Тя избра България | webcafe.bg
Webcafe

Тя избра България

Цветана Георгиева
27.10.2012, 17:07 (обновена 31.10.2012, 07:15)

1 от 3 снимки Назад Напред

Основна снимка

Снимка: © Явор Николов

Стурай и Иван са от двете страни на "барикадата" на една и съща борба - човешките права

Дългият път от Кабул до София е само началото за Стурай Набизада. Пет години по-късно тя владее отлично български език, мечтае да учи и да се занимава с кинорежисура. 20-годишното момиче от Афганистан говори срамежливо и с оптимизъм, докато доброволецът Иван от "Каритас София" ни разказва какво се случва, когато някой бежанец попадне на българска земя.

Много често търсещите спасение у нас са възприемани като суха статистика или любопитна екзотика. Зад цифрите, умуването за стратегии и административните процедури стоят нелеки човешки съдби, драматични истории и разделени семейства.

"В повечето случаи се явяваме транзитна територия между Изтока и Запада", казва Иван Черешаров, координатор на проекти в неправителствената организация "Каритас София", която помага на хора в нужда.

Повечето от бежанците искат да се върнат в родината си, когато стане безопасно, или да потърсят нов живот в Западна Европа.

Стурай Набизада е сред малкото, които избират България за нова родина. Получила хуманитарен статут*, момичето живее в София с родителите си, а брат й, 30-годишен, е самостоятелен и работи като касиер от шест месеца.

"Чух прекрасни неща от брат ми, който беше идвал в България преди", казва Стурай. Неговите разкази са единственото, което тя знае, поемайки към България.

Пътят на семейството приключва в регистрационно-приемателния център в жк "Овча купел", поддържан от Държавната агенция за бежанците. В това общежитие Стурай и хора като нея, които търсят закрила, стоят до уреждане на статута им в България. Там им се оказва медицинска и психологична помощ, допълва Иван, когото улавяме между две ходения до ДАБ.

"Имаше хора от цял свят, за които дори не си бях представяла преди - Малайзия, Иран, Ирак, Пакистан, от моята страна, от Африка - Сомалия, Судан. Съжителствахме много добре", спомня си афганистанката с усмивка. На всяко семейство се пада по една стая.

Три години от живота на Стурай минават в общежитието, предимно в учене на български език и в дълго чакане - за статут на пребиване.

"Дадоха ни три пъти отказ. Искаха да се върнем пак в Афганистан - аз и майка ми, а баща ми да остане тук, защото той имаше проблеми в Афганистан. На четвъртия път ни дадоха статут да живеем в България", спомня си Стурай.

За разлика от нея, някои бежанци живеят пет, шест и повече години без да получат нужните документи. Без тях интеграцията е мисия невъзможна, а намирането на работа - истински късмет. Чужденците могат да започнат работа едва 12 месеца, след като подадат молби за статут за пребиваване.

Тригодишно неуспешно търсене на работа

Това е и най-големият й проблем. "Докато не си намеря работа, аз не мога да уча. Това е мечтата ми - НАТФИЗ, няма как. Може да се наложи да сменя професията. Търся работа от три години, ужас", казва открито Стурай.

Запалила се по киното изведнъж. И новите, и старите български филми са хубави, оценява тя. Отвъд мечтите, остава готовността за каквато и да е работа.

Със стаж от година като продавачка и завършен курс по козметика, Стурай продължава да търси. Опитва всякак - чрез Бюрото по труда, обяви, интернет, познати. Резултат няма.

Като нея, отчаяно безработни, са и други бежанци, с които Стурай се е запознала в общежитието в "Овча купел".

Само забрадката е проблем

Момичето от Афганистан харесва България и най-вече красивата природа. Любима й е баницата. Обяснението е простичко - хем лесно, хем бързо, хем вкусно. В българите не одобрява възмущението от нейната култура.

"Не могат да понасят, че съм със забрадка. Само този проблем имам, но по принцип хората са много добри с мен и моето семейство".

Днес тя научава какво се случва в родината й само от новините. Има две сестри там, които много й липсват.

Мечтае един ден, когато Афганистан стане безопасен, да се завърне. И със сигурност ще кандидатства за българско гражданство, след като натрупа легален престой от пет години. Преди това ще стане доброволец в "Каритас София", за да помага на такива като нея.

С Иван се запознават миналата седмица в социален център "Рождество Христово", който майката на Стурай посещава. От 2 години той активно се занимава с помощ на хора, търсещи закрила и бежанци.

С тях го среща съдбата или случайността, както се изразява самият той. За работата си говори разпалено: "Има реална възможност да помагаш на хората. Работата тук е много, но го има чувството че правиш нещо за някого, а не, за да направиш някого богат. Чувствам се удовлетворен и спокоен, това не са празни приказки".

Доброволец - трудна мисия

Доброволци, работещи с бежанци и търсещи закрила, са предимно студенти, част от тях от Центъра по източни езици и култури към Софийския университет. В "Каритас София" са около 40 души. Идването е трудно, признава Иван, но тези, които го направят, намират нещо повече от работа - удовлетворение и добри приятели.

Освен останалите си дейности, организацията работи по три проекта по Европейския бежански фонд, който се управлява от Държавната агенция за бежанците. Първият е за предоставяне на медицинска, стоматологична и психологична помощ на хора, търсещи закрила, признати бежанци и чужденци с хуманитарна закрила, които не са здравноосигурени.

Вторият проект е за гъвкави курсове по български език за търсещи закрила, а третият е за образователна и социална интеграция на малолетни и непълнолетни деца - бежанци чрез извънкласни дейности и занимания, организирани от доброволци... На пръв поглед малки камъчета в големия зид на човешкия живот.

* - хуманитарен статут - виж вдясно

Oще: афганистан  бежанци  закрила  иван черешаров  стурай набизада  хуманитарен статут  център за бежанци 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.12.2010, 10:32

34 Rio Tinto | 31.10.201201:06

какви прогресивни българи са нацвъкали коментари, уау. тайничко доволни, че момичето избрало българия, но ние българите, голямата работа, ние имаме изисквания, кво си мисли тя.. кажете, вие спазвате ли законите на страната си - пазите чистота, не ругаете държавни символи, плащате си данъците. и като идете в чужбина (понеже повечето пишещи са в чужбина) се променяте (когато в рим).. кажете, правите ли си пластични операции на ръбестите кратуни?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.09.2011, 18:10

33 Elena Dimitrov | 30.10.201220:04

Kogato nekoia jurnalistka otiva v tehna darjava, za bezopasnost si meta zabradka na glavata, daje si pokriva i litseto, bez da komentira kakvoto i da e. Tazi mlada avganistanka sashto trebva da se saobraziava s obichaite na nashata strana. Ako li ne, da si hodi v v Avganistan ili rodopskoto Nedelino, i da zabravi za mechtata da stane rejisiorka. Tia si e izbrala pogreshna darjava, minavaiki prez Tursia, koiato po-shte i prilicha, trebvalo da se spre tam.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

32 янаки | 30.10.201209:36

Има нещо вярно, наистина сме задръстени.
Остава да навлечем потурите и сукманите, за да докажем пред националистите, че сме християни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

31 янаки | 30.10.201209:32

Има нещо э
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.08.2012, 11:03

30 джачинта | 30.10.201209:27

Толкова сте задръстени, сигурно е от възрастта.

Като гледам клипове по you tube с арабска мода, с удоволствие си бих ушила няколко такива тоалета. Не мисля, че дрехите правят човека мюсюлманин или християнин или незнам какъв.

http://www.youtube.com/watch?v=oYZAD_RL0Ck&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=lDjSLl9CPzQ&feature=related
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

29 Кака Мара | 29.10.201223:36

Е, пак крайности...Ако говорим без изхвърляния, по принцип никак не е приятно да си бежанец.Това означава, че ти се е наложило да изчезваш от твоята страна за да не изчезнеш завинаги.Едва ли, освен това, държавата е изхарчила някаква огромна сума пари- предвид състоянието на социалната система мога да си представя какво мизерно съществуване е ... И не е въпросът да ходи да копа, нее това решението...Между другото, отбележете, че е научила български, което е доста рядко.Проблемъ те , че въпреки всичко продължава да смята, че трябва рязко да се отличава от местното население в страната, в която смята да живее! Е, не може да носи тоя чаршаф, увит около нея и да ми се разхожда като Клеопатра в азиатска премяна..Като ще живее в Бг и ще се интегрира, ще си купи от битака дънки или пола и някаква риза, тениска, а пък като е толкова вярваща и ревностна мохамеданка, има си начин емегантно да си върже на косата нещо, дето не се набива на очи...Ама не, трябвало да е с бурка...Е ,това е проблемът, с претенциозната интеграция...ЗАщото доколкото ми е известна, в Бг също има бая жени изповядващи исляма( нали си е второто по разпространеност вероизповедание),ама само ония гъски в Неделино се увих в чаршафите...За пари, между другото(нали шейховете плащат)
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

28 Mile Manolov | 29.10.201222:41

аз па живеем на село и пирон у кисело млеко не моем да забием... ебааа го и софианците
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

27 янаки | 29.10.201221:36

„Аз съм роден в София и мога да ви гарантирам,че…….”

Не мога да загрея какво искаш да кажеш.
Ако беше написал, „роден съм и съм живял цял живот на село и от опит мога да гарантирам.......” щеше да е ясно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

26 Govedo13 | 29.10.201219:50

Янаки пич това се случва точно защото държавата е такава, с парите дето 5 години са хранили афганистанката можеше тоя човек да хранят ако в БГ нямаше геноцид над Българите. Затова се махайте докато може.
Аз съм роден в София и мога да ви гарантирам,че лопата кирка посев вода и много труд гарантират,че ще оцелееш ако имаш земята и къде да спиш. Тук не става въпрос тя да обработва хиляди декари да си купува земеделски машини,да взима пари по програмите на ЕС за земеделие и т.н. Става въпрос за достатъчно продукция която да продава на прекупвачите евтино а те да ви я продават на пазара вместо да купуват евтино от съседни на нас страни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

25 янаки | 29.10.201217:44

„….Ами ще се научи!
честно каза съм най-съгласен ……..с коментара на Govedo13”

Ами докато се научи, как ще я кара. Да не говоримч че земеделието си е бизнес, необходими са основни и оборотни средства и т.н. Ако гледа само зеленчуци в двора, кокошки и крава, пиши я умряла.....

Ето какво се случва на подобни „земеделски производители”:

„Баща на три деца се самоуби от немотия.

Отчаяният мъж живеел заедно със съпругата си и трите си деца.
Нито той, нито жена му имали работа, нито пък били регистрирани на трудовата борса, защото отдавна били изгубили право на помощи.
Родителите им, които живеели в къща в същия двор, също били без всякакви доходи. Семейството отглеждало животни и зеленчуци, но те не им стигали да преживяват нормално.”
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани