Мощно парти по Balkansky | webcafe.bg
Webcafe

Мощно парти по Balkansky

ема ивановаЕма Иванова
15.12.2016, 17:53 (обновена 21.12.2016, 17:04)
Иван Шопов

Снимка: © Ивайло Петров

Утре в Mixtape един човек под три различни имена ще направи парти за стотици

Преди няколко дни имах удоволствието да се запозная с човек, който, независимо че понякога спи само по 4 часа на нощ - не е кисел. Не е само това - този човек е по-организиран и работоспособен от нормалното, най-малкото, защото успява да поддържа едновременно живи и ангажирани сериозна част от 15-те си личности.

Толкова, горе-долу, са живеещите в главата персонажи на Иван Шопов през годините, толкова са и имената, с които той е известен в десетките си електронни музикални проекти.

Иначе неговите актуални прякори, с които се изявява по клубовете и в студията, към момента са около 6. Вероятно сте го разпознавали като Balkansky (така се нарича и много известният му електронен проект с Теодосий Спасов) или като Cooh, което е името му за drum&bass проекти и с което е на обложката на около 100 издадени албума от различни лейбъли. Също той е и зад името Drum Kid. А има и проекти като Тhe Third Man.


Не е чудно, че при такъв широк размах, хоризонт на действие и брой проекти, Ivan Shopov всъщност няма никакво време, което да влага в излишна самореклама. Tова е типично за най-себеотдадените на работата си хора.

Онова, което е важно за самия него, е да не се подчинява на никакво друго правило, освен на креативните си пориви. А многото работа вероятно е неговият начин да се препази от хаоса им.

Именно защото е верен на своите цели, той твърди, че никога не се уморява - зареждат го идеите му.

"Преумора има, когато мозъкът извършва ненужни действия. Ако го използваш правилно - няма как да се измори. Това е все едно да галиш една котка и тя да каже "Спри да ме галиш, стига толкова". А ако я ръчкаш с нещо - тя ще те захапе", редуцира философията си Cooh.

В седмиците, когато безкрайната обсесия по електронната музика не го затваря в студията и клубовете в различни точки на земното кълбо - Иван рисува.

По образование и призвание той е график, но понякога се възползва и от предимствата на акрилните бои (вече е правил изложба в "Сохо" с акрил). Последните му графики могат да се намерят под формата на щампи по суичърите и тениските на GolokaWear - модната марка на графити артиста Nasimo.

"Тази седмица имам интервюта, записи, работа по озвучаването на новия танцов спектакъл на Derida Dance Studio, а следващата седмица трябва да рисувам", обобщава той своя график.

За една седмица Shopov ще завърши няколко обложки на албуми - свои и на познати DJ-и от други страни, лого, щампи за тениски, "артуърк за едни приятели от Виена"... Ще успее да изработи всичко, защото "още от училище съм свикнал да се справям бързо".

DJ, композитор, продуцент, създател на електронна музика и озвучаване за представления за съвременен танц и на театър, преподавател по Sound Design в Художествената академия и художник, Иван Шопов трябва да се придържа към строга дисциплина и няма време за губене. Казва, че ограниченията му са единствено от времето, затова го планира внимателно.

"Научил съм се на самурайски лишения - да действам ефективно, стриктно и без толкова да включвам мисълта. Това с мисълта съм го научил от Теодосий Спасов - когато той свири не мисли, просто има какво да каже".

Друг проект: Бalkansky с Теодосий Спасов / снимка: Ивайло Петров

Абсолютно по план стигаме и до разговора за петък вечер - 16 декември, когато цяла София е призована в "Mixtape" да се поддаде на мощното въздействие на грандиозния авторски електронен проект на Ivan Shopov/Balkansky/Cooh, който ще прикове вниманието на публиката за внушителните 7 часа.

Той ще пуска от 11 до 6 часа своя музика в четири различни стила.

В началото ще започне с ambient, заедно с Climaxim. Това ще бъде по-скоро музика за атмосфера, докато всички се съберат и загреят за партито. След това Drum Kid ще премине към следващия стил: техно, в което ще се включи Kliment. "С него излизаме за първи път на сцена заедно и ще ви забъркаме нещо с мелодии и ритъм, което всички да ни вълнува. Но няма да е типичното техно!"

Към 1 и 30, вече като Balkansky, той ще разкрие своето музикално "етно лице", за да представи един от последните си проекти в този стил - версии от предстоящия албум с българската женска фолклорна група "Авигея".

"Най-важното е, че всичко ще се случва на живо на сцената, с машини, с хора", казва той.

А още по-важното е, че One Man Party най-после ще може да обгърне в едно всички самоличности на широко-скроената душа на Ivan Shopov. Провеждащото се за четвърти път пари в София парти от този вид ще демонстрира пред нощните гости възможностите на различните стилове музика, като идеята е никой да не скучае.

И да, в самия плакат за партито се срещаме  и с художника Ivan Shopov - рисунката представлява негов собствен автопортрет, в който се виждат всичките чаркове и саунд машини, които движат сложната природа на артиста:

Ако прочетохте всичко дотук, се надявам да се видим в Mixtape в петък. Звучи - а и изглежда - много обещаващо.

Oще: balkansky  cooh  drum kid  ivan shopov  mixtape  балкански  електронна музика  иван шопов  интервю  музика  парти  теодоси спасов 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани