Фотографът с "шантавата работа" | webcafe.bg
Webcafe

Фотографът с "шантавата работа"

кристина димитроваКристина Димитрова
12.08.2016, 17:51 (обновена 17.08.2016, 11:47)

1 от 10 снимки Назад Напред

каварна

Снимка: © Янко Янков

Животът му е низ от фестивали, a музата го следва по пътя и се появява изневиделица - това е фотографът Янко Янков

Глътка свобода, две дози хипария и фестивални багри - това е магията на неуловимия Янко Янков - един непонятен за самия себе си фотограф с номадски наченки, родом от Котел.

Бяга от урбанизацията с все сила, за да открие цветовете на хората, тогава, когато те блестят най-ярко - по време на еуфорията и забавленията.

Разпознавате тази снимка, четете този текст, защото искате да разберете кой е авторът й.

Само за няколко седмици фотографиите на Янко набират хиляди лайкове и са едни от най-забележителните в социалните мрежи. Сега е моментът.

Кой е той?

Лятото е своеобразно празненство за сетивата през обектива и очите на Янко, който е орнитолог по професия. Иначе казано - брои птички, което сам, в кръга на шегата, определя като "шантава работа".

Но от друга страна:.. "Да си вадиш парите, като по цял ден зяпаш в небето - всъщност не е толкова лесно. Има си много тънкости в нея, не е работа - а призвание. Ако не те разпалва, може да ти е хоби, но не и професия. Тя се превръща в личен живот - няма те с месец, социалният ти живот е в интернет и това не е за всеки..."

Не е и за Янко, който сякаш вирее най-добре сред хората.

Успява да улови всеки страстен поглед, въздишка и обърканост с нюх на същински ловец на образи.

Затова е и в непрекъснато движение - в търсене на душата, излязла на припек, облегнала се в очите или на ъгълчетата на усмихнатите устни.

Но почти никъде не отива без книжка с поезия - в специални случаи може и сонетите на Уилям Шекспир.

Най-често дебне красотата и обаянието по фестивалите. Една от основните характеристики на тези празненства е специфичната атмосфера, за която огромно значение имат пейзажите, социално-културните и социално-психологическите фактори.

Подобни места са парад на комуникацията, в която общуването е по-свободно от всякога.

Напоследък присъединяването към всеобщия пир на подобен вид събирания е част и от модерната социална култура и заляга в приоритетите на няколко субкултури.

"Хората са онези, които дават облика на фестивала. Получава се, когато тяхната усмивка се отрази в моята и влезе в обектива", издава една от тайните си фотографът.

А лицата на повечето от моделите му може би вече сте срещали в социалните мрежи.

Фотографиите на Янко Янков циркулират из интернет, събират лайкове и шерове, оставяйки след себе си спомени за добро настроение, спомени за нечии спомен и привкус на сбъднатост на най-плахите летни мечтания за тайни места, загадъчни хора и бляскав танц на огъня.

Идеята за красота

"Идеята на снимките ми е да привличат, да радват очите. Искам да покажа на младите хора, че такъв тип събития не са само пороци, наркотици и пиене.

Понякога на такива места има деца и те са много различни от тези, които сте срещали на улицата и на опашката в магазина. Децата на фестивалите са креативни, мислещи, с пламък в очите. Те ще променят тази страна и трябва да вярваме в това", смята фотографът.

За него хората са онези, които дават облика не празненството.

Цветни, шарени и усмихнати, те имат притегателна сила за очите и обектива му.

В снимките му виждаме утвърждаването на фестивалната култура като отделна субкултура - младите хора, които се събират на открито, слушат качествена музика и мислят положително.

Чрез кадрите му ставаме свидетели на промяна, усещаме нови течения в модата, музиката и социалната комуникация и обръщаме внимание на фолклора.

"Много етно музика се слуша - и българска, и чужда, което обогатява познанията за корените, за света като цяло".

Но в повечето случаи Янко е на Jazz.

За да отговори на въпросите, сега е поспрял за миг, опънал се е на тревата, вместо да е в реката, където се изстудяват напитките.

Пристигнал е преди малко край село Ъглен на "СвобоДен фестивАл на безвРемието".

Тук е, за да намери и покаже нови красиви места и интересни хора на нас, работещите.

Между другото не е сам - в момента е с едно красиво и умно момиче, с което се запознали на Wake Up фестивала и най-вероятно тя му помага за някои от отговорите.

Затова ли снима толкова вдъхновяващо?

"Фотографията е един от отдушниците ми. Спокойствие ни трябва, в прекалено напрегнат свят живеем", приключва философски разговора нашия пътуващ фотограф.

Пътуванията с фотоапарата му дават истинската свобода. И истинския покой. В последно време се движи с кола и понякога опъва шалтето си в нивата и спи на земята.

Преди, когато нямал превоз, пътувал на автостоп и спял там, където замръкне. Не се притеснява да се изтегне на пейка и смята че трудният живот е по-интересен.

"Неусетно от хипари се превърнахме в хипстъри", смее се той.

В момента казва, че живее по-добре от преди, но моментите, когато е нямал пукната пара все още носят своето очарование.

"Замръкваш някъде с 2 лева в джоба, попадаш на забавни, непознати хора, при които впоследствие осъмваш нахранен и приютен. Сега се опитвам да правя същото, защото знам какво е било тогава. Старая се да не деля хората на богати и бедни... Те са добри и по-малко добри, а лоши хора - няма. Животът ги е накарал да изглеждат лоши в очите ни", казва младият номад.

Животът му е низ от фестивали, музата го следва по пътя и се появява изневиделица, след което неусетно е изместена от друга, нова...  И така, докато слънцето залезе... Тогава Янко влиза във водата с песента на Beatles на уста "All You Need is Love".

Автопортрет

Oще: изкуство  котел  кристина димитрова  снимане  снимки  фотограф  фотография  янко янков 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани