От кокошките до звездите | webcafe.bg
Webcafe

От кокошките до звездите

Явор Николов
14.05.2013, 17:02 (обновена 22.05.2013, 18:16)
Кокошка с пилета

Снимка: © sxc

Много наука и икономика има зад гледането на кокошки

Няма значение дали кокошката е първа, или яйцето я е изпреварило. Преди тях идва желанието да се занимаваш. Като тамагочи или Farmville, но накрая не печелиш бонус точки, а разни неща в реалния свят. Например, по-полезни и вкусни яйца и месо без химикали, по-евтино рециклиране на био отпадъци, електричество, естествено подхранени растения...

Гледаш я - някаква проста кокошка, пък си е сериозно нещо. Толкова сериозно, че хиляди домакинства в САЩ си отглеждат свои пилета, а NASA поставя образоването на градските фермери сред приоритетите си. За целта им помага млад български екип, който има всички шансове да спечели международното състезание NASA Space Apps Challenge (и в крайна сметка взе наградата на публиката - бел.ред). По-голяма бонус точка от това - здраве му кажи.

Уж на шега, пък...

Павел ми разказва, че се хванали със задачата, защото им се видяла забавна, но по-късно разбрали колко наука и икономика има зад гледането на кокошки в двора.

"Разбрахме, например, че в момента в Холандия има 90 000 домакинства, които се снабдяват с енергия, получена от изгарянето на кокоша тор. Изчислено е, че в средно големите американски градове, където се отглеждат кокошки, е намален разходът за биологично рециклиране с по близо 100 000 долара на година. Отделно идват био яйцата и това, че децата се образоват откъде идва храната и как да се грижат за животни. Като се съберат 4-5 такива наглед малки фактори се получава един по-глобален проблем", смята той.

"В Щатите има тенденция хората да си отглеждат кокошки в задния двор като домашни любимци - вместо, например зайци, котки или кучета. Проблемът е, че не знаят как да се грижат за тях", допълва Атанас, който също е част от 5-членния отбор.

Баба е моят консултант

За разлика от американците, нашите момчета са наясно с тънкостите около боравенето с яйца и пилета. Павел споделя, че последно се занимавал с истински родни и щастливи кокошки по Великден. Атанас се връща към спомените от детството и гадния петел на село, който скачал да го кълве. „Аз доста търсех информация и по едно време ми дойде идея да звънна на баба ми и дядо ми на село да ги питам как си гледат кокошките", разказва той.

И двамата смятат, че не могат да научат на нещо ново на родните птицевъди. Освен това хората у нас все още нямат проблеми с яйцата от магазина.

Към звездите

Двамата с Павел обясняват разпалено, но и с усмивка какво представлява проектът им, наречен ChicksBook. Това е интерактивно приложение, което съдържа информация за птицевъдството, речник със специализираните термини, а също и модул за управление на стопанството с календар, задачи и финансов баланс. Има версии за смартфони, а също и онлайн приложение.

Проектът е насочен към един от 50-те космически и земни проблема, на които NASA търси решение в Space Apps Challenge. Участниците си избират проблем и имат 48 часа да предложат проект, свързан с него. Тази година се включиха близо 9200 души със стотици проекти.

Състезават се разработки на софтуер или хардуер, но има и категории, свързани с популяризирането на науката, в които мерят сили тези с интерес към масовата комуникация или изкуството. NASA в момента използва 5 или 6 от приложенията, разработени при дебюта на състезанието преди година.

През 2013 г. страната ни се включи в NASA Space Apps Challenge. След две денонощия тежка работа, Павел представя напълно завършения ChicksBook в рамките на три минути и спечелва на своя страна българското жури от учени, университетски преподаватели и предприемачи. Печелят първото място на националния кръг, а веднага след тях остава проектът, който споделят, че ги е впечатлил - автоматизирана капсула-парник с растения, предназначена за изпращане на Марс (повече инфо - ТУК).

И двете разработки отидоха на световния финал на NASA Space Apps Challenge, като пилетата на Павел, Атанас и компания хвръкнаха до челото на класацията, в която има още 140 проекта от 80 държави. След като спечелиха наградата ан публиката, те ще присъстват на изстрелването на космически апарат, който ще лети до Марс, а освен това ще изкарат курс по летене в космоса.

„Идеята на самото мероприятие е да не е толкова състезание, колкото хората по целия свят да се обединят и всички заедно да мислят по проблемите, които са поставени. Колкото и да са умни хората от NASA, като се съберат 9000 души от всички континенти, може да изникне някоя добра идея", смята Павел.

Учене от екрана

Според него, с помощта на модерните технологии човек може да се научи на всичко, но въпросът е да има къде да се упражняваш и да приложиш наученото в практиката. По-големият проблем е, че някой трябва да систематизира информацията. Покрай създаването на ChicksBook, петимата български програмисти установили, че нужната им информация е разпиляна в десетки сайтове и човек не може просто да седне и спокойно да я прочете.

Павел е работил 2 години по проект на просветното министерство, свързан с електронното обучение. Останал разочарован, защото технологиите продължавали да са „втора цигулка" - уроци като флаш игри, видеоклипове и тестове. „Начинът, по който е представено това, не е достатъчен за цялостно обучение и разбиране на информацията. Това може да ти даде някакво по-практическо разбиране на нещата, но не може да ти даде задълбочени представи за самия материал", смята той.

Според Павел, силата на електронното обучение е в много лесното събиране на най-важното на едно място и представянето му по начин, който да те „запали" да потърсиш в дебелите книги още информация.

А после?

Покрай съвместната работа по ChicksBook, на момчетата от отбора им дошла идея, по която сега работят. Твърдят, че няма подобно приложение на пазара и затова предпочитат да не издават повече.

Според Павел, в наши дни създаването на програми за смартфони спокойно може да бъде основна работа. „Хубавото при мобилните приложения е, че ако имаш добра идея и успееш да я реализираш добре, пак можеш да успееш", коментира той, макар, според Атанас, да е трудно да популяризираш труда си без пари за реклама.

И двамата коментират, че през последните години постепенно хората са осъзнали, че за електронното съдържание трябва да се заплаща. Харесват модела на незадължителните дарения в произволен размер. „Когато харесваш нещо е нормално по някакъв начин да се отблагодариш на автора", смята Павел.

Oще: chicksbook  nasa space apps challenge  наука  обучение  софтуер 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 15.05.201311:28

А после птичи грип това-онова.
Наскоро учени изказаха твърдението, че основен път за прехвърляне на животинските щамове върху хората са пазарите за живи животни в Азия.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани