Мечтателката с калкулатора | webcafe.bg
Webcafe

Мечтателката с калкулатора

Драго Симеонов
08.06.2012, 08:54 (обновена 06.02.2015, 22:05)

1 от 3 снимки Назад Напред

Люба Христова

Снимка: © Стоян Георгиев

Разбира се, че Париж й липсва понякога, но Люба не е сантиментална. Още повече, че най-добрата й приятелка продължава вярно да я следва - разкошен голдън ретривър на име Роя с родословно дърво, по-сериозно от министерска диплома. „Тя е истинската парижанка" - казва стопанката й, „но дойде с мен. Сега София е нейният дом".

Обзалагаме се, че ви е писнало от истории за симпатични млади българи със солидно европейско образование, които зарязват живота в някой привлекателен западен мегаполис, за да се върнат в хаотичната ни обстановка и да преследват мечтите си.

О, писнало ви е и още как. Не че подобни случки изобилстват, причината е в друго. Лъчезарният им наивитет вече не ни кара дори да се усмихваме снизходително, ние сме претръпнали, примирили сме се, усещането ни за развитие е ограничено.

Можем да погъделичкаме националното си самочувствие, ако някой чужденец го похвали, но в момента, в който цъфнат пред очите ни и ни разкрият визията си за промяна на схемата, изведнъж се превръщат в глезльовци, родени със златна лъжичка в устата; юпита, които не познават ръбовете на живота; неопитни преследвачи на вятъра. Всички те изведнъж стават банални в своята уникалност, а езикът, на който говорят, не е нашият.

Лесно бихте пъхнали Люба Христова в това описание и мигновено ще сбъркате. Тя е по-особена, тя е боец и енергията й е заразителна. Вятърът определено е в косите й, но тя не го преследва. Чудесно знае, че мелниците не са великани, а работни механизми, чието действие би могло да се оптимизира.

Нейното призвание е устойчивото развитие, учила е Международна икономика в Сорбоната и силата й е в бизнес консултирането на ниво стратегия, организация и ай ти. Много ли сложни думи се събраха наведнъж?

Добре, нека само кажем, че неотдавна Люба е обитавала кокетен апартамент в центъра на Париж и е била консултант във водеща френска фирма. После решава да се прибере. Защото, както самата тя казва, устойчивото развитие (т.е. развитието, което задоволява сегашните нужди, без да компрометира нуждите на бъдещите поколения по щадящ околната среда начин) трябва да се прилага навсякъде. А тя е оттук.

Разбира се, че Париж й липсва понякога, но Люба не е сантиментална. Още повече, че най-добрата й приятелка продължава вярно да я следва - разкошен голдън ретривър на име Роя с родословно дърво, по-сериозно от министерска диплома. "Тя е истинската парижанка" - казва стопанката й, "но дойде с мен. Сега София е нейният дом".

Силната тема на Люба за устойчивото развитието е толкова нова за нас, че голяма част от термините нямат превод. А и човек някакси не очаква едно красиво младо момиче да говори толкова много за планиране и финансиране, околна среда и менажиране. Настоящият й проект обаче се оснонава именно на това.

Става дума за работно място за споделено ползване в центъра на София, (нарекла го е със съкращението СОХО) което не просто да събира хора на свободна практика и да бъде поле за обмен на идеите им, но и да минимализира използването на природни ресурси. Идеята е изключително актуална, а за България е съвсем нова. Люба обаче не лети в облаците, а гледа на това като инвестиция, която я прави щастлива. Цялата организация лежи върху плещите й, затова между приказките за промяна, екологична ефективност и налагане на нов модел на работа, се промъква и някой друг телефонен разговор за мазилка и бои.

Питам я как се съчетават двете - идеализмът и битовизмът. "Чудесно - отговаря тя - едното не може без другото, просто трябва да им намериш баланса".

Люба е мечтател с калкулатор, затова ви разказваме за нея. Ако всичко опираше само до един аспект, нямаше да й обръщаме внимание. Но не се срещат толкова често хората, които са убедени в това което правят и подкрепят визията си за бъдещето с изчисления. Балансът между хладен разум и горещо сърце е онова, което масово ни липсва. Не сме сигурни това учи ли се или е вродено, но определено е впечатляващо.

Ние, естествено, сме скептични и към устойчивото развитие, и към балканската реализация на една западноевропейска практика като коуъркинга (защо, ако си на свободна практика, не си работиш в кухничката; така ще спестиш сума ти пари) и с интерес ще следим съдбата на Люба и проектите й.

Защото ако не се случат, ще имаме повод да махнем с ръка заради пропилените възможности и средства на едно младо момиче от Сорбоната, решило да се прибере в родната София. Но ако организаторските й умения се увенчаят с успех, не казвайте, че не сме ви предупредили за Люба. Хора като нея не се срещат всеки ден.

Oще: soho  драго симеонов  люба христова  сохо  споделен офис  устойчиво развитие 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

44 Govedo13 | 09.06.201217:16

Момичето или идва от богата червена фамилия със всичко подсигурено и подготвено от Мама и Тате-съответно лицемерното пренебрежение на европейците не й се нрави. Следствие- прибрала в родната кочина или е успяла да натрупа капитал познанства и да намери добри бизнес възможности обратно в БГ. Много се надявам да е второто. Пожелавам на всеки да може да си позволи да се прибере за винаги.
За хора като мен само второто е опция да се завърна в БГ- простичко- само идиот би сменил 3000/4000€ с 1000 BGN месечно.
Не че идиотите в България заслужават повече, но просто сме си от там и ни влече да се приберем завинаги-семейство приятели етк са важни фактори.
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

43 Лудколю Деликолев | 09.06.201211:51

Хубава жена, интересна визия, ако ще да е кучкарка
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 05.05.2012, 10:22

42 Dimo Tirkov | 09.06.201210:51

Предлагам абонамент за лятото т.е. себе си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 10:22

41 Dimo Tirkov | 09.06.201210:47

Ех,хайде от мен да мине.

Късметът ме е надарил с таланти,
изведнъж си казах музикант си,
станах поет,
превъплатих се в художник,
после в артист,
а бях един и същи празен бял лист.

Природата вае своята скулптура,
просто е време изгубено.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 21:33

40 Neli Nikolova | 09.06.201209:30

до автора на статията Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 10:22

39 Dimo Tirkov | 09.06.201208:26

Държа да се изясни дали по мой адрес е последната реплика,иначе нищо няма да напиша!!!!!!!!????????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

38 straight | 09.06.201200:41

Писна ми от интелектуалци като Калин Терзийски и Драго Симеонов. Престанете да натрапвате недоклатените си хрумвания, бе умници!

Един по-здрав за всички като вас :

http://www.youtube.com/watch?v=kUlBIUj_eGo
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 05.05.2012, 10:22

37 Dimo Tirkov | 09.06.201200:12

Отдавна се очаква , да доиде някой и да ни помогне на нас българите.Дали с ентусиазъм и енергия,съвет как да оправим животът си,билет за томбола обещаваща големи награди или малко самочуствие даващо ни надежда,че и ние можем(можем всичко).Но за жалост истината е в безплатната храна,която също за жалост църквата не предлага.Доколко ще могат "умните и красивите" ,хората с опит да сложат ред в хаосът в който се намираме?Едно като чели ви липсва на вас успелите............масовост, иначе субстанцията я има като че ли.Добре де ,бъде ли трудът ти ограбван,дали не се губи очарованието от добре свършената работа,а .Как госпожата би гарантирала,че това няма да се случи?Един интересен въпрос който ме вълнува.Аз лично виждам множество възможности за злоупотреби,изграждането на една пирамида,изсмукваща всеки интелектуален потенциал,виждам ли го аз може да го види и всеки от Западна Европа,дали ще бъда опроверган времето ще покаже.Като нови тук бих препоръчал да сложите 'хаос' на дневен ред,бих го препоръчал и на всеки икономист.Иначе браво, успехи и късмет на прохождащите интелектуалци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.06.2012, 11:40

36 Boyan Pavlov | 08.06.201223:52

з-ъто е до с-то на клавиатурата, грешката е механична Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.06.2012, 11:40

35 Boyan Pavlov | 08.06.201223:48

Има една много проста истина, която "пионерите", дотичали от Париж и Германия забравят.
В България НЯМА такъв вид дейност, който да може да се развива в офис от млади хора. Бил той техен собствен или ко-не знам какво си.
В България НИКОЙ от платежоспособните клиенти не обръща внимание на млади специалисти, освен ако не са му от роднинския кръг. А както знаем, в България роднини дал Господ...
Единствения начин да станеш проспериращ офисен лъв е, да отидеш на заплата в някоя "доказана" фирма, да поближеш гъзове 10 години, да се сближиш с някой клиент и след това да се отцепиш с него, продължавайки да ближеш и неговия гъз.
Не става въпрос за вяра или съмнение в способностите на младите, тук действителността е такава - колкото си по-кадърен, толкова повече обществото те отблъсква. Когато някой умен изплува и си подаде главата - останалите го натискат да се удави.
Прочее, в предишния си коментар дадох жокер на бизнес лейдито - нека да назначи десетина млади и перспективни специалистки с добра външност на заплата и ко-уоркинга ще си тръгне от само себе си. Трябва да има и наливна бира разбира се.
П.С.
Нали наистина не си мислите, че някой ще се затича в някакъв фискултурен салон, само за да ползва принтера и факса?!
Цялата идея прилича досущ на един развит нАучен комунизъм - всички работимЕ, всички се трудимЕ, всички се потупваме по раменцата и се обичаме... само да не си изпусне някой сапунчето
   

оценка

+5 -1

Най-коментирани