Деца чакаха 75 години, за да узнаят съдбата на родителите си | webcafe.bg
Webcafe

Деца чакаха 75 години, за да узнаят съдбата на родителите си

илия лазаров, авторИлия Лазаров
19.07.2017, 16:39 (обновена 27.07.2017, 16:45)

1 от 8 снимки Назад Напред

Швейцария, семейство, изчезнало

Снимка: © Radio Television Swisse

"Прекарахме целия си живот, търсейки ги, без да спираме. Смятахме, че един ден можем да им дадем погребението, което заслужават", разказват децата на семейство Дюмулен

Швейцарска семейна двойка, изчезнала от фермата си в Алпите през Втората световна война, бе открита 75 години по-късно.

Марселен и Франсин Дюмулен изчезват безследно на 15 август 1942 г., докато отиват да изведат добитъка на паша в планинските пасища близо до дома си.

Те трябва да се приберат и да нахранят животните същата вечер. Но двамата така и не се завръщат при 7-те си деца.

„Това беше първият път, когато майка ми придружаваше баща ми на такава разходка. Преди това винаги беше бременна и не можеше да се движи в тежките метеорологични условия на ледника", споделя пред в. Le Matin най-малката дъщеря на двойката, 79-годишната Марселин Юдри-Дюмулен.

По-голямата й сестра Моник Гочи-Дюмулен си спомня, че родителите им са били в добро настроение, разхождайки се в долината.

„Беше хубав ден. Баща ми си пееше", разказва Моник пред швейцарската телевизия RTS. Но това е последното, което тя вижда от майка си и баща си.

През следващите 2 месеца и половина екипи от селото усилено издирват изчезналата двойка, претърсвайки всяка възможна цепнатина в ледника. „Един ден се наложи да се изправим пред фактите. Те няма да се върнат", спомня си Марселин.

Когато се случва трагедията, тя е едва на 4 години. На тази крехка възраст, Марселин, която е кръстена на баща си, остава сираче.

Този тъжен момент се случва в разгара на Втората световна война. „Спомням си сестрата на баща ми, която ме държеше в ръцете си, плачейки по стълбите", разказва по-малката дъщеря на изчезналата двойка.

Малко по-късно 7-те деца - 5 момчета и 2 момичета, са дадени за отглеждане в различни семейства. „Аз имах късмет, защото останах при леля ми", казва тя.

Следвоенните години на строги икономии и лишения увеличават дистанцията между членовете на голямото семейство. Всички те живеят в района, но се превръщат в непознати. „Тогава един от братята ми, който беше станал свещеник, проведе възпоменателна служба на ледника през 1957 г. Това беше велика среща за всички нас", спомня си Марселин.

75 години след изчезването телата на Марселен и Франсин са открити в разтопена част от ледника Цанфльорон от работник, който прави рутинната си обиколка. Двамата вероятно са паднали в процеп на ледника, където телата им са запазени и до днес.

В местността, разположена на 2600 метра надморска височина, вече има множество модерни ски курорти. „Отдалеч изглеждаха като малки скали, но имаше твърде много на едно място", отбелязва директорът на близкия курорт Ледник 3000 Бърнард Чанън в интервю за швейцарската телевизия.

Когато се приближава, работникът забелязва замръзнали дрехи и принадлежности - раници, часовници, стъклена бутилка и ботуши. Всички те изглеждат на няколко десетилетия.

Телата на двамата са добре запазени, те са близо един до друг и са облечени в дрехи от времето на Втората световна война.

В десетилетията на неизвестност децата на Марселен и Франсин така и не спират да ги търсят. „Прекарахме целия си живот, търсейки ги, без да спираме. Смятахме, че един ден можем да им дадем погребението, което заслужават", разказва Марселин.

През следващите десетилетия тя няколко пъти ходи до ледника, с надеждата да намери родителите си. „Постоянно се питах дали са страдали и какво се случило с тях. Щастлива съм, че имам отговор на тези въпроси в момента", споделя Марселин.

Швейцарският институт по съдебна медицина идентифицира телата чрез ДНК тестове, но децата на семейство Дюмулен вече бяха сигурни, че това са техните изчезнали родители. И се оказаха прави.

„След 75 години чакане тази новина ми дава дълбоко чувство на спокойствие. Сега вече знам къде са родителите ми", споделя Марселин Дюмулен.

„На погребението няма да съм облечена в черно. Мисля, че бялото ще бъде по-подходящо. То ще бъде израз на надеждата, която никога не изгубих", добавя тя.

Oще: втора световна война  деца  дюмулен  изчезване  ледник  погребение  родители  семейство  тела  трагедия  търсене  швейцария 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.