Формулата за щастлив живот на съоснователя на Apple | webcafe.bg
Webcafe

Формулата за щастлив живот на съоснователя на Apple

Илия Лазаров
13.06.2017, 17:26 (обновена 29.06.2017, 19:15)
стив возняк, apple

Снимка: © Getty Images

Правете неща, които правят живота ви щастлив и забавен, съветва Стив Возняк

Съоснователят на Apple Стив Возняк има проста формула за щастлив живот и тя изобщо не включва парите. Оказва се, че предприемачът я използва много преди да участва в създаването на технологичната компания.

„Усмивките минус намръщванията беше оригиналната ми формула, когато бях около 20-годишен", споделя Возняк пред CNBC.

Частта с усмивките в уравнението означава да се занимавате с неща, които ви правят щастливи, следвайки неща, които ви носят щастие и да имате много забавления в живота.

„Създавайте шеги и хумор навсякъде, където отивате. Номерата и лудориите са създадени, за да се шегуваме", препоръчва Возняк. „Това ви държи щастливи", отбелязва той.

Возняк разказва, че още като гимназисти двамата със Стив Джобс (бъдещите основатели на Apple) много обичали да правят номера, а първото им съвместно начинание било именно такова.

Двамата приготвили огромно платно със специална рисунка и надпис, като поздрав за завършващия випуск в гимназията, където учели. Навили го на руло и го закрепили за покрива на училищната сграда.

Платното било закачено на стратегическо място, към което били насочени погледите на всички родители, присъстващи на церемонията по дипломирането.

Замисълът бил по време на официалната част двамата да прережат връзките, платното да се развие и спусне по фасадата на сградата и всички да видят поздрава.

А той гласял: „Най-добри пожелания, Випуск ‘72!", придружено с ръка, показваща среден пръст.

Джобс и Возняк през 1977 г. вече като съдружници в Apple (Getty Images)

Именно това начинание подпечатало приятелството между двамата бъдещи технологични предприемачи и съдружници.

Няколко години по-късно, двамата създали т.нар. „сини кутии" - устройства, позволяващи на хората да водят безплатни разговори по телефона на големи разстояния. Возняк се обадил във Ватикана, представяйки се за държавния секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който се обажда от името на тогавашния президент Ричард Никсън.

Но и другата част от формулата е също толкова важна: избягвайте да се мръщите. „Не се притеснявайте, когато нещата не се развиват във ваша полза. Просто помислете как да бъдете по-градивни и да подходите по-творчески", препоръчва предприемачът.

Този съвет е в пълен унисон с теорията за психологическата издръжливост на организационния психолог Адам Грант. „Не мисля, че има по-ключово умение за успеха", посочва Грант пред CNBC.

„Разглеждам издръжливостта като скоростта и силата на реакцията към несгодите. Когато срещнете трудност, изпитание, предизвикателство, колко бързо и ефективно сте в състояние да мобилизирате сили и да преодолеете това предизвикателство или упорито да се борите с него?", обяснява психологът.

Возняк твърди, че е особено добър в това. „Не си губете времето да обвинявате хората или да бъдете негативно настроени, защото тези чувства унищожават психиката ви", съветва той.

Oще: apple  издръжливост  негативизъм  несгоди  стив возняк  стив джобс  формула  щастлив живот 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани