"...
Свестните у нас считат за луди,
глупецът вредом всеки почита:
"Богат е", казва, пък го не пита
колко е души изгорил живи,
сироти колко той е ограбил
и пред олтарят бога измамил
с молитви, с клетви, с думи лъжливи.
И на обществен тоя мъчител
и поп, и черква с вяра слугуват;
нему се кланя дивак учител,
и с вестникарин зайдно мъдруват,
че страх от бога било начало
на сяка мъдрост... Туй е казало
стадо от вълци във овчи кожи,
камък основен за да положи
на лъжи святи, а ум човешки
да скове навек в окови тежки!
..."

из "Борба" на Христо Ботев
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани