Стръмният срив на най-младата милиардерка | webcafe.bg
Webcafe

Стръмният срив на най-младата милиардерка

webcafeLifecafe, по Der Spiegel
03.05.2016, 18:35 (обновена 08.05.2016, 09:00)
елизабет холмс

Русата млада дама със сини очи краси кориците на "Forbes", "Fortune", а "Time" я слага в листата на най-влиятелните хора в света. Много хубаво обаче не е на хубаво.

Тази история е прекалено хубава, за да е истина.

19-годишна студентка по нанотехнологии в Станфорд отива в кабинета на професора си, за да му обяви, че напуска университета. "Нека да основем заедно една фирма", казва студентката на преподавателя си и му показва заявка за патент за революционна техника за анализ на кръвта, разработена от самата нея.

Преподавателят, инженер-химикът Чанинг Робъртсън е очарован - разрешава на студентката си да прекъсне и дори й става технически съветник. "Беше ми ясно, че пред мен стоеше следващият Бил Гейтс или Стив Джобс", казва Робъртсън за Холмс.

12 години по-късно фирмата на Елизабет Холмс Theranos пуска теста Edison. Обещанието е само с капка кръв от показалеца да се постигнат резултати като от подробни клинични изследвания.

Медицинска революция, която обещава просто и бързо диагностициране на СПИН и хепатит.

750 милиона долара е рисковият капитал, който привлича проекта Edison, оценен общо на 9 милиарда.

Холмс, която все още притежава мажоритарен дял, е най-младата самонаправила се милиардерка в света.

Русата млада дама, която често украсява сините си очи с тъмни сенки, краси кориците на "Forbes", "Fortune", а "Time" я слага в списъка на най-влиятелните хора в света.

Много хубаво обаче не е на хубаво.

Днес Елизабет Холмс е обект на разследване от всички възможни институции - като се започне от агенцията по лекарствата, мине се през медицинската служба на здравните застрахователи и се стигне до финансовия надзор. Има обвинения, че в лабораторията на високотехнологичната фирма е работил персонал без квалификация, и дори по-лошо - че многообещаващите тестове са били въздух под налягане.

Холмс е пред изпадане от топ мениджмънта на фирмата.

Съмненията в ефективността на теста се появяват още миналия октомври, когато бивш служител на фирмата отправя от страниците на "Wall Street Journal" тежки упреци: "Апаратът, кръстен на откривателя на електрическата крушка, никога не е бил вкарван в употреба. Вместо него Theranos са обработвали кръвните проби с обичайните уреди на Siemens".

Причината: предполагаемото чудо не се е сбъднало и тестът не е толкова надежден, колкото са обещавали от фирмата.


Елизабет Холмс на вечеря в Белия дом

Първоначално Холмс отрича обвиненията. Натискът върху нея обаче расте почти ежедневно. Най-голямата верига от аптеки в Америка - Walgreens, заплашва да спре от продажба кръвните тестове на Theranоs.

Агенцията по лекарствата заплашва да отнеме лиценза на лабораториите за две години. Условията в една от двете лаборатории на Theranоs представляват непосредствена опасност за пациентите, е записано в доклад на проверяващите.

От фирмата на Холмс отговарят, че "работят в тясно сътрудничество с регулаторните органи", а също и "че оказват пълно съдействие".

Разследващите могат да обявят смъртна присъда за старт-ъпа за милиарди и да спрат полета на Елизабет Холмс.

32-годишната Холмс демонстрира покаяние - тя твърди, че останала потресена от факта, че не са засекли по-рано и по-бързо проблемите. Всички тестове в критикуваната лаборатория са преустановени и тя ще бъде изградена отново из основи, казва младата дама пред "Today Show".

Още първата телевизионна изява на Холмс събужда възмущението на медици и биотехнолози, учудени от късогледството на инвеститори от величината на мексиканския милиардер Карлос Слим, които са приели за чиста монета обещанията на младата жена.

Експертите се съмняват дали изобщо методът на Theranos е състоятелен.

В Силициевата долина ежедневно се рискуват милиони през инвестиции в компании с неизяснен бизнес модел. Срещу всяка успешна история като Google и Facebook стоят десетки истории на провала.


Елизабет Холмс е лектор на конференция, организирана от фондацията на Бил Клинтън

Но 9 милиарда долара са много дори и за ентусиазирания свят на американските хай-тех компании. За сравнение - немската биотех-надежда Curevac, която разработва ваксина за лечение на рак, не струва и една пета от оценката на Theranos.

Все още не е ясно дали Theranos ще се окаже картонена кула. Фирмата пази в тайна методите си тестване. Никога в медицинските издания не са публикувани дори и частични резултати от тестове, които да бъдат прегледани от независими експерти.

Напредъкът на Theranos изглежда доста съмнителен. Фирмата е кандидатствала да тества 120 диагнози, но е била допусната само за един единствен тест на херпес.

Нищо чудно, пише Норман А. Парадис, професор по медицина в Dartmouth College в научносто списание "Scientific American".

Edison-тестът не може да даде резултат като досегашните кръвни изследвания, защо кръвта в пръста има различна концентрация на молекули от тази във вените.

Отнася ли се това и за лицензирания Херпес-тест? При него могат да се измерят антитела в кръвта срещу патогена, но не и самият патоген, пише професорът.

Обещаната революция ще почака. Решението на агенцията по лекарствата трябва да излезе до дни.

Фондовете все още стоят зад инвестицията си: "Не медиите, а свободният пазар трябва да реши съдбата на фирмата", казва председателят на надзорният съвет Дейвид Боис.

Спорно е обаче доколко присъдата ще бъде милостива.

Oще: edison  forbes  theranos  time  wall street journal  агенция по лекарствата  анализ на кръвта  аптеки  бил гейтс  елизабет холмс  здравна застраховка  капитал  медицина  медицинска лаборатория  милиардер  най-влиятелните хора в света  нанотехнологии  патент  рискови инвестиции  силициевата долина  станфорд  старт ъп  стив джобс  студентка  теранос  тест на кръвна проба  технологии  финансова измама 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 07.05.201614:45

Досега всички революционни технологии са били обявени първоначално за невъзможни.Всяка идея включително и нереализираната трябва да има шанс.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

2 ImaIma | 04.05.201618:05

Не знам що за човек е и какво е открила ама кой ще си кръсти проекта Едисън... всичко един фарс.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 04.05.201609:47

Много щастлив Много щастлив Много щастлив

Не мислете че тази е измамница, тя е психопат, тя си вярва, чувства се гигантски права и се гневи на проверяващите я, смята че искат да ѝ навредят. Психопатите са много убедителни и харизматични, именно защото си вярват сами на лъжите, те живеят във въображаем свят, в който останалото човечество са само неодушевени марионетки без чувства.
   

оценка

+2 -2

Най-коментирани