Герои има. Търсят се деца | webcafe.bg
Webcafe

Герои има. Търсят се деца

ема ивановаЕма Иванова
25.04.2016, 18:35 (обновена 08.05.2016, 11:29)
търсят се герои

Снимка: © Webcafe.bg

Седем главни герои и тридесет героични доброволеца застават зад проекта "Оцвети Великден" - тази събота, 10 часа, пред Народния театър. Повече за това какво е да боядисваш яйца, когато нямаш родители, и колко много надежда може да дари програмирането - лично от Христо Ласков и Иван Павлов от Heroes Wanted

Говорят един през друг, като допълват изреченията си. Единият артикулира задъхано, докато другият обяснява спокойно и педантично всеки един детайл, все едно става дума за бизнес проект. А проектът не е "бизнес", точно обратното...

Но подред.

Може да са крайно различни, но и двамата са герои. При това съвсем буквално, защото Иван Павлов и Христо Ласков са двама от седемте "бойци" в основата на организацията Heroеs Wanted ("Търсят се герои").

А иначе, в "реалния" живот?

В ежедневието, те са част от група приятели, събрани от страстта си към бягането. Не членуват в клуб, просто обичат да спортуват сутрин и можете да ги срещнете как бягат "из Борисова градина или по Витошка".

Като професии също нямат много общо: Иван се занимава със софтуерни стартъпи в компанията Tidit, а Христо е стратегически директор в маркетинг компанията Publicis Modem Cybermark.

Поводът да се съберат заедно, включително и за среща пред Webcafe.bg, e първото публично събитие на организацията "Търсят се герои", а именно "Оцвети Великден".

Двамата го рекламират почти в един глас:

"Деца, ако сте в София, елате на 30-ти април, 2016-та година, 10 часа, градинката пред Народния театър "Иван Вазов". Доведете и бабите и дядовците си! А вие - баби и дядовци, доведете децата си!

Ще боядисваме яйца. Ще се забавляваме, ще караме велосипеди, ще рисуваме картини с тебешири, ще правим кошнички и - най-радостното: ще програмираме!".

Иван Павлов и Христо Ласков са сред седемте организатори на проекта "Heroes Wanted" - създатели на детския празник "Оцвети Великден". Всички деца и родители, които ще са в София, са поканени тази събота, 30-ти април, от 10 часа пред Народния театър

Макар че посланието е насочено към всички деца, основният фокус на събитието, организирано от Heroes Wanted, са децата в неравностойно положение - сираците, за които християнският празник е "оцветен" в съвсем различен цвят - този на самотата.

Всъщност това е и генералната идея на сдружението: да събира голямата група на деца в риск (деца без родители, от социално слаби семейства, деца, изоставили училището и деца на мигранти), заедно с деца, които имат здрави семейства - на едно място.

По този начин се цели да се помогне за по-добрата интеграция, както за едните, които да се почувстват част от обществото, така и за другите, които да бъдат възпитавани в толерантност.

От Heroes Wanted избират Велика Събота за организацията на първото си подобно събитие, защото, по думите на Иван "Великден е един семеен ритуал, в който участва мама, която вари яйцата и участват децата, които обичат да ги оцветяват, като кулминацията - всички знаем - е неделя".

Но при едни деца този ритуал го няма, уточнява Иван, защото тези деца нямат семейства и ако имат - то ритуалът е "проформа".

По думите и на двамата, държавата е направила много в последните години да подобри положението в домовете за сираците и изоставените от социално слаби родители деца. Големите домове, в които бяха констатирани куп нарушения и в които бяха настанявани между 300 и 400 деца, вече са разформировани (с няколко изключения в страната).

Новите помощни домове, наричани "центрове за настаняване от семеен тип", са обитавани от между 10 и 15 деца които имат възможност да посещават общинските училища в близост.

Децата от два от домовете в София вече са потвърдили присъствие по време на "Оцвети Великден".

Така на празника ще има осем деца от единия дом - "Иван Вазов" в Надежда и девет от другия - "Любен Каравелов" в "Модерно предградие". Всичките деца са на възраст от 6 до 12 години, а "Heroes Wanted" са успели да организират транспорт за извозването им, благодарение на един от спонсорите - училища ЕСПА.

Деца в неравностойно положение извън София засега няма как да има, защото логистиката е особено трудна, уточняват Иван и Христо. Всъщност именно фактът, че Велика Събота е почивен ден, възпира и участието на деца от други помощни домовв - заради неработния ден няма възпитатели, които да дойдат с тях.

"За съжаление все още никой друг от центровете за настаняване, до които се допитахме, не успя да организира децата така, че да се включат", казва Иван.

За сметка на това на празника ще се появят ученици от две начални училища, които, въпреки почивния ден, са се ангажирали да осигурят преподавател с група ученици.

"Искаме масов детски празник. Всички деца, които са останали в София по това време, да заповядат", призовават организаторите.

Седемте "бойци" от "Heroеs Wanted" не са сами: на помощ им се притичват 30 доброволци.

Според Иван, подобно събитие изисква страхотна логистика.

"Това си е project management отвсякъде - да координираш 30 човека доброволци, които да работят като един механизъм, е огромна работа".

"Всеки, който е организирал събитие знае, че в 99% от случаите има логистичните драми", добавя и Христо.

"Страх ни е, защото искаме масово мероприятие, в същото време работата с деца е отговорна - от спонсор сме получили около 200 яйца, имаме бои, също от спонсори. Ако се появят 200 деца - ще сме много доволни, че сме успели, въпреки почивния ден".

Още един спонсор в лицето на "Веломания" осигурява велосипеди, които могат да се карат в парка в рамките на детския празник.

А сред голямата гордост на организаторите е подадената ръка от страна на Microsoft Bulgaria и "Дигитална национална коалиция".

Те ще помогнат с курсове за програмиране за децата, като осигурят инструктори.

Курсовете ще бъдат по 40-ина минути, като в рамките на деня ще се проведат няколко такива - докато има желаещи деца.

"В някое от тези, хлапета, които ще дойдат, може да се крие следващият Стив Джобс или Марк Зукърбърг, кой знае? Те ще пробват да програмират за първи път в живота си", казва Христо. "А програмирането не е писане на код, а е начин на мислене, като няма значение дали си на 2, 12 или 200 години".

"Ако успеем да запалим искра у тези деца сега, можем да променим живота им в бъдеще", сигурен е и Иван.

И накрая - какъв е мотивът зад всичко това?

Иван и Христо, а може би и другите организатори, както и десетките доброволци, не го правят, защото искат да се "популяризират" като личности.

"Нашето послание е, че всеки може да бъде супергерой, ако отдели малко от времето си, един час, десет минути, да се посвети на някаква благотворителна цел. Това е героят, който търсим", казват те.

Ако и вие се чувствате герой, можете да се присъедините към инициативата, защото организацията на подобни събития тепърва предстои. Идва 1 юни - и пак ще има нужда от хора, които да помогнат за логистиката за нов детски празник.

Следващият път той ще бъде със спортна насоченост и ще бъде преназначен за всички деца, включително за онези, в чиито семейства религията не е християнството.

Heroes Wanted търсят герои тук


Oще: heroes wanted  microsoft  боядисване на яйца  бъди герой  великден  велосипеди  деца в неравностойно положение  иван павлов  инициатива  маркетинг  оцвети великден  помощни домове  помощни училища  семейства  сираци  софия  софтуер  социално слаби семейства  спонсори  стани герой  стартът  супергерои  събити  събитие  театът иван вазов  традиция  търсят се герои  христо ласков  яйца 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.