Американската мечта на Наталия Бурина | webcafe.bg
Webcafe

Американската мечта на Наталия Бурина

webcafeLifecafe, по Inc.com
05.04.2016, 18:37 (обновена 22.04.2016, 16:51)

1 от 3 снимки Назад Напред

Наталия Бурина

Снимка: © http://www.nataliaburina.org/

Наталия Бурина е сред най-обещаващите млади предприемачи в Силициевата долина.

Наталия Бурина е сред най-обещаващите млади предприемачи в Силициевата долина. Името й често попада в престижни класация, което не е изненадващо на фона на визитката й - съосновател на приложението за креативна фотография Parable, придобито от Samsung, и на Flockish - социална платформа за събития.

„Обичам технологиите и винаги съм знаела, че един ден ще намеря реализация в тази сфера. Но никога не съм си представяла, че ще бъда предприемач. Сега имам чувството, че не мога да напусна Силициевата долина - там имаш свободата да създават продукта така, както ти харесва", коментира Наталия.

В професионален план тя следва своите желания - от Microsoft и електронната търговия в eBay, през различни потребителски приложения и startup финансиране до продуктов мениджмънт, графичен дизайн и менторство на бедни деца. Може да се натъкнете на нейни презентации или видеоучастия в интернет, където е много активна, а също и много търсена, защото като дете е напуснала разпадащата се с кръв и войни Югославия.

Постижения

Parable е фото-мрежа за iOS, която дава на потребителите възможност да изразят емоциите върху снимка с шрифтове, филтри и други средства за персонализация. Наричат го Instargam на мислите, защото всеки може да визуализира мисъл, цитат или хрумка и да я сподели с приятелите си в социалните мрежи.

Идеята идва от грозните картинки с цитати тип „Паоло Коелю", с които е залят интернет. Някои от снимките обаче носят дълбок смисъл и тук Наталия и неин съученик от Вашингтонския университет откриват ниша. „Тогава нямаше как да се създават такива произведения по лесен начин. Основах Parable, за да позволя на хората да споделят креативно и да изграждат мрежа около вирусни изображения", разказва Бурина.

Другото й приложение Flockish - социална платформа за откриване на събирания - бе предадено на StubHub!, мобилна услуга за покупка на билети за концертни, спортни събития и други, собственост на eBay.

Историята на Наталия обаче е интересна с факта, че тя няма т.нар. равен старт в живота. Тя е имигрант от бивша Югославия.

"Изживяването да останеш без корени е трудно, но може би именно това ме е направило силна и отворена за промени", смята Наталия. Пристига в САЩ като малко дете. Не разбира какво точно се случва на Балканите през 90-те, но в спомените й ясно се е запазил преходът от нормалния живот към хаоса. И летните почивки в Хърватия преди войните.

Наталия расте в малко градче, радвайки се на семеен комфорт и много приятели. Баща й работил като анестезиолог, а майка й била инженер и управител - едно уважавано семейство в общността.

"После изведнъж Югославия беше обхваната от тежка етническа война. Емигрирали сме в САЩ, когато съм била още малко дете. Семейството ми изгуби всичко. Пристигнахме с 5 куфара и трябваше да изграждаме наново живота си от нулата", помни тя. Така Наталия се озовава в Сиатъл, където с петима нейни роднини делят апартамент с две спални.

Не това се оказва най-големият проблем.

Първоначално Наталия среща трудности да се адаптира в Сиатъл: не е говорела езика, но когато започва да демонстрира добър успех в училище, започва и тормозът. Причината - защото е по-умна от другите ученици.

"В училище беше най-трудно. От популярно момиче в Югославия стигнах до това да ме пребиват, защото съм зубрачка. Представете си да растете в непозната среда с деца, които не смятат, че вие сте част от общността им .Никога не се вписвах и странях от тях, четях много", признава Наталия.

Тя изпреварва с години връстниците си, особено по математика.

Един специален учител, също бежанец, се намесва решаващо "Гейл Елад беше оцеляла в Холокоста и стана мой личен ангел - пазител. Тя ми помогна да се ориентирам в новата среда, в която бях крайно стресирана". Всички тези неприятности карат Наталия да осъзнае колко важно е менторство у децата. Затова в последното десетилетие самата тя е ментор в няколко училища за бедни деца.

Ролевият й модел е майка й, която работи като софтуерен инженер в ранните дни на Microsoft. Естествено и Бурина се ориентира към софтуерното инженерство, след като завършва приложна математика във Вашингтон. Сега насърчава други жени в технологичния бранш да правят същото: "Силициевата долина е пълна с невероятно умни хора със силен характер. Много от тях са с отворени нагласи и охотно приемат нови хора. Откриването им си заслужава усилието, защото тяхната подкрепа е безценна".

Oще: parable  емиграция  иновации  наталия бурина  приложение за креативни снимки  силициевата долина  софтуерно инженерство  технологична компания  фото приложения  югославски войни 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 06.04.201610:14

Чакам сега троловете да покажат подобна историяр но случила се в рашистан Много щастлив
   

оценка

+1 -0