Да изядеш книгата с корицата. Буквално | webcafe.bg
Webcafe

Да изядеш книгата с корицата. Буквално

manuelaМануела Геренова
05.04.2019, 14:07 (обновена 08.04.2019, 12:48)
дарина димитрова

Снимка: © Личен архив @ Дарина Димитрова

Дарина Димитрова създава книги за засаждане и изяждане

Започваме с това, че в света съвсем наистина съществуват зли вещици, една от които се нарича Нехая. Тя живее във всеки от нас в малка или в по-голяма степен.

Срещу нейните ужасяващи магии обаче има цял отряд - ПиПеР, способен да я пребори. Вече го е правил веднъж, а ако се наложи - ще го стори и в бъдеще.

Това е историята в книгата "Бобо Бермундо и отряд ПиПеР", създадена от Дарина Димитрова като опит покаже как да победим безразличието към околната среда. Книгата съдържа 35 илюстрации от Кристина Михайлова, които пресъздават тази триумфална победа, а текстът, който проследява цялото приключение, е дело на Цветелина Вътева.

"Бобо Бермундо и отряд ПиПеР" е "Детски роман за четене, засаждане и изяждане". И не на шега е такъв, макар че създаването му не е било "фасулска работа".


В началото стои едно дългогодишно приятелство, подплатено с кауза - да научим децата да са загрижени за природата (както и на търпение, внимание към заобикалящата ги среда и грижа).

Дарина е сигурна, че именно приятелството я е отвело до правилните хора в живота, с които работи по реализирането на идеята. Тя е дългогодишен мениджър проекти в сферата на софтуера и дизайна и в кариерата си открива вдъхновение да създаде нещо, което е максимално далеч от порочните бизнес практики.

Така й хрумва създаването на детска книга, но не каква да е. "Бобо Бермундо и отряд ПиПеР" е детски роман за четене, засаждане и изяждане - една поредна добра идея, ушита от ценни каузи. Отговорна книга, от страниците на която можете да отгледате градина с ядливи цветя, саксийни ягоди и зеленчуци.

Книжното тяло е направено изцяло от 100% рециклирана натурално-бяла хартия, с биоразградимо фолио, еко мастило и лепило, безвредни за почвата.

При отпечатването й не е генериран хартиен отпадък. Наред с екологичните ценности, тази книга е необикновена и с автентичната си история. По-голямата изненада идва обаче, когато човек разлисти страниците й. Там намира не само историята на Бобо и приятелите му, и то написана с шрифт, подходящ за деца с дислексия.

През няколко страници има малки цветни саксийки, които се засаждат и читателите могат сами да си отгледат собствени плодове и зеленчуци, независимо дали живеят в апартамент или къща.

Книгата е много далеч както от концепцията на обичайните захаросани истории за деца, така и от принципа "Просто бизнес, нищо лично".

Напротив, в нея всичко е лично, защото Дарина и Криси се интересуват от природосъобразния начин на живот от деца. "Вярвам, че човек е свързан със заобикалящата го природа по страшно много начини", казва Дарина и допълва, че промяната около нас се случва чрез личната отговорност и личните действия, а не с вълшебна пръчица.

Криси от своя страна пък винаги е мечтала да илюстрира детска книга, така че не й е било необходимо увещаване.

Да се създаде книгата обаче никак не е лесно. В малък и лимитиран откъм природосъобразни алтернативи на производство пазар е много трудно да създадеш еко продукт. Когато от печатници чуят, че става дума за подобен проект, отговарят с лаконично "Не". Други дори саркастично подмятат "Ще я ядете ли тази книга?!".

Упоритостта обаче рано или късно дава плод, макар че в хода на работата по "Бобо Бермундо и отряд ПиПеР" се случват и доста промени.

Първоначално например Дарина иска страниците на книгата да се късат и засаждат. Противници на подобно хрумване среща в собствения си "отряд" - Криси е категорично против книга с текст и илюстрации да се къса, било то и за да поникне после под формата на плодове и зеленчуци.

Как ще четеш книга, а после ще късаш, вместо да си я запазиш? Абсурд! Така се появяват малките саксийки със семенца между страниците на книгата.

Коя е другата бетонна стена, с която динамичният женски отбор се сблъсква?

Как да се направи книга, която как да следват всички екологични ценности, заложени в идеята, без това да ощети крайния потребител с непосилна цена или да изисква прекалено много консумация на ресурси. В България се е правила рециклирана хартия, подходяща за целта, но нейното производство е спряно... още преди 15 години. Поради липса на интерес, разбира се.

Ламинатът на кориците също е еко-съобразен и биоразградим. Семената са внос от Англия, сертифицирани са, отново не се намират подобни в България. А после обяснявайте, че сме земеделска страна...

Самото изпробване на семената отнема около година и половина, докато се открият подходящите, така че да никнат бързо, да се вместят в книгата и да са подходящи за гледане у дома. В крайна сметка се стига до избор от шест растения, сред които моркови, ягоди, марули, репи, оранжеви чушлета, ядливи цветя и домати

Голяма мотивация за Дарина да премине през всички тези предизвикателства е майчинството. То я подтиква да споделя с близките си новите си мисли и притеснения и установява, че всички млади родители преминават през своите колебания. Стремежът "да сме над нещата" е това, което ги спира да са откровени и да кажат на висок глас своите трудности и предизвикателства.

Затова тя иска детска книга, която "не обръща гръб" на проблемите, а ги решава.


Дарина преминава през магистратура по психология и започва активно да общува с детски психолози. Благодарение на това вниква в детските проблеми. В книгата успява да вмъкне и достатъчно "капани за родители" - теми като отчуждаването между мама и татко например.

Криси като илюстратор има собствени тревоги около книгата. По професия е графичен дизайнер и работи в друга сфера. Освен това първоначално й се иска да рисува с моливи, графити и бои, но впоследствие осъзнава, че дигиталните рисунки спестяват време и позволяват гъвкавост.

Нехая й отнема почти два месеца рисуване и корекции, но крайният резултат е впечатляващ. Дори дребните детайли в илюстрациите са внимателно изпипани - например пердетата от лавандули.

Всъщност част от героите съществуват в реалния свят. Даже и пъпешът - един много важен герой - е съвсем истински сорт саксиен пъпеш, макар че не ви гарантираме, че ще ви проговори.

Вещицата Нехая също се появява и то докато си говорим - под формата на кукла, направена изцяло от отпадъчни материали.

Стара тениска, малко нарязани найлонови торби, хранителна боя за лице и ето ти Нехая в "цялата й прелест". Според Криси и Дарина личният пример пред децата е най-важен, затова и вещицата е създадена от отпадъци.

Щом говорим за вещици, Дарина описва как "понякога изпитваме нехайство, гняв, омраза. При децата е същото". И именно тук идва ролята на вълшебната приказка, която да им помогне да преодолеят тези емоции. Това е и целта на "Бобо Бермундо и отряд ПиПеР" - да не отрича човешката природа, а да учи на емпатия и толерантност по един фин начин.

"Не можеш просто да кажеш на едно дете да бъде добро. Емоциите трябва да бъдат осъзнати и приети", уточнява Дарина.

Затова и е хубаво детските истории да имат щастлив край според нея, но не е задължително. Причината според нея е, че след прочетения щастлив край, понякога не знаем как да стигнем до него в живия живот. По-важното е книгата да ни дава насоки как да постигнем този край, а не само да го описва.

В този ред на мисли, човек сам избира и намира начинът към този щастлив край. "Животът така или иначе ще поднесе на всеки достатъчно изненади", допълва Кристина. Нехая обаче трябва да бъде победена и да е ясно, че всеки може да я надвие.

А ако се чудите дали двете следват съветите си в собствения си живот - можете да сте сигурни, че е така.

Семейството на Дарина отдавна се стреми да ограничи излишната консумация. И двете събират отпадъците си разделно, а през зимата Криси прави био хранилки за птици, които всъщност са елементарни за изпълнение - кори от портокали, пълни със семенца.

И това са само част от примерите, които ни споделиха. По-важното обаче е че остават будни към опазването на околната среда и се стараят да превърнат негодуванието към лошото в нея в гориво за отговорни лични действия в правилната посока на по-малко консумация и генериране на отпадък.

Не трябва да има изпадане в крайности и поучително размахване на пръст обаче, подчертават и двете. Пълни са с нови идеи, като например да претворят Нехая, но и всички герои от отряд ПиПеР в кукли от рециклирани материали. Дори обмислят влог или блог, в който да покажат на всеки как може да прави подобни играчки вкъщи.

Каузата им ги учи да са изобретателни, а подобни играчки често са по-интересни на децата от купчина евтина пластмаса.

Разбира се, те не могат да се ограничат само до приключенията на Бобо Бермундо. Искат да създадат и книга за родителите на Бобо и компания, която да разглежда друга болезнена тема, по която цари почти пълно мълчание - депресията.

Oще: бобо бермундо  бобо бермундо и отряд пипер  дарина димитрова  детска книга  деца  екология  книга  кристина михайлова  опазване на околната среда  опазване на природата  цветелина вътева 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.