Властелинът на кафе напитките | webcafe.bg
Webcafe

Властелинът на кафе напитките

5347688Антония Антонова
23.11.2016, 13:11 (обновена 25.11.2016, 12:27)
4676586

Бариста Николай Григоров е и първият носител на титлата Еспресо Шампион на България от шампионата на Италианския национален кафе институт.

Срещаме се в Barista Coffee and More на улица "Бачо Киро" 26 в София. Пълно е с хора заради първото събитие от Saeco Social Club. Пита ме дали искам кафе. Искам, много ясно. Носи ми го с нарисувана пандичка отгоре. Супер яко.

Николай Григоров е професионален бариста. Или иначе казано - човек, който много разбира от кафе и нещо го пробожда в сърцето всеки път, когато види някой да се разкарва с пластмасова чашка наляво-надясно.

Започвам да го разпитвам за работата му и в един момент разбирам, че Николай не просто работи това, той наистина, ама наистина обича кафето и може да говори с часове за него. А и с терминологии.

Кафе културата започва все повече да се развива и професията бариста също. Над 10 години се заминавам с тази длъжност, започнах още като ученик като обикновен барман в първите кофишопове в България, за да си добавя нещо към джобните. Там ме грабна това изкуство.

С времето се научих да различавам сортовете, плодовите нотки, вкусовите качества, методите на екстракция...

Николай потвърждава опасението ми, че у нас кафето хич не се консумира правилно, но отбелязва, че все пак се учим.

Така де - едно кафе никога не е едно кафе. И какво значи "дълго еспресо"? Как и колко мляко слагаме? Всичко това е от значение. И повече.

Важна част от работата на бариста е да налага култура на правилното консумиране на кафе. Така нареченото "дълго еспресо" у нас е просто една погрешно наложена практика. Цялата напитка се разваля, кофеинът е твърде много, вкусовите качества се влошават.

Нормалното еспресо е 25-30 милилитра, казва Николай. Ако искаме да е с повече вода, вариант за това е така нареченото "американо", което вече все по-често се консумира у нас. При него водата се добавя допълнително.

Аз силно препоръчвам филтрациите. Има различни видове и методи на филтрации, за да се подчертаят различни вкусови качества на напитката. Ние се опитваме да ги наложим.

Иначе на мен всичко ми е любимо, всяка кафе напитка... Зависи в тази част на деня какво искам да консумирам, от какво имам нужда.

При всички случаи сутрин предпочитанието ми е еспресо. Ние предлагаме 100% арабика, а при арабиката кофеинът е доста по-малко, отколкото при робустата. При консумацията на късо еспресо с арабика, кофеинът е между 25 и 35 милиграма, което е малко.

5-6 еспресо от този тип на ден по никакъв начин не би трябвало да повлияят на човек.

Бариста Николай Григоров е и първият носител на титлата Еспресо Шампион на България. Наскоро той участва в шампионата, организиран от Baristo University под шапката на INEI със спонсори Rancilio Group.

Предстои му да представлява България на Световното първенство за италианско еспресо в Милано през 2017 г.

Събират се най-добрите баристи от съответната държава. Имат 11 минути време да си калибрират машините и да приготвят 4 еспресо напитки и 4 капучино напитки пред общо 8 съдии.

Отивам там да представя България и да покажа, че кафе културата е напреднала тук и правим добри и качествени кафе напитки от всякаква форма.

Мечтата на мен и на съдружниците ми се сбъдна - вече имаме 4 кофишопа, чрез тях се отдаваме напълно на това да приготвяме качествено кафе, да създаваме и направляваме кафе културата в България.

След това Николай ми показва специалната машина, в която пекат кафето и ми обяснява как точно работи.

Аз се шегувам с него, че тази професия определено изисква и добри познания по химия, а като гледам машината - и инженерна мисъл.

После започва да рисува върху различни напитки пред любопитните погледи на гостите, а аз съм сигурна, че догодина в Милано ще се види, че в България разбираме от кафе. И го правим с голяма любов.

Oще: saeco  бариста  еспресо  еспресо шампион  италиански национален кафе иснтитут  италия  кафе  кафемашина  кофишоп  николай григоров  филтрация 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани