Сватбени ангели от плът и кръв | webcafe.bg
Webcafe

Сватбени ангели от плът и кръв

Анелия Георгиева
26.07.2017, 11:12 (обновена 28.12.2017, 12:20)
Диана от Diana's Angels

Снимка: © Вихър Ласков, Webcafe

В разгара на сватбения сезон сме - всяка година той започва плахо с първите по-смели слънчеви лъчи в началото на май и завършва някъде към края на септември.

Романтика, рокли, пръстени, шаферки, цветя в косите и много развеселени роднини. И в сватбите обаче, както във всичко останало, си има мода - сега особено популярни са темите, които свързват двамата бъдещи съпрузи - общо хоби, ярък спомен, професионален план. Ако двамата нямат нещо чак толкова общо, винаги може да се измисли и някоя цветна тема - синьо като морето от "онова лято", зелено като планината, "където ...". Едно нещо остава непреходно на сватбите обаче и това е ... познахте "ракията". Как иначе ще има толкова развеселени роднини на едно място?

Нищо чудно тогава, че тази година за втори път най-популярната българска ракия "Пещерска" излезе с направо социална мисия - „Просто кажи да". Всичко, което се изисква от бъдещите младоженци, които искат да кажат „Да, взимам го/я" пред своите близки, е да се регистрират на сайта www.justsayyes.bg. Три щастливи двойки ще спечелят по 5000 лв, за да сбъднат своята мечтана сватба час по-скоро, плюс пълни чаши за наздравици на всички гости.

И така, вие сте на "възраст за женене", "биологичният ви часовник тиктака", а майка ви е обявила на всички съседи, че вече е готова за баба, но вие все още не сте убедени в чара на брака. И най-вече смятате сватбите за досадно задължение. Бързаме да разсеем съмненията ви - да, прави сте, сватбите са досадно задължение, но за тях си има сватбени ангели. От вас се иска само да си изберете подходящото или може би неподходящото облекло и да се спрете на кумове, всичко друго оставете в ръцете на професионалистите. Като Диана от Diana's Angels.

Екипът на Диана се занимава със сватбена декорация, сбъдване на мечти, сънища и намиране на "ей онова красиво нещо, което видях в Pinterest и искам същото на моята сватба". Основно правило на ангелите на Диана е "не ограничавай мечтите на хората".

Модерни ли са сватбите в днешно време?

Да, сватбите са модерни. Дори мога да кажа, че през последните години се наблюдава лек скок в броя им. Правят се много сватби, а клиентите все повече искат техния сватбен ден да прилича на онези от снимките, които виждат в интернет.

Какъв тип клиенти идват при вас - такива с ясни изисквания или които ви се доверяват напълно и остават всичко на ваша преценка?

И двата варианта се срещат, но има и трети, който е доста популярен - когато клиентът не знае какво точно иска. Има една тенденция, при която просто идват и казват „Искам като сватбата на моята приятелка" или като сватбата на кумата или колегата им. От една страна, искат сватбата им да бъде хубава като нечия друга, от друга страна, не осъзнават, че така тя ще бъде еднаква с тяхната.

Нашата роля е да помогнем на клиентите си, като ги насочим как да бъдат индивидуални, но в същото време да спазим техните изисквания и представа, за да се чувстват щастливи и удовлетворени, защото сватбеният ден е един единствен.

Кой организира сватбите най-често - младоженците, свекървите, приятелките?

Много е индивидуално. Нашият съвет е младоженците да се занимават с организацията и да изразяват своите лични предпочитания, защото това е техният ден. Независимо кой плаща самото събитие, защото това нерядко са родителите, а обикновено тези, които плащат, искат да имат думата в организацията на сватбения ден. Младоженците трябва да бъдат щастливи, спокойни и да не се притесняват, защото когато има много външни намеси, независимо дали това е майката, кумата, приятелката, те започват да имат някакви колебания.

Какво е модерно сега в сватбите?

Една от тенденциите е все по-често да се използват водещи за сватбите. Някои двойки използват телевизионни водещи. Най-желани са Зуека и Рачков, които през летния сезон са заети почти постоянно. Друга тенденция е навлизането на нови технологии в сватбите като мапинг на маси и широкоформатни проекции.

А по отношение на декорацията и колко важна е тя всъщност?

Модерни са по-простите и изчистени форми. В световен мащаб текстилът излиза от употреба и стават модерни голите маси без покривки, набляга се на мебелите като декорация. Декорацията е много важна за всякакъв вид събития - както за сватби, така и за корпоративни и друг тип събития.

Как подхождате към желанията, които са по снимки от Pinterest?

Клиентите не осъзнават напълно какво стои зад тази снимка. Защото това е един огромен декор с много елементи върху него. Дори най-малките детайли са от изключително значение. Това е така, защото когато в декорацията има много детайли, нещата изглеждат завършени, имат вид. Независимо дали става въпрос за подложна чиния, пръстенчета за салфетки или друго - тези неща придават завършеност и пълнота на съответната декорация, те са черешката на тортата. 99% от клиентите не се занимават със събития и нямат представа какъв труд - интелектуален и физически - и какъв екип стоят зад тази декорация.

Колко време е необходимо, за да се подготви една сватба?

Зависи от двойката. Има такива, които са много педантични и започват от момента на предлагането на брак. Други са по-лежерни. Ние можем да я направим и за две седмици, но при късите срокове проблем е локацията и разпращането на поканите. Нещата могат да се случат и в кратки срокове, но е по-добре да се планират, за да се избегне излишен стрес.

Какви български  обичаи са се запазили в сватбите?

Запазил се е ритуалът с ритането на менчето, който предвещава какъв ще бъде полът на първото дете. Но при някои двойки, които живеят от години заедно и имат дете, а решават да се оженят впоследствие, този ритуал не е актуален, защото те на практика вече са ритнали менчето (смее се). Много често срещан е и обичаят с взимането на булката от бащиния й дом. Въпреки че двойките в днешно време живеят заедно отпреди това, жените избират по стар български обичай да прекарат последната вечер в бащината си къща, откъдето да ги вземат младоженците. На други сватби пък още го има т.н. оркестър, който съпровожда взимането на кума и булката. Още се играят хора и се търси обувката на младоженката.

Въпреки това, разказва още Диана, върху организирането на сватбите у нас има и силно западно влияние.

„В днешно време се дава глас и на едно по-бохемско общество, по-градско, като това не означава, че традициите не са и градски. Искаме обаче да бъдем и малко по-модерни. Покрай интернет и филмите, в България започнаха да бъдат все по-популярни изнесените ритуали, които по принцип не са характерни у нас. Например, извеждането на булката по пътеката. Тоест, влияем се и от Запада.

Интересни и разнообразни са и локациите, които хората избират за сватбата си в днешно време. Изключително популярни са сватбите на плажа и сватбите на открито. Диана дори разказва, че има двойки, които се женят по време на фестивалите за български фолклор в Жеравна и в Родопите.

Сватбите на открито обаче крият своите рискове.

„Един от  най-големите рискове е времето. От друга страна, пречка пред мечтаната сватба на открито е и фактът, че в България локациите за провеждане на открити сватби все още са твърде малко. Затова и времето за организиране на сватби се променя. Ако доскоро сватбеният ден се е състоял в събота или неделя, то заради ограничения брой открити локации, днес хората започват да организират празненствата и през седмицата - още от четвъртък."

Въпреки тези предизвикателства обаче младоженците все по-често избират да се оженят на открито край морските вълни или високо в планината. А това е колкото нетрадиционно, толкова и романтично. А Диана вярва, че съвременните двойки си остават все така романтични и че вероятно няма жена, която да не мечтае да не бъде облечена в булчинска рокля.

Но за да се превърне една сватба в сбъдната мечта, най-важното е младоженците да не изпуснат емблематичните моменти от сватбения си ден. Затова и най-важният съвет на Диана е те сами да изберат каква сватба искат, без да се водят от съветите на чужди хора, да взимат решенията сами. Защото в крайна сметка сватбеният ден е единствен и трябва да бъде неповторим.

Разделяме се с Диана и леко й завиждаме. Да си ангел от плът и кръв трябва да е доста приятно занимание. Така че, ако някой любим човек ви попита, "Просто кажете Да".

Oще: dianas angels  ангелите на диана  диана  модерна декорация  модерна сватба  просто кажи да  ракия пещерска  сватбена декорация  сватби  тенденции в сватбената декорация  тенденции в сватбите  традиции в сватбите 


Още от Story

Най-коментирани