Алеко и неговият холивудски сценарий | webcafe.bg
Webcafe

Алеко и неговият холивудски сценарий

5347688Антония Антонова
21.09.2016, 15:43 (обновена 25.09.2016, 19:29)
Алеко

Той е 3D аниматор, монтажист, сценарист и скиор. Една от най-популярните му продукции е "Следи" - документален филм за любителите на адреналина в зимните спортове у нас. Онези, които карат извън отъпканите писти. Или така наречените "фрийрайдъри".

Той прави изкуство и намира за глупаво да се хвалиш, че "си имал само двойки по математика", защото си артист.

Образованието му е техническо, завършва "Телекомуникации", но няма и един работен ден по специалността. Занимава се с това, което обича. А то е киното.

Алеко Желязков прави филми. Той е 3D аниматор, монтажист, сценарист и скиор. Една от най-популярните му продукции е "Следи" - документален филм за любителите на адреналина в зимните спортове у нас. Онези, които карат извън отъпканите писти. Или така наречените "фрийрайдъри".

Алеко е пример за човек, който следва мечтите си, "колкото и глупаво да звучи това", както казва той. Но всъщност клишетата неслучайно са клишета - защото истината в тях преобладава.

Eто как, придържайки се към истинските неща, Алеко участва в конкурса за сценарий на Кевин Спейси, Trigger Street Productions и Jameson "Jameson First Shot" и е избран лично от организаторите, измежду 164 други български кандидати, да посети филмовото студио на Кевин Спейси в Лос Анджелис през юли тази година за двудневен уъркшоп с останалите финалисти от 10-те държави участници, както и за премиерите на трите филма победители.

"От 13 годишен първо си мечтаех с 3D анимация да се занимавам, която да ме доведе до киното. Чаках си първия компютър с нетърпение, за мен беше някакъв божествен подарък.

Когато трябваше да влизам в университета обаче, не се чувствах достатъчно подготвен. Реших, че е по-добре нещо друго да почна, да трупам опит, знания и интелект, пък режисурата ще си дойде от само себе си.

А и нещо трябваше да се влезе, че иначе - казарма, а не ми се ходеше толкова малък в казармата. Много се радвам , че мога да погледна от двете страни на монетата - и от страна на арта, и от логическата. Различните гледни точки към процеса за мен работят добре.

Мотивацията ми е изцяло вътрешна, то си е призвание, както да си доктор или учител, не можеш да се оплакваш, че нямаш пари, защото това е нормално, така е по цял свят.

Холивуд е малка част на фона на хилядите неща, които се правят. Трябва отвътре да ти идва. В наши дни всичко е лесно, снима се с телефон, имаш ли идеи и приятели, възможности - всякакви, фестивали - всякакви.

Който се оплаква, да седи по кафетата и да псува, който иска, ще му се получава по един или друг начин."

И на Алеко сякаш му се получава. Признава, че от престоя си за няколко дни в Лос Анджелис не се е извисил до неузнаваемост, нито е научил кой знае какво ново, но ползите са други.

Заредил се е с вдъхновение и със самочувствието, че нещата, които прави, имат смисъл. Подобно признание няма как да те остави безразличен. То те задължава да си пренаредиш малко приоритетите и да започнеш да правиш нещо повече по въпроса.

За Алеко това, че неговият сценарий е признат на такова високо ниво, си е магически реализъм. Но и отговорност.

Историята го връхлита една сутрин в просъница. Всичко само се нарежда в главата му, после просто го описва и изпраща.

Темата била "Хубавите неща, които могат да ти се случат, ако отхвърлиш страха и приемеш живота". Текстът му носи заглавието "Mirror".

"Разказва се за една застаряваща мома, самотна, която има антикварен магазин. Душата й е доста прашлясала, страх я е да се огледа, да потърси нови възможности.

В един момент влиза непзонат човек и я кара да си поиграят на една игра през рамката на едно счупено огледало..."

И така колелото се завърта и всичко се променя за неговата героиня. А и за самия него. Защото сбъдва една мечта. Попада в меката на киното и дори се запознава с Кевин Спейси.

"Повечето хора си бяха от Лос Анджелис, много е интересно да видиш толкова много хора, които са от твоята сфера. Дори навън, на улицата, всеки шофьор на такси, всеки келнер е от бранша - актьори, писатели и филммейкъри. Така се представят.

Комплексарският мит за тъпия американец и как ние тука сме най-умни, нали, не го разбирам. Явно извън Лос Анджелис са тъпите, аз видях само свестни хора там."

Освен че продължава да прави филми, Алеко поддържа и онлайн платформата за писатели и сценаристи Characters Live, която цели да свързва пишещите с реалните прототипи на техните герои. С хората, които да им покажат какъв е реалния образ на един барман или пък лекар. В зависимост от нуждите на текста.

Междувременно той продължава да сбъдва мечти и да разбира от точни науки. Защото може. А ние очакваме да видим следващия му филм. Надяваме се скоро.

Oще: jameson first shot  алеко желязков  джеймисън  кевин спейси  кино  конкурс за сценарий  лос анджелис  режисьор  сценарист  телекомуникации  холивуд 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани