Младежът в действие | webcafe.bg
Webcafe

Младежът с ключа

Цветана Георгиева
13.03.2014, 19:00 (обновена 21.03.2014, 08:25)
Александър Куманов

Хората имат енергия, която не трябва да се губи, убеден е Александър Куманов

Мързеливи, суетни, можещи малко, а искащи много - така изглеждат българските младежи в очите на възрастните поколения и в международните статистики. Тъжно, нали? Този насаден порок не се харесва на Александър Куманов, който над едно десетилетие работи точно в противоположната посока. Срещу, както я нарича, тази кофти истина.

Той казва, че човек, който веднъж се е захванал с младежки дейности, никога няма да спре да го прави, дори на стане на 90 години: "Трудно е, но искам да си блъскам главата точно в тази стена. Естествено, че няма да стана бизнесмен, както исках навремето. Чувството за удовлетворение от тази работа обаче е невероятно".

Чувства се комфортно в амплоато на непрекъснато пишещ проекти възпитаник на Английската гимназия в Пловдив (с немски език), избрал непопулярната на фона на останалите опция да не емигрира, за да се опита да промени нещо тук, в България.

Минал е през държавната администрация, а сега се опитва активно да развива младежки кампании и дейности в неправителствения сектор - под формата на неформална група за обучители 42 Training, асоциация "Родители" и други организации, а в последните години и Форум "КЛЮЧ".

Става дума за безплатни срещи с хора-примери, които да вдъхновят младежите към действие - актьори, счетоводители, артисти, еколози, каузьори и други self-made трудоваци, забъркани толкова дълбоко с практиката, че теорията от учебните зали изглежда като подчинено допълнение.

Александър признава, че не е очаквал толкова големи имена да се съгласят веднага - Светлан Станоев (Бизнес институт), Гергана Паси, Башар Рахал, градските провокатори от Destructive Creation. Този сблъсък на два свята е доста отрезвяващ - и ценен за тези, които могат да правят изводи.

Вземете се в ръце

"Хубаво е младите хора да си дадат ясна сметка, че не е много вероятно да започват работа за 3000 лева, само защото са завършили мениджмънт, например. Опитваме се да покажем неформални добротворци, хора от бизнеса, НПО-сектора, социални предприемачи, които се опитват да правят нещо за другите", обяснява Александър Куманов.

Ключовата дума е мотивация. Защото младите хора са като свободни електрони - и съвсем буквално енергията им се губи, когато не са сигурни в себе си, не са подбрали подходящо образование или просто са оставили родителското тяло да им посочва пътя вместо тях.

„Младежката политика означава да дадеш шанс на младите хора да бъдат инициативни, да мислят, да задават въпроси. Много по-лесно е някой да мисли вместо теб, но в един момент това свършва. И какво правим тогава?", изтъкна Куманов.

Проблемът наистина е в поколенията, защото навикът да мрънкаш и нищо да не правиш се предава доста трудно за изкореняване от родителите на децата. "Това много лесно се мултиплицира - и поколенията просто се повтарят едно след друго", описва Александър Куманов.

Сблъсъкът с държавата

Той открива, че държавната администрация също работи по навик и по инерция, когато стане дума за младежка политика. "Държавата на практика не инвестира в младежка политика. Докладите, които всяка година се пишат и представят, нямат нищо общо със себе си", разказва Александър.

Минал е през институциите, отговарящи за младежта в последните 13 години, през поста на началник отдел в програма "Младеж", която по-късно стана "Младежка в действие", а сега се нарича "Еразъм +". "Свикнах аргументирано да обяснявам защо "важни" за някой друг неща просто не могат да се случат, защото са тъпи", изтъква Александър.

Все пак, пази добри спомени от онези времена. И чувство за добре свършена работа: "От 30 на сто усвояемост на европейските средства, постигнахме 80 на сто - и това са реално разплатени пари. През 2007 г. оставихме тази програма на следващия ни екип готова до състояние на "полуфабрикат" - трябваше просто да се извади и да се стопли".

Особено го дразни масовото схващане, че младежите са само и единствено студенти - и останалите просто се игнорират. И съжалява, че в обществото като цяло има доста ниско разбиране що за животно е младежката политика.

Описва я много просто: "Това е развитие на ключови компетенции, а не даване на едни пари просто ей така, за да имат младите хора с какво да си уплътняват свободното време. Инвестицията е в това, което се случва в свободното време, за да не го губят, а да развиват нови умения".

За Александър Куманов най-голямото удовлетворение настъпва, когато види един млад човек преобразен. Това, според него, означава да разбереш, че сам си носиш отговорността и никой друг не ти е виновен. Това е най-малкото личен успех. Нали знаете до какво водят количествените натрупвания ....

Oще: 42 трейнинг  александър куманов  младежи  мотивация  образование  форум ключ 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани