За правото да (не) излезеш по майчинство | webcafe.bg
Webcafe

За правото да (не) излезеш по майчинство

webcafeLifecafe, по Guardian
06.09.2015, 16:03 (обновена 13.09.2015, 17:39)
мариса майер, yahoo

Снимка: © Getty Images

След раждането тя работи от къщи и се върна на работа само две седмици по-късно. Сега планира същото

Главният изпълнителен директор (СЕО) на Yahoo Мариса Майер обяви, че е бременна с близнаци, като двете момичета се очаква да се родят през декември, съобщи Ройтерс. Този факт обаче няма да повлияе на работата й в компанията.

"Тъй като това е уникално време в периода на трансформация на Yahoo, планирам да подходя към бременността си и раждането, както направих и с моя син преди 3 години - да бъда извън компанията за много ограничено време и да продължавам да работя междувременно, пише Майер в блога си.

Бременността на Майер идва в критично за Yahoo време, когато компанията се подготвя за обратното изкупуване на своите акции в китайския гигант за е-търговия Alibaba Group Holding и обмисля бъдещето на своето участие в Yahoo Japan Corp.

40-годишната Майер беше бременна, когато се присъедини към Yahoo като CEO през юли 2012 г. и роди своя син през септември същата година. След раждането тя работи от къщи и се върна на работа само две седмици по-късно. Сега планира същото.

Подходът й към майчинството провокира дебат за това дали нейният пример би подпомогнал или би увредил каузата на жените на работното място. Новината за намерението й да отсъства от работа само 2 седмици предизвика дюдюкания, присмех, но и гняв, пише "Гардиън".

Критиците на Майер се питат какво послание изпраща жена на ръководен пост, която не ползва отпуск по майчинство, както и как това ще повлияе на останалите жени, които работят в компанията, а и на мъжете, които също биха искали повече свободно време заедно с близките си.

Една жена на власт се възприема преди всичко като "жена", а не като "лидер", с всички допускания, които правим за тази й роля. Лидерите често може да бъдат трудни характери, необуздани или дори психопати. Защо жените да не могат, пита „Гардиън". Защо трябва да се съгласяваме с личните решения на всяка жена на планетата? Защо жена-изпълнителен директор трябва да е модел за подражание?

Нека жените да са амбициозни, трудни, корпоративни, жестоки, лоши и грешни понякога. Тъй като тези черти са човешки. И мъжете имат право да бъдат всички тези неща. Докато не позволим на жените да правят автономни решения за живота си, никога няма да има равенство, коментира британският вестник.

Има хиляди различни стилове на лидерство за мъже. Има само един за жени: да се държат по такъв начин, че другите да не останат обидени. Мариса Майер има правото да направи това, което тя самата иска с живота си, независимо дали другите са съгласни или не. Феминизмът не е за жени, които "вършат правилните неща".

По данни на сп. "Форбс" Майер притежава 380 милиона долара. Нейното заплащане скочи с 69 процента, достигайки 42 милиона долара през 2014 г., което се дължи главно на печалбата в цената на акциите на Yahoo.

Oще: ceo  yahoo  близнаци  главен изпълнителен директор  деца  майчинство  мариса майер  раждане 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2015, 16:19

4 Fifi | 09.09.201519:36

и кой ти каза, че не ги иска тия дЕца ? ти колко деца роди та да знаеш. всеки има право на избор как да живее живота си, но недай си боже да е нещо по-нетрадиционно и българинът не може да погледне по-далеч от носа си и плюе ли плюе ама ще си остане все същия Ганьо.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 07.09.201520:39

бла-бла

в същност по закон майчинството в УСА е две седмици, точно колкото таз е решила да ползува
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.05.2010, 09:33

2 12324 | 07.09.201516:21

Като не ги сакаш тия дЕца по-добре да не ги беше правила. После що пропагандата на холивуд бълва тематиката на децата израстали без родители. На матрицата за производство на зелени гущери човещина и не трябва, затова почвайте да ги раждайте на по 50 години , ин витро, на хормонална терапия и върху бюрото в офиса без да отделяш от таблото с борсовите индекси!
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

1 Mako | 06.09.201522:50

Решението на националния празник основната статия в Кафето да е посветена на терзанията на един мъж, който се е родил с вагина между краката, е повече от трогателно!

Намига
   

оценка

+2 -2

Най-коментирани