Брак с неверник? Аллах да замрази кръвта ти... | webcafe.bg
Webcafe

Брак с неверник? Аллах да замрази кръвта ти...

Ашра Номани , The Daily Beast
07.07.2010, 16:54 (обновена 09.07.2010, 14:19)
хари потър, азад

На какво Хогуъртс може да научи мюсюлманите?

Знаете ли какво си мислех, докато гледах 22-годишната британска актриса-мюсюлманка Афшан Азад да се плъзга по дансинга на бала в училището "Хогуъртс" в "Хари Потър и огненият бокал" в ролята на вещицата Падме Патил, която отива на бала с бледия червенокос Рон Уийзли? Само в света на фантазиите мюсюлманка би могла гордо да играе индийка, която учи магия и избира "неправоверен" мъж - свободно и без порицание.

Само в света на фантазиите наистина. Според BBC бащата на Азад - 54-годишният Абдул Азад, както и синът му - 28-годишният Ашраф, на 21 май т.г. са заплашвали да убият актрисата в дома им в Манчестър. Заради телефонен разговор на Афшан с приятеля й - индиец.

На изслушване в съда миналия четвъртък бащата и синът бяха обвинени в нападение над нея. Ашраф също така бе обвинен във физическо насилие над сестра си и му бе предявено обвинение за "нападение, довело до реални телесни увреждания." Следващото изслушване е определено за 12 юли.

Британските медии съобщават, че актрисата е отседнала при приятели в Лондон. Има и съобщения, че Джон Уолфсън, защитник на баща й и брат й, е съобщил, че тя се опитва да оттегли показанията си в опит да ги предпази от затвора. Говорител на британската прокуратура обаче обяви, че ще продължи да работи по делото.

За мен, като 45-годишна американска мюсюлманка, която се е борила от тийнейджърската си възраст доскоро с въпроса дали би могла да обича някого извън вярата си, тази атака отразява обезпокоителна нетолерантност в нашата общност към избора на партньор не-мюсюлманин от жена мюсюлманка. Разкрива и проблемни отношения към хиндуизма.

Атаката над Азад подчертава точно колко важно е ние да уважаваме правото на всяка жена да избира собствения си партньор - и да приемаме фундаменталното й право да обича мъж извън вярата си.

Иронично звучи фактът, че името на Азад означава "свобода"

И за мен тя, подобно на всички жени, има божествено предопределена свобода да избере кого да обича, без да се бои от насилие, преследване или нападения. И като мюсюлмани за нас е от решаващо значение да уважаваме индуистите като вярващи хора, макар те да изразяват вярата си различно - но не по-малко искрено.

От раждането на исляма през VII век, "учените единодушно" са заявили, че мюсюлманка жена не може да се омъжи за мъж, който не е мюсюлманин. През XXI век повечето семейства и жени са приели тази забрана като доктрина, което води до големи сърдечни страдания за мнозина.

Мъже, които са "хора на словото," тоест християни и евреи, традиционно са забранени на мюсюлманските жени. Въпреки че на мюсюлманските мъже е разрешено да се женят за християнки и еврейки, поради грешната презумпция, че децата получават религиозните си убеждения от бащата.

Но обект на най-голяма анатема за мюсюлманските мъже и жени, според правоверните учени, са хората, които биват възприемани за "многобожци," като индуистите.

Много от нас следват принципа: "Искайте фетва от сърцето си", както се твърди, че е казал пророкът Мохамед. Миналата година летях до Доха - столицата на Катар, за да защитавам движението "Ние вярваме, че мюсюлманските жени трябва да бъдат свободни да се омъжат за когото изберат." (По традиция в Доха се провеждат публични дискусии по парливи въпроси, които се предават директно по телевизия BBC. Публиката в залата с гласуване накрая избира кой от двата отбора, защитаващи две противоположни тези, е победил. - бел.р.) Движението победи с 62% срещу 38% от гласовете. За мен младите мюсюлманки със светнали очи в публиката бяха решаващите гласове за този резултат.

"Моята голяма луда мюсюлманска сватба"

След дебата публикувах материал в списание "Marie Claire", описвайки избора си да се омъжа за мъж, който не е мюсюлманин. Заради текста, озаглавен: "Моята голяма луда мюсюлманска сватба", получих писма, пълни с подкрепа от много жени мюсюлманки, които се борят със същия проблем.

Миналата седмица получих писмо от жена от Канада, приела исляма, която се чуди дали сега трябва да се разведе със съпруга си-християнин, тъй като някои правоверни са заявили, че преминалата в мюсюлманска вяра трябва да постъпи така.

Притеснена да не бъде порицана от мюсюлманската общност, тя пишеше: "Не се вълнувам какво смята Аллах, защото вярвам, че Аллах вижда в нашите сърца и вижда моите сълзи." Писах й да преодолее колебанията си. Сега има тълкувания от учени, които позволяват на мюсюлманска жена да се омъжи за всеки - включително хиндуист - ако такъв е нейният избор.

Нека Аллах замрази кръвта във вените им

От много други мюсюлмани обаче получих неприятни напомняния, че предавам религията си. В блога си някоя си Тахсин ме определи като "курва", а в MuslimMatters.org бях наречена "вещица".

Един мюсюлмански писател писа, че гласувалите в подкрепа на движението по време на дебата в Доха трябва да бъдат "бичувани". За мен и партньора ми в дебата друг мюсюлманин писа: "Нека Аллах замрази кръвта в техните вени и ги запази живи, за да знаят какво е усещането."

За да поясни позицията си, той добавя: "Не можах да намеря по-мека молитва срещу тях." За мен тази насилствена реакция подчертава точно колко важно е за някои хора да контролират жените.

По свой си начин Азад се е изправила срещу правата вяра на много фронтове. Във филма практикува магьосничество, което е анатема за правоверните интерпретации на исляма.

Преди две години, по време на престоя си в Саудитска Арабия, ливанският тв водещ Али Сабат беше арестуван от тамошната религиозна полиция и обвинен в магьосничество за "предсказване на бъдещето" в своето шоу. Миналата година беше осъден на смърт.

Част от привлекателността на историята за Хари Потър е, че всичко е възможно (включително и връзки между представители на различни раси) и това според мен е намек, който съвременните религиозни лидери трябва да разберат: религията би трябвало да бъде освобождаваща сила, не инструмент за потисничество.

Научната фантастика и фентъзито са отново на границата на социалните практики. Кинематографският романс на Падме Патил върви по стъпките на междурасовите и междувидовите връзки на капитан Кърк с жени като лейтенант Ухуру, цветнокожата специалистка по комуникациите на кораба "Ентърпрайз".

Интересното е, че както Азад означава "свобода" на арабски, урду, фарси, турски и на други езици, "Ухуру" означава "свобода" на суахили. И търсенето на свобода за жените е вечно и универсално - от света на Хари Потър до улиците на британския Манчестър.


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.