Култура под релсите | webcafe.bg
Webcafe

Култура под релсите

Явор Николов
04.08.2013, 17:36 (обновена 07.08.2013, 08:50)

1 от 10 снимки Назад Напред

under gara

Снимка: © Явор Николов

Този подлез може да заживее и съвсем друг живот

Тази част от подземната София не е хич готина. На 3 метра под земята ви чакат миризми от отвъдното и онзи най-неприятен мрак, характерен за местата, където добри хора дърпат чанти. А плочките и дограмите са нови, наблизо фучи метро и отгоре е транспортен възел с международно значение.

Подлезът на Централна гара е парадоксален. Ремонтиран до неузнаваемост преди 10 години и безжизнен от горе-долу толкова, днес мнозина предпочитат термоядрения пек и рисковото пресичане на булеварда пред минаването през него. Преди няколко месеца общината премахна емблематичните за сегашния му облик „Гащи на Софиянски" и сега едни млади (а и не чак толкова) хора имат идея как надолу по стълбите да се влиза в едно различно място.

Сред тях има архитекти, дизайнери, студенти по културология; по едно рамо дават и познати организации като DOMA Art, „Трансформатори", „Група Град" и Destructive Creation. Общата цел дава името: UnderGara.

То си е готово

Събрал ги семинар за културен активизъм на „Водна кула арт фест". Задачата била проста - да помислят кои са проблематичните места в София и да предложат план план как да ги направят по-привлекателни. Сред многото опции, избрали да превърнат подлеза на Централна гара в творчески център.

„Това всъщност е било ремонтирано - плочките са нови, витрините са нови, PVC дограма... всичко е ново. Ако на някакво друго място се налага да изграждаш нещо от нулата, тук то е готово. Просто не е поддържано. Реално, за да се възстанови, се изискват добър мениджмънт и добро желание", обяснява Мартина, която е графичен дизайнер и е живяла доста години наблизо.

Още в началото направили проучване сред чакащите на гарата и случайни минувачи по столичните улици - знаят ли какво представлява подлезът, какво биха променили и дали нещо би ги накарало да го посетят. „Оказа се, че много от хората припокриват нашите представи и те биха дошли, ако се случва нещо - било то концерт или пък семинар, или даже да има някакво магазинче, от което да си напазаруват", разказва Мартина.

Пламена, която съчетава културологията с международните отношения, допълва, че самата гара тепърва ще бъде ремонтирана и след 2 години ще изглежда по коренно различен начин.

Индъстриъл арт

Централна гара е разположена между две пространства за култура с промишлен произход - Fabrica 126 и „Деспред". Тази концентрация е съвсем в реда на нещата - в цяла Европа старите западнали индустриални райони привличат интереса на хората на изкуството. Сградите са просторни, с високи тавани и са изключително удобни за разполагането на ателиета или изложби.

Семинарът, който „ражда" Under Gara, е с участието на полската фондация „In Search Of", която вече 60 години облагородява пространства и организира събития. Те и сега помагат с идеи.

"Иска ни се и в България да има такова място, защото има много артисти, които са разхвърляни, съществуват сами по себе си. Искаме да се обединим и заедно да правим нещо. Най-малкото, да съществуваме заедно, да се знаем, да се виждаме и да се обединим на едно място, защото заедно сме по-силни", категорична е Мартина.

Две стъпки към промяната

Хората от UnderGara искат първо да изчистят имиджа на гаровия подлез и да покажат, че той може да има и друг живот. За целта, през следващите няколко месеца ще организират различни акции - ще привлекат художници и други хора на изкуството, които да представят под земята своя прочит на теми като „чисто - мръсно", „плочки - зеленина", „тихо - шумно". Скоро ще се появи и импровизирана библиотека. Момичетата подчертават, че всеки с идея може да участва.

След това ще се пристъпи към сериозната работа. В края й пълният с празни магазини тъмен подлез трябва да е станал привлекателно място за хората на изкуството, както и за био и еко бизнеса. Наемите ще са доста по-ниски от тези в центъра, а пространството ще се облагороди с различни инсталации, озеленяване и пейки. В рамките на творческа работилница, архитекти и студенти ще предложат как цялото място да стане по-приветливо с цената на минимални промени.

До паметника в средата на подлеза ще се появи сцена за концерти, лекции, семинари и театрални представления. Планират се още две изложбени зали, сцена, семинарен център със 150 места, библиотека, книжарница и заведения.

"Представи си едно място, в което хората имат сходни интереси и сходни дейности и формират една атмосфера, в която е приятно да работиш и можеш да намериш, някой, с който да направите нещо заедно. Няма да бъде затворено за хората, идеята е те да преминават, да си прекарват времето, когато чакат нещо или когато искат да разгледат. Просто отворено място с изкуство", обяснява ми Пламена.

Общината може да помогне

От UnderGara вече са изпратили писмо до общината, а в неофициални разговори на „Московска" 33 приемат добре идеята им, особено предвид факта, че в плановете за реновиране на Централната гара не се предвижда работа по подлеза й. „Предстоят ни официални разговори с общината. Искаме да правим проекта заедно с тях - този проект да не е само наш, на хората от културните организации", казва Мартина.

Тя и съмишлениците й планират да свършат голяма част от работата по почистването и ремонта на подлеза, но разчитат и на общинска подкрепа. Тя е нужна и за друг много важен елемент от новия облик на подлеза - осигуряването на сигурност.

Местната власт има интерес от проекта - пространството си остава общинска собственост и ако 130-те празни днес магазина се напълнят, наемите за тях ще отиват при нея.

Никого няма да изритаме

В проекта на UnderGara е обърнато внимание и на тези, които в момента населяват бъдещите галерии, ателиета и студиа. В подлеза на Централна гара живеят десетки хора. Някои просят, други крадат, трети проституират. Някои имат алкохолна, а други - наркотична зависимост. Всички живеят в отвратителни условия. Така е около всички по-големи гари.

"Тези хора не живеят на оживени места, не живеят на шумни места, не живеят на чисти места. Не защото им харесва, а защото са маргинализирана група и обичат да са затворени. Най-лесното е да започнем да си правим каквото искаме и те ще си тръгнат. Това обаче означава, че те ще отидат в някой подлез наоколо и ще станат нечий друг проблем", смята Пламена.

Тя и съмишлениците им ще работят с дирекция „Социално подпомагане" към местната община, както и с кризисните центрове в София (които са само три и приемат хора основно през студените месеци). Имат и идеята да приложат европейския опит в интегрирането на бездомните хора - да им дават някаква работа, срещу която да получават топла храна и чисти дрехи.

Желанието е един ден до гарата да се появи цял интеграционен център, който да помага на хората да намерят посока в живота си. Европейски пари има, нужни са само добро управление, желание проектът да живее по-дълго и самите бездомници да са готови.

За един подлез култура повече

„Искаме да отправим един призив към всички, които са правили или правят нещо или имат идеи в София и държавата: Заповядайте, колко сме повече и работим върху нещо, толкова повече промяна можем да донесем! Ние не се затваряме - колкото повече хора от културните среди се включат, толкова по-добре за самото място", подчертава Мартина.

Пламена коментира, че в последно време хората са започнали да осъзнават, че на човек не може да му е добре, когато заобикалящата го среда не е."Аз вярвам, че културата може да направи хората много по-толерантни и креативни. Тя е една база, на която можем да се развиваме много по-добре като общество. Основната ни идея е UnderGara да е достъпно място - да има цялостна визия, но да не е елитарно", посочва тя.

Мартина допълва: "Културата е нещо, което за известно време липсваше. Беше изместена като нещо не толкова нужно. Хората все повече и повече започват да се обръщат към това и казват: „Да, имаме нужда от нещо, което да ни изгражда, което да ни радва".

Нещо в България се променя

Много от хората, които сега застават зад каузата на UnderGara, са живели или продължават да живеят извън България. Те всички виждат разлика през последните няколко години. Според Мартина, „живеем в една държава, в която нещата се случват", но проблемът е, че се случват бавно. „До някаква степен зависи от нас - като има някакви неща, които чакаме от някого на готово и той не ги прави, разбираме, че в нашия живот всичко зависи от нас и ако ние не се заемем, няма кой друг", разсъждава тя.

За двете ми събеседнички работата по арт пространството е и поемане на отговорност за проблемите, които така или иначе са си там - бездомните хора, състоянието на инфраструктурата, липсата на нощен градски транспорт. По техни думи, с работата си те казват: „Ние не искаме да напускаме държавата, защото знаем, че има неща, които зависят от нас и поне ще се опитаме да ги променим".

Хората около Мартина и Пламена ги подкрепят. „В момента в страната има едно пробуждане на гражданското общество и се оказва, че има много хора, които ги касае цялостната атмосфера, в която живеят. Те искат да опитат да се преборят, преди да заминат нанякъде".

Хич не е случайно и мотото на проекта: „UnderGara може". Поне до доказване на противното.

Oще: undergara  градско пространство  култура  подлез  централна гара 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.09.2010, 09:26

1 Ilia Temelkov-soregashi | 12.08.201300:47

Убийствено яка идея, наистина.
И все пак няма как да не ми направи убийствено впечатление липсата на какъвто и да е коментар под нея. Показателно.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани