Нечовекът Алекс Хонолд: програмиран да не изпитва страх | webcafe.bg
Webcafe

Нечовекът Алекс Хонолд: програмиран да не изпитва страх

големият лебовскиГолемият Лебовски
11.06.2017, 09:36 (обновена 21.06.2017, 12:12)
Алекс Холанд

Снимка: © Getty images

Той стана първият човек, който изкачи 900-метровата отвесна скала Ел Капитан в националния парк Йосемити в Калифорния сам, без въжета, колани и кирки. За четири часа без четири минути.

Преди около седмица живата легенда на скалното катерене без предпазна екипировка Алекс Хонолд направи нещо, което се смяташе за невъзможно, отвъд предела на човешката физика и в разрез с разбирането ни за това как оперират природните закони.

Той стана първият човек, който изкачи 900-метровата отвесна скала Ел Капитан в националния парк Йосемити в Калифорния сам, без въжета, седалки и сечива. За четири часа без четири минути.

Епичният вертикален подвиг на 31-годишният Хонолд логично стана вайръл сензация.

В професионалните среди определиха изкачването на Алекс като най-великото постижение в историята на скалното катерене. В по-общ спортен план много хора написаха, че това вероятно е и най-грандиозният акт на чист атлетизъм въобще.

So stoked to realize a life dream today :) @jimmy_chin photo

Публикация, споделена от Alex Honnold (@alexhonnold) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Ел Капитан е легендарна скала с репутацията на рок звезда в света на катерачите.

Отвесната страна на гранитния монолит е гладка и внушителна и изглежда съвършено непосилна за покоряване без елитна екипировка.

Алекс Хонолд тръгва от основата към върха, издигащ се на 914 метра в небето, с любимите си три четвърти панталони за катерене, червен тишърт, здрави специализирани обувки и малка торбичка с магнезий, който да поддържа ръцете му достатъчно сухи.

Когато стига върха, той вече е влязъл в историята.

"В областта на скалното катерене това е еквивалент на стъпването на Луната", еуфорично казват много колеги и конкуренти на Хонолд.

Те са наясно, че той стои на върха на спорта, недостижим и в известен смисъл немислим.

Кадрите от качването са нерафиниран визуален блокбастър.

Ел Капитан в националния парк Йосемити в Калифорния

По-зрелищни от всякакви холивудски машинарии и дигитални чудесии. Чиста вертикална лудост.

След подвига Хонолд прегръща свои приятели, дава кратко интервю, съобщава, че е гладен и има намерение още същия ден да направи традиционната си тренировка.

Свободното скално катерене соло се смята за най-чистата и опасна форма на катерене.

Само ти и могъщият, импозантен монолит. Едно подхлъзване, една грешна стъпка или захват, едно олюляване, една силна мускулна крампа и падането надолу е гарантирано от гравитацията.

Свободното скално катерене с въжета е екстремно и трудно, но все пак обезопасява катерачите и се смята за донякъде нормална и приемлива активност.

Без въжета обаче играта отива и измерението на немислимия кураж, за който са нужни "кохонес" и апетит за адреналин.

Това е територията на Алекс Хонолд - алфа-атлетът, който действително заслужава жаргонния комплимент - "нечовек".

Хонолд се подготвя за покоряването на Ел Капитан в продължение на месеци.

Изследва избрания път по отвесната скала, познат като Фрийрайдър, записва всички детайли. Прилага перфекционизъм и маниакалност в опознаването на гранитния гигант, защото знае, че няма право на грешки.

Една особено свирепо гладка и отвесна отсечка от изкачването предлага на Хонолд крайно предизвикателство.

"Беше все едно се изкачвам по стъкло", припомня си Алекс.

Дори в средите на екстремните катерачи постижението на Хонолд е толкова впечатляващо, че прескача в територията на загрижеността. От една страна всички са възхитени от изкачването, но от друга осмислят огромната опасност и задават въпроса: "Защо? В кой момент решаваш, че това е добра идея?"

Може би Алекс Хонолд наистина е нечовек, програмиран от природата да не изпитва страх.

Преди време той се подлага на неврологично изследване.

Учени слагат сложна машинария на главата на Хонолд, за да регистрира реакциите на мозъка му и започват да му показват ужасяващи и тревожни образи - окървавени лица, премазани тела, човек, висящ над бездна.

Обикновено такива изображения задействат сектори от мозъка, отговорни за реакциите на страх и тревога. При него нямало никакъв ефект. Все едно са му пускали зайчета, препускащи по зелена ливада.

Учените не били виждали такова нещо.

Доктор Джейн Джоузеф обобщава изводите от изследването: "Амигдалата - частта от мозъка, която реагира на страх - не регистрира нито един от стимулите, които дадохме на Алекс.

Той не показа никаква вътрешна реакция. Това може да се дължи на факта, че Алекс има невероятно стабилна регулаторна система, което означава, че той регистрира страха в амигдалата си, но в същото време фронталния кортекс е толкова могъщ, че успокоява и обезврежда ефекта на страховия стимул върху мозъка, а оттам и върху целия организъм".

Изкачване на Хонолд в пустинята Чад

Казано на медицински език - този човек не изпитва страх.

Същото изследване показва, че той е неврологично предразположен да търси тръпката от опасността и приключението - два пъти над средното за обикновен човек.

Хонолд е пристрастен към предизвикателството. И може би вече се нуждае от нова дрога.

"Соло катеренето вече не ме изпълва така, както се надявах. Хората си мислят, че подобни скални постижения генерират еуфория, но при мен не е така. Дори е обратното", казва Алекс.

Хонолд е генетично програмиран да излага живота си на екстремен риск в опит да задоволи жаждата за адреналин.

Той е едва на 31-години и връзката му с неговата интимна приятелка - Опасността - ще се разгръща тепърва пред погледите на милиони...

Oще: алекс холънд  алек хонолд  амигдала  ел капитан  йосемити  калифорния  катерене без предпазни средства  мозък  свръхчовек  скално катерене  физиологично  хора които не изпитват страх 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

15 deowin | 14.06.201723:21

Имам подозрение, че основната идея на критикуващите статиите на Лебовски не е да бъдат коригирани небрежно и непълно малка част от обилните глупости, с които тези статии са пълни, а webcafe да спре изцяло да ги публикува.
От друга страна, статиите на Лебовски са като крайпътна катастрофа - ужасяващо е, отвратително е, но всички спират да гледат и не могат да откъснат поглед. Ако си крайпътен продавач на плодове, вероятно този ефект е полезен за бизнеса.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.09.2012, 17:55

14 Webcafe-то | 14.06.201719:11

@strawsPulledAtRandom
Много благодарим за коректния коментар и помощта! Редактирахме и се извиняваме за неточностите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

13 Harry | 12.06.201720:51

На бас че го говорят феминистки- мъжемразки!

А и те са сбърканячки!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

12 Bichkiiata | 12.06.201716:23

абе всичко си има причина ... преди 1 година четох, че след н'ам си колко десетилетни наблюдения и изследвания във Франция искат да въведат издаването на пълноправни шофьорски книжки с за мъже чак след 25 годишна връзка , до тази възраст книжката да бъде с ограничени права за управление на МПС. Оказало се, че предната част на мозъка ( отговорна за логиката и реалната преценка на заобикалящия свят) при мъжете окончателно се формирала до 24-25-та година, до тогава доминира задната част - пристрастеност към емоции от екстремни усещания , чувство за неуязвимост, чувство безсмъртие и т.н. поради това и висока смъртност на пътя за силния пол във възрастовия диапазон 16-25
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

11 Citizen X | 12.06.201714:22

Любовски,

переводът ти взриви соцЯлните мрежици. Колани, кирки, пантофки, сакчета ака чантички, вайръл сензации, машинарии и пр. Вече е ясно че не сваляш халата и не си мърдаш гъза от дивана. Гогле транслате е все още "нечовешки" драгоман... Намига
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

10 1Sion1 | 12.06.201712:02

Хех, прочетох коментарите на нео либералите.Въпроса е те дали са прочели последният пасаж от статията.Говорим определено за увреден човек, който в съвсем близко бъдеще може да реши , че катеренето не му е достатъчно и да си набави адреналин , като примерно се превърне в масов убиец.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

9 Harry | 12.06.201711:32

За да развъди достатъчно количество дегенерати, Америка прилага дисгеника в завладените територии.

Дисгеника (англ. dysgenics) е еволюционна теория за акумулиране и разпространяване на недъгави гени и качества в една популация, раса или вид. Дисгениката е отрицателна селекция в противоположност на евгениката.

Британският психолог Ричард Лин в своите изследвания третира проблема на дисгениката, характерна за населението на Западните страни и особено за САЩ. Според Richard Lynn, дисгенни процеси намаляват интелигентността на западните нации, поради което Китай един ден ще задмине Запада, тъй като в четири индустриални държави, вече е доказано деградиране на генотипа, което довежда до намаляване на интелигентността с 0.86 точки за периода 1950 - 2000 година. В периода от 2000 до 2050 година се очаква намаляване на генотипичния IQ с още 1.28 точки.

В действителност на Запад богатите хора са многодетни. Известни холивудски актьори, известни американски бизнесмени, произхождат от многодетни семейства. А богатите хора често са по-ниско интелигентни от бедните. Това е било известно още в древността - робите често са били по-образовани от робовладелците.

Демокрацията западният елит я изражда в идиокрация.

http://www.aliceswonderland.eu/
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

8 Harry | 12.06.201710:26

Всеки, който кара по магистралата в насрещното е дегенерат, всеки който ви запречва пътя с огромния си джип, в еднопосочна улица, е дегенерат, така са се родили, отпадък на еволюцията, на власт ги поставиха болшевиците, после ги нае Америка, за да ни довършат.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

7 Harry | 12.06.201710:22

Дегенератите си симпатизират, дружни са срещу останалите, защитават се по форумите, Усмивка , казват че са толерантни и добрички, но не понасят различно мнение от своето, а истината ги вбесява, много пропагандират че всичко е нормално, че не са ненормалници и извратеняци, а са просто "различни".

Злото (дегенерацията) винаги е в крайностите (екстремизъм). Той е пръв екстремист, нихилист и анархист. (Психологическите корени са – садизъм, мазохизъм и скритие психически болести.)

Злото (дегенерацията) е склонен към разрушение и саморазрушение. (Известно от фройдистките комплекси – влечение към убийство и самоубийство.)
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

6 strawsPulledAtRandom | 12.06.201710:19

Алекс е велик, същевременно бил много скромен, а постижението му е ненадминато, затова е страхотно, че сте писали за него. Обаче преводът на места е забавен Усмивка Ето кратък речник с малко по-точни понятия, така както са възприети на български:
"...без въжета, колани и кирки."
- колани = седалки - чрез тях човек се обвързва към въжето
- кирки = сечива (пикели или ледени ръце). И двата вида се използват при катерене или ходене по лед или фирн (много твърд кристализирал сняг) и със сигурност не са му били необходими за конкретното изкачване.
"...малка чантичка с тебеширен прах..." = торбичка с магнезий (MgCO3) - макар на английски да е chalk, това не е талк или тебешир.
Ако съм пропуснал нещо, допълвайте.
   

оценка

+2 -0