Градинарите и глобалните плевели | webcafe.bg
Webcafe

Градинарите и глобалните плевели

Цветана Георгиева
01.12.2012, 17:43 (обновена 04.12.2012, 07:13)
Елена Генова

Елена харесва зелените хълмове на Англия, романите на Джейн Остин, история на крал Хенри VІІ, както и мляко в чая. Казва, че в България хората са несравнимо по-топли и открити

Стоунхендж, кралицата, Биг Бен, футболните фенове и, разбира се, тълпи от имигранти. Този обвит в мъгла и опръскан с дъжд остров край Европа вече усърдно брани бреговете си, сякаш чака второ нашествие от римски легиони.

Великобритания изглежда по-различно за едно българско момиче, доказало се пред нейната образователна система, спечелвайки пълна магистърска, а след това и докторантска стипендия от Университета в Нотингам.

Тя е Елена Генова, дипломиран политолог от СУ "Св. Климент Охридски" и магистър по социология от Нотингам. Винаги се е интересувала повече от човешката страна на политически понятия като "държава", "институции", "народ"... Такива като нея, които успяват сами да си спечелят образование, не се срещат често.

Още по-голяма рядкост е темата на изследването й - българската висококвалифицирана миграция във Великобритания. Звучи странно на фона на общата представа за нашенците на Албиона, но има смисъл - защото нещата не стоят така.

Митове и реалност

За повечето британци представата за България е през евтина почивка на Черноморието, гарнирана със здрави запои, ски почивка или купен в Банско апартамент във времената на строителния бум.

"Колкото и емблематични да са, не мисля, че тези места представят България такава, каквато е. Много британци не познават културата и обичаите, още по-малко историята на България. А има и такива, които не са много сигурни къде точно се намира", резюмира впечатленията си Елена за времето, прекарано на Острова.

Живяла е със съквартиранти от Индия, Китай, Литва, Франция и куп други държави, разбира се прекрасно и с британци. Южняшката й натура помага в комуникацията, а приготвянето на баница и сладкиши, неин основен специалитет, определено трупат точки. За разлика от България, студентите на Острова живеят основно в типичните двуетажни къщи, което предполага сериозно сборище от народности.

Българите минават под общия знаменател "източноевропейци" - група, често асоциирана с нискоквалифициран труд, трафик на хора, проституция, корупция.

Елена се възмущава от скорошна статия в британския печат за "нова вълна пришълци от България и Румъния", след като паднат трудовите ограничения през 2014 г. Подобни публикации са редовни и просто поддържат огъня по темата.

"Сякаш Великобритания ще бъде наводнена от чума", казва тя, докато си говорим по Skype - прорязък от време между университета, работата и организацията на две конференции.

За нея източниците на това неразбиране и подценяване са два - манипулативните медийни публикации, които намекват, че едва ли не цялото население на двете най-бедни страни в ЕС ще се пресели на Острова, и политическите съперничества, чиято първа жертва стават чужденците.

Това поставя в сянка способните и образовани българи, което ни води към същината на проблема.

"Има голяма спекулация с броя на мигрантите, включително от България и Румъния. Най-интересното е, че този страх се предава и на останалите мигранти, които вече са се установили на Острова. Това подкопава една предполагаема солидарност между хора, намиращи се в тяхното положение", твърди докторантът.

Тази пропаганда създава едно много удобно разделение и прави хората по-уязвими.

Плевели в градината

Лондон се опари през 2004 г., когато ЕС прие 10 нови страни-членки. Само 2 милиона имигранти пристигнаха от Полша - те се ползват с реномето на добри водопроводчици и шофьори в обществения транспорт.

Като цяло, пришълците от Източна Европа са подценявани във Великобритания, но не по национални или етнически причини. Логиката тук е чисто икономическа - за онези работни места, които британците не искаха да вземат преди кризата.

"Много малка част от негативното реноме на източноевропейската миграция се дължи на нелегалните или на хората, търсещи само социални придобивки. Повечето от източноевропейците тук работят по-усърдно от бритнаците и плащат данъци", открива Елена, изследвайки процеса.

Тя описва ситуацията с метафоричната теория на известния социолог Зигмунд Бауман, прочут с изследванията си върху глобализацията.

"Той разграничава две общества - на пастирите и на градинарите. Пастирите се грижат за стадото - всяко едно животно да расте и да се развива по собствен тертип. Това е мултикултурното общество. При градинарите обаче, картината е по-различна. Всеки един градинар има собствена представа за това как трябва да изглежда неговата градина- засажда точно тези растения, които иска, а нежеланите биват категоризирани като плевели", обяснява Елена. Вече се досещате от коя страна на барикадата се намираме.

"Глобализацията предизвиква усещане на несигурност и страх, който засилва градинарския комплекс. Ние сме плевелите в британската градина и макар растенията да са много, те облагородяват почвата, т.е. стимулират икономиката и плащат данъци", казва Елена Генова.

Що е то мултикултурализъм?

Доскоро Обединеното кралство бе издигнало мултикултурализма като своя официална доктрина. Бившата световната империя отвори врати за поданиците на бившите си колонии. Получи се наводняване. Този модел не издържа и миналата година премиерът Дейвид Камерън обяви, че мултикултурализмът е мъртъв.

Елена има различна позиция: "Камерън и Тереза Мей (бел. р. - вътрешен министър) просто се опитват да спасят коалиционното правителство, натискайки умело една много чувствителна империалистическа жилка, а именно, че да си британец (или да имаш такова гражданство) е привилегия".

"Можем да разграничим поне две различни явления, които това понятие обозначава", допълва Елена Генова, изтъквайки общественото неразбиране и по този въпрос.

"На първо място, мултикултурализмът е социо-културно явление, чиято проява е националното, етническото и религиозното многообразие в дадена държава. Смея да твърдя, че във Великобритания това е дори начин на живот.

На второ място, мултикултурализмът е конкретната британска политика, която подкрепя, насърчава и институционализира многообразието в дадена страна. Имайки предвид империалистическото минало, това е подход, който осигурява целостта на държавата и мирното съжителство с цел избягването на социални напрежения".

Първата идея съвсем не е мъртва - даже напротив, тя е неизбежна на фона на глобализацията, категорична е бъдещият доктор по миграция.

Дори в Европа, благодарение на създадения от ЕС статус "европейски гражданин", някои изследователи искат преразглеждане на европейската система за мобилност на надционално равнище.

Икономическата криза и рецесията обаче нанесоха силен удар, който накара европейските правителства да предприемат ограничителни мерки, включително по отношение на миграцията.

"В такива условия е много важно да се намери виновник, който да бъде линчуван публично. Най-лесно е да това да се случи с тези, които са видимо различни и поради мигрантския си статус- уязвими. Не казвам, че миграцията не е проблем, който правителствата трябва да решат, но смятам, че вината й се преекспонира", заявява Елена.

Предстоят й още почти три години в разбиване на митове за българските "плевели", които растат в британската градина. Остава и "градинарите" да видят цветята сред тях.

Oще: великобритания  дискриминация  елена генова  ес  източноевропейци  имигранти  миграция  нотингам  пазар на труда  работа 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

12 Бягащ Вълк | 04.01.201321:23

Госпожата е спечелила стипендия за обучение в магистърски курс във Факултета по социология и социални науки/нещо такова ми звучеше/ на университета в Нотингам. Съжителствала е с индийци и друго местно / туземно население, което обаче се различава от тълпите кримки и живителния досег с истинския живот на улицата. Само е дразнещо, че всеки, абсолютно всеки, докоснал се до нещо ново и все още не навлязъл навътре в същината, вече е готов да раздава съвети. Британия я посетих няколко пъти, около година живях в Манчестър и така ме дразнеха тези отрепки, с такова меркантилно и гнусно отношение бяха...Чиърс, ме-е-ен, Хау -а/р/ - ю дуин, а зад гърба същото - дай! Прилично облечени стари джентълмени, подобни на Шон Конъри, които те дебнат в тоалетните на пъбовете, за да ти отмъкнат часовника. Цели квартали с предимно черна и жълта популация, където поданиците на кралицата се отбиват за малко забавление вечер. Да, англичаните си трият обувките с пришълците и ако му се чистят на някого кенефи, винаги има начин Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

11 pixie | 04.12.201215:23

Не могат да се отърват от колонизаторското мислене, дори и след толкова години. А може и да е носталгия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

10 pixie | 04.12.201215:21

Вижте снимките на класните стаи по света, публикувани в уебкафето наскоро. Обърнете внимание на класните стаи в английските училища, те са няколко. После пребройте русите и светлокожи деца на снимките - типично изглеждащите англичанчета, и ще видите кои преобладават. И кои са с предимство при търсене на работа - хора от бившите им колонии. Ние оставаме 3-то качество за англичаните, колкото и да се пени госпожата, дето живеела в Англия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

9 Mile Manolov | 04.12.201202:13

Живяла е със съквартиранти от Индия
--------------------------------------------------------
с други думи.. местното туземно население muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

8 Pavur Pezev | 03.12.201211:08

Така е-всичко живо завършва некфи Администрации,Европейстики,Глобалистики и маса ненужни 'специалности',които бълват разни'кадри',в разни паразитни отдели-например'Център за изследване на демокрацията'.Ми тия всичките са за принудително въдворяване и обществено полезен труд в тухларни,в чистотата или строителството.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

7 straight | 03.12.201209:14

"...магистърски курс по Глобално гражданство, идентичности и човешки права във факултета по Социология и социална политика..."

По-безполезна глупост трудно може да се измисли. Да учиш такива измислени науки, да добиеш висше образование и магистърска степен, само за да можеш да преразкажеш с помпозни и префърцунени фрази простите житейски истини??!! Това с нищо не допринася за развитието и усъвършенстването на обществото, но предполагам е особено полезно за политиците и управляващите.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.12.2012, 16:59

6 Zhany Hughes | 02.12.201217:00

Смешници Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

5 Harry | 02.12.201215:21

Мноооого политически коректно! Младата авторка трябва да знае че или или си политкоректен и имаш работа-пари или си честен и нямаш пари, не може и двете. Казвам и го да и спестя време и нерви, избора е неин.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.12.2012, 13:34

4 Steve Hughes | 02.12.201213:51

Само да уточно - името ми е Божана-Мария. Не забелязах, че съм публикувала коментара си от фейбук акаунта на мъжа ми.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2012, 13:34

3 Steve Hughes | 02.12.201213:50

От четири години живея в Англия и по дяволите, омръзна ми хора, които искат да се развиват професионално в чужбина да викат колко са кофти англичаните непрекъснато. Като не ви харесват хората, като не разбирате системата и не знаете как да се интегрирате - ходете си вкъщи. Само знаете да говорите глупости. Щом на Елена са й поискали паспорт, трябвало е да извика полиция. Така работи системата. Знаеш си правата, знаеш си и задълженията. Глупости, дискриминирана била! Има глупави хора по целия свят. Не си вадете заключенията от един случай. Нито един път не ми се е случвало да ме обидят или закачат за това, че съм българка. Знаете ли защо? Защото не им се правя на велика непрекъснато. Не им обяснявам колко са зле и колко ние сме велики с нашата богата история. Не им казвам че храната им е кофти и че не могат да пият. Най-важното - британците не са толкова студени колкото си мислите. Те са различни от нас, това не ги прави по-лоши! Нито едно от тези три неща реално не е истина, а е просто национален стереотип. Не се и срамувам от произхода си - никой не очаква да се срамувам. Моят произход има значение само дотолкова доколкото паспорта ми не е британски. Ако не искате да бъдете дискриминирани - не дискриминирайте!!! Толкова е просто.
Ако не ви харесва - ходете си! Ако не ви стиска да скриете в сърцето си мъката от раздялата с родината - не ходете в чужбина. Никой няма да ви потупа по рамото и да ви гушне защото не сте си вкъщи и когато спрете да хленчите да чака да се обърнете и да ги нагрубите - на собствената им територия.
Всички са добре дошли когато имат какво да предложат. Ако искате да сте болезненно националистични - стойте си вкъщи.
   

оценка

+4 -1

Най-коментирани