Бързо, лесно, интересно | webcafe.bg
Webcafe

Бързо, лесно, интересно

Драго Симеонов
06.12.2012, 16:43 (обновена 09.12.2012, 09:35)
дарин маджаров

На училище без класни стаи

Елементарният публицистичен похват изисква да ви кажем най-напред, че Дарин Маджаров е обикновен човек, а после да ви разкажем какво необикновено нещо е направил, за да се създаде контраст. Това е логиката на вдъхновяващите истории.

Само че няма да го направим. Защото той съвсем не е обикновен, а проектът му е напълно естествен за хора като него. И елементарните публицистични похвати да си гледат работата. През февруари тази година Дарин създава сайта ucha.se. Домейнът е шведски, за да се запази посланието още с произнасяне на името.

Става дума за платформа за видео уроци, които следват учебната програма, но са представени далеч по-забавно и приятно за хлапетата. Колкото и да са интересни предметите в училище, каквито и усилия да полагат преподавателите, които системата все още не е смазала, информацията в час често пъти минава покрай ушите, а самоподготовката е скучен и понякога мъчителен процес.

Промяната идва от реформа на подхода, не на съдържанието. Идеята хрумва на Дарин неотдавна и първият ползвател на видео уроците е сестра му, тогава - в 10 клас. Момичето продължава да е ученичка и в момента, а ние можем само да си представяме какво удоволствие е да имаш такъв брат.

Бързо, лесно, интересно са трите основни характеристика на сайта, а от една-единствена класна стая, без нито стотинка за реклама, славата на ucha.se се постепенно се разпространява от уста на уста.

Днес кратки разяснителни филмчета имат по 5-6 хиляди гледания дневно, като общият брой гони 700 000. 708 са уроците на този етап и амбицията е до края на учебната година да нараснат на 1500. В проекта участват учители-ентусиасти, а идеята е към ucha.se да бъдат привлечени най-добрите и вдъхновяващи преподаватели на България.

Все пак клипчетата не са еднодневки, а ще останат на разположение на следващите класове, следователно изискват специално отношение. Световна тенденция е учебният процес да се оптимизира, като децата все по-често откриват ползата от подобни видео-обучения, адресирани лично към тях, но напълно безплатни и общодостъпни. Това изцяло обезсмисля частните уроци.

Компютърът и интернет стават естествени участници в образователния процес, а не са негов антипод, както все още смятат мнозина. Дарин Маджаров е на 24 години, завършил е в Германия и не гледа сериозно на себе си, въпреки постижението. Не го ласкае дори наградата на БГ САЙТ 2012 за най-добра българска страница в категория "Образование и наука".

За него ученето винаги е било забавно, но не самоцелно занимание. Уверяваме ви, "зубрач" е последното определение, което бихте му дали. Ето защо и сайтът му не се ограничава само с анимиран преразказ на учебния материал, макар че и това би било достатъчно. Училището е важно, но там не можеш да разбереш всичко.

Необходими са и друг тип истории, които да те вдъхновят и мотивират. Така ucha.se има желанието не само да разпространява познанието, но и да разказва за смисъла от него и ползата. Като например онази случка за родния емигрант, който напуска страната без завършен осми клас, жени се в чужбина и му се ражда дете.

След смъртта на жена му обаче държавата се кани да отнеме родителските му права поради липсата на образователен ценз. Препъникамъкът е изпит по математика, на който два пъти вече е късан. Предусещате, че историята има хепиенд благодарение на платформата с видео уроците. Тя няма предели, както и самото учене.

За да построиш училище, понякога не се изискват тухли и мазилка, а само идея и ентусиазъм. Сега разбирате ли, защо твърдим, че Дарин не е обикновен. Защото хора като него не се плашат от мисиите, а ги приемат за нещо съвсем естествено и очевидно умеят да градят.

Oще: ucha.se  видео уроци  дарин маджаров  сайт  уроци  учене  училище  учители 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.01.2013, 12:08

7 Ivan Cenov | 03.01.201312:11

Браво на Дарин. Ето такива неща са страшно полезни и трябва да се подкрепят. Инвестицията в младите хора е най-великото нещо. Тук някой казва, че имало такива неща по света. Ами нека да има, няма лошо. За нас е важно да има и в България. Изгледах няколко урока и намирам подхода за правилен. Успех!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.06.2012, 17:07

6 Mastikata | 11.12.201213:35

Първите 4 коментара са много типични за българската народо-психология. От откоровенни псувни (жал ми е колко прост селяк сте г-н "Сульо") до компетентни изказвания "- аз такива колко съм виждал ехее", "никаква новост не е", "къв е тоя та да пишат за него" и т.н.

Предполагам всички занете защо до казана с българи в АДА няма пазач с тризъбец да мушка тия дето си подават главата над врящия катран? Ами те българите сами се дърпат един друг надолу....

Ето това ни е проклятието! Защо никой до сега не е взел да направи такова нещо бе професори? При положение че в България образованието е едно то най-лошите в Европа и Света? Да познахте! - защото няма пари в тази работа - иска се много ентусиазъм и качествени хора! Браво!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2012, 19:41

5 Матьо Матев | 08.12.201219:48

уличния жаргон е интересен на децата пиши, пиши пиши, пиши
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

4 Blagovest Iordanov | 08.12.201214:26

Безспорно това е бъдещето на образованието, поради ред предимства, които има и не на последно място, защото децата просто престават да възприемат информация от "старите" канали - книгите.
Примери в световен план има много, това момче е за похвала, защото се е заело да прави нещо в България, от което няма лесно да изкара пари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.10.2011, 22:57

3 Сульо | 08.12.201202:20

Avtora na statiata ne e zapoznat zashtoto e obiknoven glupak - grafoman,koito se izkazva po vsichki temi ednakvo (ne)kompetentno. Iavno toia na snimkata mu e piansko ili intimno drugarche i go probutva na balamite.
Mnogo sa smeshni podobni "jurnalisti", koito s gordost otkrivat toplata voda i s mesianski bliasak v ochite ia pokazvat na tselokupnia bulgarski narod. Osobenno napred v tova otnoshenie sa webcafeto,koito s vsiaka parva statia otkrivat koleloto,a s vsiaka vtora -toplata voda.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.11.2012, 22:46

2 Nadia Borissova | 07.12.201223:10

Похвална инициатива - браво! Нивото, обаче трябва да е по-високо (дразнещ е речника от улицата на учителя-презентатор).
Министерството на образованието трябва да направи такъв сайт, където да има всички предмети. Хубаво е уроците да са под формата на документални филми с много визуална информация, практически примери, приложения и пр. Така се запомня най-лесно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 07.12.201218:09

Не съм виждал сайта, но няколко подобни бяха правени в България. Да не говорим колко такива има на английски. Отначало ги правиха подобни хора - да ги наречем доброволци. Напоследък се включват и големи университети. Идеята е доста популярна. Изглежда, че автора на статията не е запознат.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани