Най-продаваната тайна на годината | webcafe.bg
Webcafe

Най-продаваната тайна на България

ема ивановаЕма Иванова
14.08.2015, 19:17 (обновена 17.08.2015, 13:45)

1 от 7 снимки Назад Напред

стаи на загадките

Снимка: © Teorema Rooms

Мания по "загадъчните стаи" обзе страната. Има защо: хората мечтаят да играят на живо онова, което до скоро беше само в компютрите

Чуйте една загадка. Тя гласи: Знаете ли коя е най-добре продаваната тайна в България за тази година?

Ето и жокер: купуваш я, без да знаеш какво да очакваш. Попадаш на място, на което никога не си бил и което е абсолютно откъснато от реалността. Изпитваш тръпка, евентуално покачване на адреналина и сто процента предизвикателство. Има опасност от пристрастяване. Що е то?

Отговорът е: "Стая на загадките" - най новата мания на България.

Само в рамките на по-малко от година и само на територията на София бяха създадени над 27 стаи-игри, в които в екип със свои приятели (или колеги) - от 2-ма до 5-има души - се борите с общи усилия, за да излезете в рамките на, общо-взето, 1 час.

Ако ви звучи познато - не, не става дума за компютърна игра тип "куест".

Тук говорим за абсолютно реални, чисто физически движения, които трябва да извършите, като напълно материални пред вас могат да седят катинари, тестове, текстове, шифъри, ключове, затворени врати, движещи се предмети, машини и каквото още се сетите - според сценария на стаята и сюжета на играта.

От момента, в който вратата на "стаята" се затвори зад вас, вашата издържливост, нерви, досетливост, търпение, сръчност и най-вече: отборен дух - ще бъдат подложени на изпитание, чиято трудност варира много в различните български стаи.

Докато сте вътре, ще бъдете наблюдавани, но това не е "Биг Брадър", спокойно.

Нищо от случващото се с вас няма да бъде "излъчено" навън. Същото важи обаче и за нещата, които вие наблюдавате и усещате. Подписвайки договор за конфиденциалност, вие се съгласявате, че каквото сте изживяли в стаята, то си остава там.

Втори път няма да дойдете (освен ако нямате да си довършвате играта - има и такива случаи), но и нямате никакво право да саботирате забавлението на следващите, които ще посетят стаята.

Така че - "спойлерите" са забранени.

Срещам се с Павел Ринков и неговата съпруга Жана - автори, сценаристи, "архитекти" и главни визионери на една от най-новите стаи, която предстои да бъде открита в столицата на 18 август от 18 часа. Новата стая на име "Тротил" се намира на улица "Кракра" 11 и е под логото на Тeorema Rooms.

Стаята е първата, която съпрузите отварят. Те са "нови в бизнеса", но са изключително амбицирани да създават интериори и игри, които ги няма на българския пазар, а ако може и въобще...

Според досегашните наблюдения на Павел и Жана върху тестовите отбори, стаята "Тротил" се ползва с около 30% успеваемост - което означава, че едва 1 на 3-ма успява да излезе в рамките на зададеното време.

Работата по дизайна, сценария, звука, музиката, интригата, заключващите се средства, загадките отнемат подготовка от около 6 месеца, за да се стигне до момента, когато стаята е вече готова "до ключ".

Всичко - от мебели, до идеи - е авторско.

Павел е основният майстор на интериора. Неговата професия е изработка и монтаж на камини и отполителни систми, така че работата с различни материали не му е чужда.

Предстои да видим и втората стая на Teorema Rooms, която ще се нарича" 7 и 1/2" и която все още е в процес на дообработване...

Както се множат стаите, така се множат и отборите, които ги разучават, покоряват и разпространяват сред останалите хора - чрез позитивно или негативно ревю.

Сред редовно участващите, а и сред онези, които често са викани от собствениците, за да изпробват новите стаи, преди да бъдат открити, е "отбор Fury".

Надежда Данабашева е сред основните играчи във Fury, като е изпробвала заедно с тях общо 23 от стаите в София, както и 2 в Пловдив.

Fury имат собствена класация и преценка за "стаите на загадките". Те са направили и своя собствена класация с времето, което им е било необходимо, за да излязат. По този начин те преставят степента на трудност на всяко едно място.

Именно Fury държи рекорда за излизане от стаята "Двойния агент" на компанията "House of Puzzle" - само за 29 минути те успяват да решат загадките.

Затова Надежда уточнява, че стаите на House of Puzzle са преназначени по-скоро за начинаещи играчи, тъй като са "по-леки".

Също така тя предпупреждава, че стаята "Отвлечени" не става за по-малки деца, защото е "високо-адреналинова". Тя е и по-скоро за забавление и емоция, отколкото за логика и умения.

Като стая за онези, които предпочитат логическите задачи, Fury препоръчват Chamber of Secrets, която е на тема комунистическа България и има повече предизвикателстава за ума, отколкото ефекти.

В класацията за най-добри стаи в София, на първо място Надя поставя интериорите на компанията 3 key, които имат 2 стаи - Стаята на детектива и 3KEY Замъка - загадъчно място, разположено в полите на Витоша, в Драгалевци...

Offline entertainment също са високо в класацията на Fury със "Стаята на хакера". Втората стая се очаква да бъде посветена на Египет.

Иначе с египетски интериор е вече действащата Escape Egypt на Live Rooms Sofia.

Hour Еscape също е сред добрите фирми, които предлагат стаи. Като много интересна Надя оценява и стийм пънк стаята на Vestigo.

Внимание заслужават и Room 66 и не на последно място - естествено, стаята на Декстрофобия, които всъщност са абсолютните пионери в real-time escape игрите у нас.

Засега "Декстрофобия" имат 1 стая (с луд учен), но подготвят втора, която ще бъде на тема "Човечеството срещу роботите".

Сред уникалните стаи е и Dark Room, в която се играе на тъмно.

Цената в Questomania и в "Теорема" е 105 лева за 5 души.

Но ако ви изглежда скъпо, или недостъпно - никога не забравяйте: няма безплатни тайни.

*Мнението за условията в различните стаи е на един от добрите отбори в България - Fury, които са успели да преминат през тях

Oще: fury  quest  real escape rooms sofia  teorema rooms  жана ринкова  забавление в софия  игра  куест  надежда данабашева  павел ринков  софия  стаи без изход в софия  стаи на загадките  стаи на загадките пловдив  стаи на загадките софия 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.08.2015, 14:05

8 Iva Kostadinova.10153680369415606 | 18.08.201515:10

Благодаря Ви за пояснителния коментар.
Смея да твърдя, че съм доста добре запозната с работата на медиите и множеството партрьоства, които правят под една или друга форма. Както и да е, може ПР-ът да не е поръчков, но така звучеше, но не желая да обсъждаме журналистическите похвати сега.

Свързах се лично с редакторите от сайта и коригирахме грешката, която бяха допуснали по отношение на цените. Те от своя страна бяха достатъчно любезни и отчивчиви, за което им благодаря. По оношение на това дали има конкуренция в този бранш, разбира се, че има, както има и във всеки бранш, свързан с услуги ... има конкурентни предимства и в това няма нищо лошо, дори напротив - това движи пазарът напред.

Хубав ден от мен и успех! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.08.2015, 10:53

7 Jana Pehlivanska.10206382623137114 | 17.08.201512:27

Здравейте,

До всички, които смятат, че статията е „поръчкова” или „платена” от екипа на Teorema Rooms: няма такова нещо. Да, срещнахме се с авторката, представихме нашата стая. Нямаме влияние върху редакторското съдържание, не сме коментирали конкретни други стаи. Ако сте по-наблюдателни, ще забележите, че коментарът за предлаганите от нас цени в края на статията в началния й публикуван вариант не може да се определи като положителен. Линкът към Teorema Rooms в самата статия не е към нашия уебсайт или FB страница, каквито имаме, за разлика от линковете към другите стаи. Така е преценила авторката, така е направила. Според нас цени също не би следвало да се коментират, освен ако не се направи цялостна съпоставка на цените на всички стаи и на предлагания от тях продукт. Цените се определят както от направената инвестиция, така и от качеството на предлаганото обслужване – напр. не е без значение дали си наел един оператор да отговаря едновременно за две стаи или само за една. Цените зависят и от много други фактори, но не в това е темата.

А относно т.нар. „конкуренция” и етичните правила смятаме, че в този „бранш” за конкуренция в класическия смисъл не може да се говори. Преживяването в различните стаи е различно и еднократно. Лично ние се радваме на стаи, които са изпипани, интересни, с разнообразни и авторски загадки. Когато един отбор за пръв път посети такава стая, той се запалва и тръгва по следващите. Ако един отбор посети „слаба” стая, той може повече никога да не повтори преживяването. В този смисъл качествените стаи помагат на всички, слабите стаи вредят на всички. Кои стаи са добри и кои не могат да кажат само потребителите. Според нас инициативи като тази на vsichkistai.bg ще помогне за отсяването. Придържаме се към принципа „за конкуренцията или добро, или нищо”, така че, моля, не ни приписвайте думи и действия, които не сме извършили или инициирали. Ще се радваме да посетите стаята на Teorema Rooms и да си съставите собствено мнение както за стаята, така и за екипа!

Хубав и усмихнат ден на всички!

Екипът на Teorema Rooms
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 16.08.2015, 16:29

6 Aleksandar Velinov.10152967180956965 | 16.08.201516:29

Ето един сайт, в който има всички стаи, даже и такива в строеж. Може да се регистрират отбори, отбелязват игри и да се правят класации.

www.vsichkistai.bg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.08.2015, 16:20

5 valqk | 16.08.201514:44

Здравейте, лично според мен са си доста крайни мненията на госпожата от Фюри, едни и били прекалено лесни, други досадно трудни, с катинари, без катинари, за други пък нямала добро мнение за тях, цените им били високи. Изказване от типа аз съм великата оценителка на "стаите" и се вменява нейното мнение на читателите ви.Впечатления имам и аз , но смятам да ги запазя за себе си и обкръжението ми, така е най-коректно. Всеки играч, отбор със сигурност си има собствена класация, нека не натрапваме мнението си като "специалисти по стаите".Платена или не статията има рекламна цел, лошо няма, но нека да не е за сметка на другите стаи.Със сигурност ще пробваме и предизвикателството "Тротил". Успех.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.08.2015, 14:05

4 Iva Kostadinova.10153680369415606 | 16.08.201514:23

Имам въпроси към авторката и самата медия, ако позволите...!
Прави ми впечатление и другия коментар под статията .... наистина, откъде този вас рисърч, коя стая е интересна на потребителите и коя не? Усмивка)) Ако наистина има такъв рисърч, не е бил прозрачен - определено.

Каква е причината от всички стаи в статията да не линкнете само и единствено Questomania?

Защо не сте проверили предварително добре цените, преди да публикувате подвеждаща информация?!

Цитирам Ви: "Цените са високи и в Questomania - 120 лева за 5 души". За справка:

http://questomania.bg/bg/rules/

Разбирам, че вероятно въпросната Теорема са си платили за този ПР, или имате някакъв вид партньорство, но все пак смятам, че информацията в тази статия не е поднесена коректно, а на приятелите ви от Теорема им предайте, че е страхотно да има конкуренция, това означава, че пазарът се развива, но да не забравят и етичните правила .... дори и при конкуренцията ги има! Усмивка

Разбира се, вероятно нямате конкретна вина, но наистина, ако е възможно да предоставяте коректна информация на потребителите. Лично аз, а и много мои приятели сме посетили доста стаи в София и като цяло статията ви е некоректна.

Хубав ден от мен!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.09.2012, 17:55

3 Webcafe-то | 15.08.201518:50

valqk, статията не е рекламна, не е платена и няма претенцията да дава крайни оценки. Ако искате да допълните впечатления, пишете ни на мейла и ние с удоволствие ще включим и вашето мнение.

С приятелски поздрав,
Webcafe-то
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.08.2015, 16:20

2 valqk | 15.08.201517:15

Здравейте, много интересно ми се струва как в платена статия за една от тези така наречени "стаи", се промъква анализа на един човек от опреден отбор. Оценя конкуренцията и се вмъква къде им е било интересно на тях. Къде им е било лесно, къде сложно, къде било скъпо и се правят изводи от едно лице за целият този бранш да го наречем.Личното ми мнение на обиколил голяма част от тези "стаи", че на всеки ще му хареса неща различно и биха го издразни други неща. Малко грозно ми изглежда да се прави оценка на всичките''стаи'' от един човек/ отбор в платена статия и да се публикува като "най-достоверно". Вече има и сайтове , в който има оценки и коментари от доста повече отбори.Да не обезценяваме труда на тези хора, който са направили определена "стая".Личното мнение на госпожата от отбор Фюри е хубаво да си го запази за себе си и обкръжението си, защото в платена статия идва излишно и малко недостоверни ми изглежда.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 15.08.2015, 09:17

1 Ivan Stoev.397006583823848 | 15.08.201509:17

Би излязло добро ТВ шоу от нещо такова..
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани