Измами, убийства и тероризъм - историята на един ужасяващ духовен учител | webcafe.bg
Webcafe

Измами, убийства и тероризъм - историята на един ужасяващ духовен учител

Webcafe
06.07.2018, 13:10 (обновена 09.07.2018, 13:40)

1 от 4 снимки Назад Напред

Шоко Асахара

Снимка: © Getty Images

Шоко Асахара и до днес е най-страшният терорист на Япония

Шоко Асахара - най-известният терористичен лидер в Япония - беше екзекутиран заради атентата в токийското метро с химическото оръжие зарин прези от 20 март 1995 г. Асахара, самообявил се за спасител на света и водач на сектата "Върховната истина на Аум", е бил обесен заедно с шестима от последователите си в затвор в Токио след години дела и протакане.

В резултат на организирана от водачите на сектата атака със зарин на 20 март 1995 година, в токийското метро загинаха 13 души и други около 6000 пострадаха. През 2004 година Шоко Асахара беше осъден на смърт и очакваше изпълнение на наказанието заедно с още няколко ръководители на сектата. Асахара беше осъден на смърт, но изпълнението на присъдата беше отлагано, докато минат обжалванията и на последния член на сектата.

Историята на Шоко Асахара обаче е един от най-интересните примери за това как човек, тласкан от алчността си и манията си за величие, може да се превърне в един от най-опасните терористи на планетата за времето си.

Много преди да се появи учителя Шоко Асахара, в семейството на беден тъкач на сламени килимчета се ражда пето дете - Чидзуо Мацумото - сляпо с едното око момче, което впоследствие ще се превърне в един от най-големите религиозни лидери в Япония... и един от най-опасните хора в страната.

Чидзуо от малък проявява жажда за слава и богатство като още в училището за слепи, където е записан от родителите си, започва да тормози и изнудва останалите ученици. По това време той усвоява йога и таекуондо и се обучава на духовни практики.

Първоначалната му идея е да стане политик и да влезе във висшите кръгове на управляващата Япония партия, но след като не е приет обаче в Тойкийския университет, той се оттегля на духовно търсене (което да му докара финансова изгода). Така се стига до откриването на клиниката за акупунктура "Мацумото".

Още от самото начало клиниката жъне небивал успех като до голяма степен той се дължи на съмнителните билкови лекарства, които Чизуо пробутва на гражданите, представящ ги за почти магически. Към тях той предлагал и тримесечен акупунктурен курс и упражнения по йога на цена от по 7000 долара. Преди властите да хванат схемата (и да го глобят с 1000 долара за нея), той вече е събрал над 200 хил. долара. Междувременно репутацията му на лечител расте.

Той решава да я подплати с признание от някоя от многото религии и секти, действащи в Япония. По това време страната е обхваната от своеобразен "глад за вяра". Нуждата от духовен баланс, наред с материалния и икономически растеж в страната, води до възникването на множество култове и религиозни течения, основани върху будизма и конфуцианството.

Самият Чидзуо пробва с някои от тях, но нито едно от съществуващите религиозни течения не успява да го мотивира достатъчно и да му даде признанието, което той сам смята, че заслужава.

Така в един момент той решава, че трябва да основе своя собствена секта, която да мотивира с идеята за собственото си духовно развитие, което отворило специалната му сила да вижда аурите на заобикалящите го "зли" хора. Именно тази му способност го издигала над останалите човешки същества и го била предопределила за величие.

През 1984 г. се появява и фирмата, наречена "Аум Инкорпорейтед", станала известна след това като "Асоциацията Аум на Магьосниците от планината" - лицето на новата религия, в която Чидзуо Мацумото бил новият спасител, който да предопредели пътя за спасение на хората. Само че името Чидзуо Мацумото му звучало твърде обикновено и безлично. Така бил роден и Шоко Асахара - учителят и предводител на сектата.

Първоначално сектата представлявала обикновено училище по йога, но една статия в известно местно списание, в което е поместена снимка на "левитиращия" Асахара (техника от йогата, при която чрез извиване на бедрения мускул се получава подобна илюзия за летене във въздуха), последователи започват да се стичат с парите си към учението. Това позволява на новия духовен водач да отвори нови училища в страната, да наеме хора, които да водят занятията вместо него, а той да се отдаде на нови духовни търсения.

В този момент се появява и "мисията" на Аум - Армагедонът наближава и само расата на най-чистите духом ще оцелее. А именно Асахара ще е този, който ще ги поведе към оцеляването.

Той започва да изнася ежедневни лекции и дори посетил Далай Лама, за да му даде "лична благословия" - да покаже на японците "истинските" учения на Буда. Въпросната благословия била предимно на думи, а единственото "доказателство" за нея била проста снимка с тибетския духовник.

От този момент насетне Асахара твърдял вече за себе си, не само че може да левитира, но също така и да чете мисли, че притежава ренгеново зрение и че има способността да предава мощна духовна енергия на последователите си. За последното взимал доста добри пари.

Много от неговите ученици разказали на приятелите си за удивителните резултати от тези сеанси - лекуване на болести, зареждане с енергия, засилване на ума и т.н. Учениците били приканвани активно също така да правят солидни материални дарения за развитието на школата Аум.

"Върховната истина на Аум" се разраства изключително бързо. А Асахара започнал да гледа на себе си като на полубожество. Изключително скъпи и елитарни ритуали в сектата му включвали консумация на собствената му кръв - удоволствие, което обещавало да ги дари с магически сили и което им струвало по 7000 долара на сеанс.

По-евтини, но също така магически били шишенца с вода от ваната му, с косъм от брадата му и т.н., които давали на последователите сили да светят в тъмното и ги пречиствали от всякакви болести и духовна мръсотия.

Към края на 1987 г. членовете на култа достигат 1500 души само в Япония, с клонове в най-големите градове. Няколко месеца по-късно в Ню Йорк отваря врати и първият международен офис на организацията. Всичко това приема формата на една огромна машина а пари.

Година по-късно в полите на планината Фуджи започва изграждането на щабквартирата на Аум - едно своеобразно селище от множество колиби, което се превръща в изключително опасно място. Верните последователи на Асахара дарявали цялото си имущество и всички ценни притежания на сектата в замяна на обещанието за духовно извисяване.

Аум се превръща в притегателен център за неспокойни души, включително и много деца, избягали от вкъщи. Много млади хора били обхванати от еуфорията около учението. През 1990 г. 15% от последователите му били на около 20-годишна възраст. Когато родителите им ги търсели при сектата, те не получавали абсолютно никакво съдействие. А собствените илюзии на младите хора за свобода биват разпилявани на пух и прах с наказания, лишения и глад.

По това време на Аум е отказана молбата за признаване на религиозен статус. Множество родители на членове на сектата се погрижили за това с протести и писма до властите, които в крайна сметка подействали. Но този успех не траел дълго.

Следват режисирани кампании, в които членовете на Аум тормели служителите, обсаждали офисите и пишели заплашителни писма. Срещу губернатора на Токио били заведени дела и в крайна сметка, тъй като не искал да нарушава чувствителните закони за религиозни свободи, губернаторът одобрил молбата и Асахара се сдобил с данъчни облекчения.

Междувременно обаче медиите вече са настроени срещу сектата и в публичното пространство биват публикувани някои остри критики срещу нея. На това "учителят" отговаря с вече познатата тактика на тормоз чрез последователите си, което убивало желанието на властите да разследват, за да не си навлекат "гнева на Аум".

Постепенно Асахара успява да привлече талантливи биолози и химици към учението си, с помощта на които той иска да изгради "Астрална болница" и "Институт за космически науки" - нови, лъскави начини за печелене на пари чрез духовно лечение.

В този момент идват и първите убийства в култа - недоволни членове на сектата, които били вече твърде изморени от постоянния глад и липсата на реално духовно развитие, поискали да си тръгнат от култа, но били спрени от верните служители на "учителя".

Семейства на отвлечени от култа деца и на бивши членове се събират и завеждат общ иск срещу сектата. Адвокат им е младият и упорит Цуцумо Сакамото. Той започва остра кампания срещу Аум, искайки да бъдат върнати пленените членове. Той се появява и в някои медии, с което само се засилва натиска върху Асахара и неговата секта. В крайна сметка отговорът на духовния водач е прост - премахването на адвоката.

В нощта на 3 срещу 4 ноември 1989 г. малка група верни последователи влиза в дома на семейство Сакамото и убива както Цуцумо, така и съпругата му и невръстния им син. Телата са натикани във варели, а след това заровени край централата на Аум. Дори и изчезването им обаче не предизвикало интереса на властите, които провели само рутинно разследване, без обаче да притесняват сектата, макар на местопрестъплението да била открита значка на култа.

Новината за събитието достигнала до медиите и скоро името на сектата било свързано с изчезването на семейството. Общественият натиск не позволил на полицията да продължава да пренебрегва връзката. В крайна сметка, 16 дни след изчезването полицията неохотно се свързала с Аум и поискала да разговаря с Асахара. Той избягвал властите в продължение на няколко дни и накрая напуснал страната, заминавайки за Германия под предлог, че ще наглежда европейския клон на организацията си.

Скоро след това Асахара свикал пресконференция, на която отрекъл всякакво участие в предполагаемото отвличане на Сакамото. Когато един репортер повдигнал въпроса за значката, открита на местопрестъплението, Асахара отговорил, че всеки би могъл да има такава, защото организацията му била раздала 40 000 бройки. В действителност броят на тези значки бил по-малко от сто. Полицията загубила интерес към случая и, в крайна сметка, медиите също.

Окуражен от липсата на наказание за саморазправата с адвокат Сакамото, той задейства отколешния си план - да влезе в политиката.

На изборите за долната камара на парламента Асахара и 25 от най-близките му подчинени се явяват като кандидати, а мащабната кампания, струваща милиони долари обещавала голям успех. За негово разочарование обаче нищо от очакваното не сработило и нито един от членовете на Аум не се озовал в японския парламент.

Това само го озлобило още повече и той започнал плановете си за терористичен акт. В центъра на сектата били изградени скъпи лаборатории, в които учените на сектата в продължение на няколко години работят по сдобиването с химическо или биологично оръжие.

Към сектата била организирана и паравоенна група, която да отговаря за сигурността, събирането на информация и наказателни операции срещу критици и опасни противници. Допълнително към това била създадена и фабрика за сглобяване на автомати "Калашников", с които в един момент да бъде въоръжен всеки един член на сектата.

И докато се развивала военната структура на Аум, финансовата й империя растяла все повече и повече - от купуване на имоти, през магазини за техника, та до основаването на всевъзможни бизнеси. Паралелно с това продължавали да постъпват и множество дарения.

Но желанието на Асахара да предизвика мощен терористичен атентат, който да покаже колко слаби са управниците в Япония в сравнение с него, продължава. От 1990 до 1995 г. той се опитва да се сдобие с всевъзможни оръжия за масово поразяване - от антракс през атомно оръжие та до отровни газове.

През 1994 г. е първият опит за атака с химическо оръжие - зарин, която обаче била сравнително неуспешна. Целта бил съд, в който се разглеждало дело срещу сектата. Тъй като един от членовете на нападателния екип се успива, камионът с отровния газ пристигнал твърде късно.

Все пак газът бил изпуснат, но заради вятъра не се насочил към съда, а към близкия жилищен квартал. Резултатът бил 7 загинали и множество пострадали, които били приети в местната болница.

Властите за пореден път не направили нищо срещу Аум въпреки сигналите, че атаката е дошла именно оттам.

Така се стига до 20 март 1995 г. и атентатът от токийското метро - върхът в усилията на Асахара да премахне японското правителство чрез насилие. Петима души, носещи торби, пълни със зарин, пуснали газа в час пик на метрото. 13 убити са убити в следствие на атентата, над 50 души получават тежки увреждания, а около 1000 други пострадали с временни проблеми в зрението.

Атаката предизвиква паника в цяла Япония. Най-сетне полицията в страната се захваща със сектата, задействайки една от най-мащабните операции в цялата си история. Два дни след атентата над хиляда полицаи нахлуват в центъра на Аум, откривайки там тонове опасни химикали и апаратурата за тяхното модифициране в смъртоносни оръжия, достатъчни да убият над 4 млн. души.

Освен химикали, властите открили болница, заредена с екзотични лекарства, сейф пълен с милиони долари в брой и злато, многобройни килии за изтезания, в много от които все още имало затворници.

Около 2 месеца след атаката след многобройни акции на полицията и още един неуспешен атентат в токойското метро Шоко Асахара е арестуван най-сетне.

Въпреки че всички лидери на култа били в ареста, покушенията продължили. Едно писмо бомба било доставено в офиса на Юкио Аошима – губернаторът на Токио. Когато то било отворено от един от неговите асистенти, устройството избухнало и отнесло пръстите на лявата ръка на човека. В метрото били открити още две устройства с цианид, но нито едно от тях не успяло да се задейства. Впоследствие били открити още четири, всяко от които имало потенциал да убие хиляди хора.

Процесите срещу водачите на култа започват през 1996 г., но заради многото обжалвания и тактики за протакане до осъдителна присъда се стига чак през 2004 г., когато той е осъден на смърт за за убийството на 27 души. След присъдата той започва да се преструва на умствено болен. Това, заедно с множеството обжалвания по дела срещу членове на Аум отлага изпълнението на присъдата до 6 юли 2018 г.

Колкото до Аум, сектата съществува и до днес. Неин водач е една от дъщерите на Асахара - Рика Мацумото, която приема името Алеф. Така е преименувана и сектата. Тя се отрича от доскрошния си лидер, признава всичките му престъпления и изплаща обезщетения от над 2,8 млн. долара на жертвите на култа.

Сектата вече има под 2000 последователи, но продължава да има стабилни доходи от различните си бизнеси и от дарения. Те продължават да следват първоначалните предсказания за края на света и за чистотата на духа. А което е най-странно - повечето действащи членове се присъединяват едва след атаките от метрото в Токио.

Oще: асоциацията аум на магьосниците от планината  атентат  атентатът от токойското метро  аум  зарин  култ  мъчения  обесване  отровен газ  секта  смъртна присъда  тероризъм  токойското метро  убийства  чидзуо мацумото  шоко асахара 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.