Стратегът на ИДИЛ, който зареди 15 хора-бомби | webcafe.bg
Webcafe

Стратегът на ИДИЛ, който зареди 15 хора-бомби

webcafeLifecafe, по Guardian
31.08.2015, 18:03 (обновена 01.09.2015, 19:23)
бомба, взрив, кобане, кобани, експлозия, идил

Снимка: © Getty Images

Абдула признава, че е изпратил повече човешки бомби през Багдад, отколкото всеки друг по време на размириците там

За около година Абу Абдула бе най-търсеният човек в Багдад. Той е известен сред шефовете си вътре в "Ислямска държава" като "стратегът" - човекът, който отговаря за изпращането на атентатори самоубийци да атакуват храмове, университети, контролно-пропускателни пунктове и тържища в иракската столица.

Днес неговият дом е тясна килия в неназован затвор с висока степен на сигурност, някъде в покрайнините на Багдад. Там Абдула е прекарал 11 месеца след залавянето си. Пред "Гардиън" той разказва за ролята си на човек, изпратил 15 човешки бомби през Багдад - повече, отколкото всеки друг по време на размириците там, които траят над десетилетие.

Абдула е един от най-пазените затворници в Ирак. Осигуряването на достъп до него отнема три месеца на преговори с разузнаването на страната. След като от "Гардиън" разбират, че им е дадено разрешение да се срещнат с него, става ясно, че Абдула не желае да бъде интервюиран, а настоява да говори свободно. В 90-минутен разговор той подробно разяснява за ролята си на архитект на една от най-яростните и безмилостни терористични кампании на Ирак.

Сам признава, че е "заредил" 15 бомби, преди да бъде арестуван през юли 2014 г. Абу Абдула твърди, че се е молил заедно с тях в последните им часове, преди да поразят целта си. Отблизо е следил как вървят към мишената и се самовзривяват. "Стратегът" казва, че над 100 души са загинали, "благодарение" на дирижираните от него нападения. Най-често жертвите били служители на силите за сигурност, но понякога загивали цивилни, включително жени и деца.

"Те идваха при мен в работилницата". Така той нарича невзрачната и сега изоставена стая с две метални врати, която се намира в южните покрайнини на Багдад. В продължение на повече от година помещението се използвало за команден център на "Ислямска държава" в иракската столица.

"Посрещах ги на вратата. Поздравявах ги и се взирах в тях, за да разбера дали са готови", разказва Абдула. "След това сядахме, молехме се и четяхме Корана", допълва той.

По думите му, нито веднъж атентатор не си е изпускал нервите преди мисия. Всичките нападения, казва Абдула, били успешни. Той помагал на бъдещите самоубийци да стегнат колана с бомбите и да го прикрият така, че на контролно-пропускателните пунктове никога да не го намерят. "Понякога правехме всичко това в последния момент", уточнява джихадистът.

По време на интервюто, при което Абдула седи с белезници, отговорите му варират значително. Той често е откровен, а след това отговаря с неохота.

През последното десетилетие затворите в Ирак са сочени от правозащитни организации като места, където изтезанията се прилагат рутинно върху затворниците. Абдула трепва, когато пазачите му се приближават към него. Метални окови го чакат в щайга близо до вратата на килията. По тялото му няма видими следи от насилие, изглежда се храни добре. Според един от надзирателите, правителството е наредило лишените от свобода да бъдат хранени редовно, а в килиите да има ток и климатик.

"Можете ли да си представите - те имат по-добър живот, отколкото повечето хора в Багдад", казва надзирателят.

Когато пазачите напускат помещението, Абдула става далеч по-спокоен. На въпрос "Какво е вашето послание към Запада", той прави кратка пауза, поглежда към вратата, за да се увери, че с екипа на "Гардиън" са сами. Очите му блесват и казва: "Ислямът идва. Това, което "Ислямска държава" е постигнала през изминалата година, не може да бъде отменено. Халифатът е реалност. "

Абдула, чието истинско име е Ибрахим Амар Али ал Хазали, твърди, че е член на ИДИЛ и всичките предшественици на групировката от 2004 г. насам. Походът му към насилствения джихад е неортодоксален: той е мюсюлманин шиит и практикува вярата до края на 90-те, когато се обръща към сунитския ислям и отрича ученията на традиционната вяра.

По време на сблъсък с иракските сили през 2007 г. е прострелян в главата. Входната и изходната рана личат до лявото му ухо. Мести се бавно и, независимо от веригите, изглежда има проблем с двигателните умения.

Независимо от травмите си, Абдула става все по-решителен в последните години. "След 2011-а отново бях много зает. Исках да живея в Ислямска държава, управлявана от шериата. Искам всичко, което и ИДИЛ иска. Това са моите цели, без никаква разлика, казва Абдула.

Преди да бъде заловен, той бил действащ "валия" на Багдад. Заел поста след ареста на предишния си началник - Абу Шакер, който днес също се намира в строго охраняван иракски затвор. Залавянето на двама им е довело до разкриването на много подробности около мрежата на джихадистите, чиято примка около Багдад се затяга най-много от 2011 до 2013 година.

Оттогава оперативните работници на ИДИЛ показват способност да се реорганизират. Наскоро инкрустирани със знаците на групировката оръжия бяха изкопани от ферма в Южна Багдад.

В коридор в затвора, където е Абдула, са разлепени снимки на издирваните в момента терористи. Колан на атентатор самоубиец лежи нелепо в ъгъла зад вратата. В гардероба се съхраняват панталони, които са били натъпкани с експлозиви. Наблизо бос мъж със завързани очи се навежда мълчаливо срещу стена, а окованите му ръце са пред него.

Дори сега, изправен пред опасността да получи смъртна присъда, Абдула гледа на онези, за чието убийство е съдействал, като на легитимни мишени, чиято смърт може да бъде напълно оправдана.

"Само веднъж съжалявах. Един мъченик се взриви до паза, близо до жени и деца. Това ме разтревожи, но на другия ден бях спокоен. Знаех, че трябва да остана верен на идеологията си", казва Абдула.

Той обяснява, че оперативната му мисия е завършила със залавянето му. Категоричен е, че ще използва времето, което му остава, за да говори открито за вярата си. "Направих всичко в името на вярата. Не искам да говоря за съжаление и за семейството си", отсича Абдула.

Надзирателят, който трябва да го прибере, обаче казва: "Той е идеолог, но има други, които са по идеолози от него. Той пееше като птичка първия ден тук. После се опита да накара и другите затворници да го правят. Един от тях го нападна. Ето с такива хора си имаме работа."

Близо до работилницата, където Абдула планирал кървавите си нападения, живее мъж, който бил съсед на "стратега" повече от година. Казва, че не подозирал нищо - Абдула бил тих и възпитан.

"Но вече нищо не ме изненадва в този град. Нищо. До края на живота си няма да се шокирам от нищо. Това ти причинява животът в тази страна", допълва мъжът.

Oще: абу абдула  багдад  бомба  взрив  джихадисти  експлозия  идил  ирак  ислямска държава 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани