Грозните последни дни на една красавица | webcafe.bg
Webcafe

Грозните последни дни на една красавица

Lifecafe
30.05.2011, 12:32 (обновена 31.05.2011, 12:48)

1 от 2 снимки Назад Напред

за за

Девет брака и една тъжна смърт...

Настоящата сага между деветия съпруг на кинозвездата от близкото минало За За Габор - Фредерик фон Анхалт, и единствената й дъщеря Констанс Франческа Хилтън, е колкото забележителна, толкова и банална. Това е нещо ежедневно в съдилищата навсякъде, когато обичан роднина е неспособен да упражнява законните си права - и избухват семейни драми пред очите на всички.

На повърхността всичко изглежда като таблоидна тема: знаменита актриса от миналото е на смъртен одър, докато последният й съпруг се бори за контрола на имуществото й с единствената й потомка. Но с наближаването на кончината на Габор, тъжната история носи елементите на същинска гръцка трагедия.

Това, че си дъщеря на кинозвезда, не ти осигурява достъп до смъртното й легло

Хилтън, единствено дете на Габор от втория й съпруг, хотелския магнат Конрад Хилтън, казва, че фон Анхалт й е забранил да вижда майка си - обвинение, което фон Анхалт отхвърля. "Тя може да идва в неделя, когато присъства лекар, така че да не се случи нещо нередно," коментира Джон Бланчет, говорител на Габор и фон Анхалт.

94-годишната Габор изстрада бавно и мъчително пътя към смъртта, който със сигурност не си е представяла. Иначе винаги свръхзагрижена за своя имидж, тя не можа да предотврати това светът да види нейни снимки в легло в хоспис, с отрязан крак след гангрена.

Бавната й кончина бе отразявана в болезнени подробности и включваше толкова странни и долни истории като това Анхалт да желае тялото на Габор да бъде запазено и изложено като експонат след смъртта й, а Габор да желае сурогатна майка да роди дете на фон Анхалт.

Твърди се, че съпругът на Габор изнася информация за актрисата срещу заплащане

Хилтън твърди, че последният съпруг на майка й, самоопределящ се като немски принц (въпреки че всъщност е син на полицай) и почти три десетилетия по-млад от съпругата си, стои зад изтичанията на информация за пресата - и е причина за недостойния край на майка й.

Чрез своя говорител 67-годишният Анхалт казва, че не може да контролира медийната истерия и отрича да има финансови взаимоотношения с таблоида TMZ. Той обаче е приятел с основателя на TMZ Харви Левин и се е съгласил да отвори имението на двойката в Бел Еър за публичен достъп в рамките на новото "турне" на TMZ из домовете на знаменитостите, казва Бланчет.

"Идеята беше Фредерик да излезе и да поздрави хората - и да им даде вода и лимонада", каза Бланчет, отбелязвайки, че имението, което е предложено за продажба и цената му наскоро спадна от $28 млн. на $16 млн., някога е било дом на Хауърд Хюз и Елвис Пресли. "И за това трябваше да му се плати."

Габор е държана в изолация - и е настанена в болницата под измислено име

Хилтън коментира, че за последно е видяла майка си преди два месеца. По нейни думи тя е прекарала цял ден миналата седмица в неуспешни опити да убеди лекарите и персонала на медицинския център "Роналд Рейгън" към UCLA, че трябва да има правото да види майка си, която изглежда е държана в болнична стая далеч от публичен достъп, разкрива говорителят на Хилтън Едуард Лоци. "Цялата информация се държи в тайна", пояснява Лоци. "Габор е настанена там под измислено име." Лоци добавя, че също така Хилтън е посетила общинската социална служба на Лос Анджелис и районния прокурор, за да провери дали някой може да определи какво е състоянието на майка й и дали тя страда.

И все пак въпреки всичкия сензационен холивудски блясък, този тип семейни драми се случват почти ежедневно. "Това е много често срещано, но обикновено се случва на хора, които имат скромно състояние, или когато хората са дистанцирани от семействата си", пояснява Питър Джордж, управляващ партньор на Healthcare Litigation Support - фирма, осигуряваща помощ на адвокати при съдебни процеси по въпроси на здравните грижи. "Семейните съдилища разглеждат повече такива дела от всякакви други въпроси. Тежко е."

Емоциите често избухват в крайности в случаи на умиращи родители, когато децата се опитват да получат достъп до тях, коментира медицинската сестра Лора Бърчел-Хенсън, която често изпълнява функциите на експерт в подобни cъдебни процеси. "За жалост се случва почти непрекъснато," допълва тя. "Всички се появяват, когато някой умира, и възникват конфликти. Ето защо в болниците имаме охрана."

Дори и да няма користни мотиви, дъщерята няма какво да направи в случая

Хилтън заявява, че желае съдия да й осигури безусловни права за визитации, за да види майка си, както и независимо медицинско изследване на Габор, която според дъщеря й не получава необходимите грижи. "Не знаем какво я поддържа жива", казва Лоци. На практика обаче Хилтън няма почти никакви права, тъй като Анхалт е избран за изпълнител на завещанието на Габор, записано на видео през 2005 г., твърди Бланчет. Той е и юридически попечител на Габор. Според говорителя на семейството, Хилтън присъства в завещанието на майка си, но ролята й там е незначителна.

"Всички ние смятаме, че едно дете би трябвало да има възможност да се сбогува със своя родител", коментира Джордж. "Проблемът е, когато един човек достигне до такъв статус, как той може да бъде оспорен? Тя може наистина да опита, но не мисля, че има съд в САЩ, който ще й осигури достъп до майка й."

На същото мнение е и Роналд Ричардс, адвокат на Хилтън, който я е представлявал в гражданско дело от 2005 г., заведено от фон Анхалт и Габор, но впоследствие прекратено; по негови думи твърде малко може да бъде направено по този въпрос. "Няма как да заставим Фредерик да й позволи да види майка си. Няма права за визитации за деца. Той е единственият й попечител", казва той.

Родена след "изнасилване", обезнаследена при опит да оспорва наследство

За съжаление на Хилтън предстоящата смърт на майка й затваря напълно кръга на понякога ужасното изживяване да бъдеш единствена дъщеря на двама егоцентрични и богати родители. В автобиографията си "Един живот не стига" Габор твърди, че Франческа Хилтън се ражда в резултат на "изнасилване" от съпруга й. Когато Конрад Хилтън умира през 1979 г., той оставя на дъщеря си $100 000 и й показва, че ако тя се опита да оспорва завещанието, ще изгуби всичко. Тя все пак опитва да оспорва - и в крайна сметка губи.

Хилтън, която в един момент се отървава от демоните на детството си чрез комедията, твърди, че вече е неспособна дори да се засмее. В момента тя изпитва тежки финансови затруднения. "Тя не си седи в богатска къща на Мълхоланд Драйв като някаква безделница", твърди Лоци. "И тя е лишена от финансовите средства, за да предприеме сериозни юридически стъпки за гарантиране на достъп до майка й."

Най-болезнено е осъзнаването, че някогашната слава на проблемната й майка като знаменита, остроумна бляскава жена от екрана, е почти напълно забравена. Единственото, което е останало, са евтините снимки на стара жена в болнична нощница. И Хилтън смята, че няма какво да направи освен да чака. "Тя ми сподели, че вече очаква страшното обаждане от журналистите, пишещи некролози в прес агенциите", допълва Лоци.

Първичната потребност да постигнеш помирение с родителите си може изобщо да не се случи при Хилтън. "Децата търсят някакво приключване: 'Как умря майка ми, изпитвала ли е болка?'. Това е изключително важно за хората. Те имат нужда от нещо, за което да се заловят", казва Джордж.

"Да бъдеш дете е най-сложната и мъчителна роля, която човешкото същество изиграва в живота си. За съжаление Констанс Франческа е изживяла живота си в сянката на двама ужасни родители."


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани