Родният град на тайното общество на илюминатите | webcafe.bg
Webcafe

Родният град на тайното общество на илюминатите

webcafeLifecafe, по Би Би Си
28.11.2017, 12:55 (обновена 29.11.2017, 16:25)

1 от 2 снимки Назад Напред

инголщат, илюминати

Снимка: © Wikipedia

И възможно ли е те все още да провеждат секретни сбирки?

Минали са повече от 200 години от създаването на тайното общество на илюминатите и за това време то успява да се превърне в една от най-големите теории на конспирациите по света.

Инголщат е малък град в област Бавария, Германия. Там голяма част от местните жители са убедени, че градът им е свързан с тайни срещи на илюминати. Според легендите тези хора идват от Франция, Англия, от къде ли не, но Инголщат е техният сборен пункт.

Идеята изглежда пресилена, но историята на Инголщат показва друго. Това е родното място на скандалното тайно общество, което се е превърнало в мит и основа на безброй спекулации.

Какви са истирическите факти?

На 1 май 1776-а Адам Вайсхаупт, професор по право в Университета в Инголщат, основава Ордена на илюминатите - тайна организация, чиято цел е да се противопостави на влиянието на църквата в обществото и на злоупотребата с власт от страна на държавата, създавайки достатъчно възможности за свобода на словото и критики.

Той е вдъхновен от масоните и философите от френското просвещение. Вайсхаупт иска да създаде държава на свободата и моралното равенство, където знанието не е ограничавано от верските предразсъдъци.

Религиозният и политически консерватизъм обаче господстват в Инголщат, а лекциите на професора в университета са строго наблюдавани.

Всичко започва с избора на Вайсхаупт на петимата му най-талантливи студени, но след това мрежата бързо се разраства. Членовете разпространяват идеите на Вайсхаупт за просвещение като в същото време изграждат сложна система от информатори, които докладват за поведението на религиозни и държавни фигури в опит да натрупат информация, която илюминатите могат да използват в ученията си.

С помощта на известния немски дипломат Барон Адолф Франц Фридрих тайната група бързо нараства до 2 000 души, разпръснати в Бавария, Франция, Унгария, Италия и Полша. Въпреки това в града, където всичко е започнало, това своеобразно наследство остава малко познато.

Историята на илюминатите обаче е част от историята на Инголщат. Вайсхаупт в много отношения е бил революционер. Той е искал да научи хората да бъдат по-добри, да промени и правителството, и обществото към по-добро. Илюминатите са основани точно с тази цел - да предадат на максимално широк кръг хора знанията си.

В самата сграда на университета човек би очаквал да види някакъв таен символ, който да подсказва, че между тези дебели средновековни стени се е зародило обществото на илюминатите, но такъв липсва. Това не е толкова изненадващо - илюминатите никога не са искали да бъдат забелязвани.

Организацията обаче не издържа много дълго.

Само десетилетие след създаването му, е тайното общество проникват представители на баварската власт, след като радикални антидържавни съчинения са задържани от държавните органи.

Дейността на илюминатите е прекратена, а Вайсхаупт е заточен от Инголщат и прекарва остатъка от живота си в немския град Гота в Централна Германия.

И все пак идеята за тайно общество, бунтуващо се срещу държавата, не спира да владее въображението на мнозина и ражда конспиративни теории от хора, които вярват, че илюминатите никога не са били разпускани като организация - твърдение, което е широко отричано от историците.

Според привържениците на спекулациите, илюминатите работят тайно зад кулисите, за да рушат държавните авторитети.

Според друго твърдение те са отговорни за Френската революция, за убийството на Кенеди и дори за терористичните атаки от 11 септември. Те станаха известни и заради романа на Дан Браун "Шестото клеймо" и филма по него с Том Ханкс - "Ангели и демони".

Теорията за илюминатите е от така наречените "суперконспирации" - конспирация, която обединява в себе си много по-малки конспирации. Освен това много хора говорят за илюминатите с насмешка, подигравайки се на идеята за световна конспирация.

И всичко това започва от малък баварски град, който е най-известен от романа на Мери Шели "Франкенщайн". Там малко неща говорят за създаването на тайно общество като изключим паметна плоча на дома на Вайсхаупт, която лесно може да бъде подмината, и светлосиня сграда на ул. "Тереза", където са се провеждали сбирките на илюминатите.

Въпреки това ако се разровите повече, ще откриете знаците за значимостта на Инголщат в историята.

В някои от книгите в градската библиотека могат да бъдат намерени интересни находки, които да дадат малко повече информация. Там например може да бъде окрита книгата на Вайсхаупт - "Апология на илюминатите" от 1786-а, в която той защитава изграденото от него малко след като напуска града.

Повечето от думите на Вайсхаупт могат да бъдат намерени в малки, непретенциозни томове, скрити сред огромните архиви на града. Сякаш над два века след формирането си, илюминатите продължават да бъдат все така неуловими.

В момента в Инголщат се провеждат туристически обиколки, които са много посещавани от феновете на конспирациите.

Те не могат да бъдат убедени по никакъв начин каква всъщност е истината за отдавна унищоженото тайно общество.

Жителите на градчето казват, че все пак около илюминатите витае някаква мистерия. Много хора продължават да идват в Инголщат и да искат да бъдат упътени към срещите, за които местните споменават, което подсказва, че може би има нещо, което не може напълно да бъде обяснено...

Oще: ангели и демони  бавария  дан браун  илюминати  инголщат  конспирации  тайно общество  теории на конспирациите  теория на конспирацията 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

1 Xaoc | 28.11.201716:16

"Илюминатите са основани точно с тази цел - да предадат на максимално широк кръг хора знанията си....илюминатите никога не са искали да бъдат забелязвани" - e как точно да стане? Това ми звучи малко нелепо.

"Според друго твърдение те са отговорни за Френската революция, за убийството на Кенеди и дори за терористичните атаки от 11 септември." - Това звучи още по-нелепо. Защо да убиват най-големия противник на Федералния резерв? И защо да употребяват насилие, което не знам да е проповядвано от основателя им?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани