Побърканият свят през очите на 16-годишен | webcafe.bg
Webcafe

Побърканият свят през очите на 16-годишен

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
13.02.2016, 20:02 (обновена 31.03.2016, 12:28)

1 от 8 снимки Назад Напред

Антон-Константин

Антон-Константин Анастасов е име, което вече проправя собствения си път в средите на изобразителното изкуство

Майка му харесвала повече името Антон, баща му - Константин. Така той става и двете - Антон-Константин. Вече не е дете, но още не е възрастен. Въпреки това разсъждава като зрял човек и усеща света с детска невинност. Навършва 16 години седмица преди първата си самостоятелна изложба.

Антон-Константин Анастасов е име, което вече проправя собствения си път в средите на изобразителното изкуство. Негови картини са излагани в Лос Анжелис, а от днес на пазара е и Downfall - компютърна игра, която включва негови творби.

Сериозно се захваща с изобразително изкуство преди около 3 години, въпреки че не си спомня някога да не е рисувал. Интересът му към изкуството се отключва от...луната. Докато повечето деца обичат да рисуват усмихнати слънца, Антон се впечатлява от луната на небето и започва да я рисува. Това е първото, което си спомня и оттогава все рисува.

Пълно отдаване

Въпреки че е едва на 16, вече е взел някои много сериозни решения за бъдещето си. За да се посвети на изкуството, се отказва от стандартното училищно образование, което изисква да си в час от сутрин до вечер. С това на него не му остава време за рисуване. По тази причина избира да се запише в друг тип училище, за да учи дистанционно.

Вече е девети клас и от тази учебна година е ученик в американското Keystone, което позволява дистанционно образование. По-гъвкавата програма му дава повече свобода и време, за да рисува. Има късмета близките му да го подкрепят напълно в изборите му.

Въпреки че уроците му преминават онлайн, не му липсват социални контакти. Поддържа връзка със съучениците и преподавателите си, не е прекъсвал контакт и с приятелите от предишното училище.

Вход към виртуалната реалност

Антон е почитател на компютърните игри. Преди време рисува портрет на Сюзън Ашуърт - героиня от играта The Cat Lady. Впечатлен от творбата, с Антон се свързва авторът на играта - Рем Михалски от Harvester Games. Той кани младия художник да "участва" в негова нова игра със свои картини.

Очевидно картините му са направили впечатление не само на Михалски.

"Само исках да кажа, че се влюбих в демо версията на Downfall и нямам търпение за пълната версия. Освен това, картина със Сюзън Ашуърт ли има в лобито на хотела? Прилича на нея". Това пише почитател на компютърната игра Downfall на стената на Рем Михалски във Facebook.

Нейната пълна версия излиза точно на 14 февруари и на стените в стаите, в които се развива действието, "висят" картините на Антон. Той казва, че с нетърпение е очаквал излизането на играта. По стечение на обстоятелствата това се случва два дни преди откриването на първата му самостоятелна изложба.

Нов ужас и индивидуален стил

Преди време с Антон се свързва непознат почитател на изкуството му - Люсиен Купер. Намира картините му в интернет и предлага да изложи някои от тях в клуб в Лос Анжелис.

Според Купер картините на Антон са "носител на ново обезпокояващо изкуство, нов ужас и индивидуален стил".

Най-голямата част от творбите са рисувани с молив. Въпреки това Антон рисува с всякакви материали - с черни химикали, акварел, флумасти, пастели. Вдъхновява се от Йеронимус Бош, Салвадор Дали, Пикасо. Не се опитва да имитира никого.

Силно вдъхновение черпи и от музиката - слуша дарк ембиънт и даркуейв, а това се усеща и в картините му, които носят сходна естетика.

Болката, видяна през очите на дете

Картините на Антон изглеждат мрачни и изпълнени с болка. Въпреки това той казва, че не иска да пресъздава само болката. Чрез картините си иска да покаже колко е побъркан светът, докато човешката душа се разкъсва от вътрешни противоречия. Иска да представи хаоса, в който се намират душата и ума.

Казва, че се чувства разочарован от света на възрастните, в който вече навлиза. Не харесва начина, по който разрушават природата и се измъчват взаимно заради завист и алчност. Може би затова и нарича страницата си във Facebook "Victim of reality" - "Жертва на реалността".

От лудостта на този свят най-застрашени са децата, защото не могат да си изградят защита към шока от това, което виждат, както правят възрастните, казва Антон.

Вярва, че при порастването повечето хора губят своите илюзии, а единственото, което може да спаси човека в обречения свят, е да запази нещо детско в себе си - да не престава да се учудва и никога да не си мисли, че знае всичко.

Изложбата на Антон-Константин Анастасов "PAINthings"  ще бъде открита на 16 февруари от 16 ч. в галерия [a]Cube на ул. "Любен Каравелов" 9 в София. С изкуството му можете да се запознаете и на страницата на VICTIM OF REALITY.

*Страницата Victim of Reality прекръстена на Everything is fine. (обновено на 31.03.2016)

Oще: keystone  victim of reality  антон-константин анастасов  детство  жертва на реалността  изкуство  изложба  изобразително изкуство  образование  обречен свят  реалност  рисуване  свят  художник  художници 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.12.2011, 22:36

1 Реалист | 14.02.201611:19

Браво!
   

оценка

+1 -1