Рисуващият Nasimo: В мрака винаги има светлина | webcafe.bg
Webcafe

Рисуващият Nasimo: В мрака винаги има светлина

5347688Антония Антонова
12.10.2016, 12:35 (обновена 22.10.2016, 10:18)
Nasimo

Станислав Трифонов-Nasimo оживи градската среда със своите графити. Той нарисува дядо Добри, Вазов, Вапцаров, Левски и Ботев, Българката с хляба, припомни ни, че всичко, от което се нуждаем, е любов, а големият смисъл е да се научим да даваме. На 15 октомври той представя новата си изложба.

Срещаме се отново две години след като нарисува красивото момиче с птица и цвете в ръка върху фасадата на блок 11 в ж.к. "Сухата река" в София.

Едно от най-прекрасните неща, които могат да се кажат за добрия художник Nasimo, е че работата му е по-известна от него самия. Нещата, които създава, се виждат отдалеч, превръщат сивото в красиво и правят хората усмихнати.

Станислав Трифонов-Nasimo оживи градската среда със своите графити. Той нарисува дядо Добри, Вазов, Вапцаров, Левски и Ботев, Българката с хляба, припомни ни, че всичко, от което се нуждаем, е любов, а големият смисъл е да се научим да даваме.

Между 15-и и 23-и октомври, 2016-а година, Nasimo и Urban Creatures ще представят изложбата "Тhere is light" в условията на голяма тъмница в подземния паркинг на метростанция "Цариградско шосе", ниво -2.

Срещата ни е именно там, докато тече усилената подготовка за предстоящото събитие, но мен ме е страх да вляза и се чудя дали изобщо съм на правилното място, тъй като пред мен стои една врата, отвъд която има само мрак.

Въртя се в кръг отпред и му звъня, а той ми казва да влизам и че съм на прав път. Престрашавам се и се оказва прав. Пред мен се открива огромния и празен подземен паркинг, който съвсем скоро ще се превърне в храм на изкуството.

NASIMO and Urban Creatures present - There is Light from Urban Art Foundation on Vimeo.

"В тъмна гора влизала ли си през нощта? Аз съм влизал. Самичък. И мога да ти кажа, че въобще не е толкова лесно. Тук като влязох, се опитах да отида до края в тъмното, изисква се кураж, смелост.

Ще трябва да обиколиш цялото място, това ще е игра, ще трябва да го преживееш, не просто да дойдеш, да разгледаш няколко картини, да пиеш едно вино и да си тръгнеш, не.

С тази изложба искам да провокирам хората да си отворят очите и да се замислят всъщност кое е реалност и какъв е този свят, в който живеем.

Повечето хора бягаме от реалността, затваряме си очите и живеем в илюзия. Реалността е съвсем различно нещо от това, в което сме се потопили.

В един свят от тъмнина винаги има светлина. А където има светлина, мракът не вирее. Светлината е по-силна.

Искам хората да проявят смелост, да се осмелят да направят първата крачка в своята битка. Всеки води битка на съществуване, със себе си, със сетивата си. Моята е да разбера кой съм аз. Когато знае човек кой е, му е много по-лесно да управлява живота си, когато не знаем, ние просто се лутаме."

Така говори Nasimo, който от около години бистри концепцията за предстоящата си изложба, а от 3-4 месеца създава своите платна.

Разказва как след всички проекти в градска среда, най-сетне се завръща и към класическата живопис. Едното, разбира се, не изключва другото, просто го допълва. Дори ходи на уроци по рисуване, за да подобрява уменията си непрекъснато.

С Urban Creatures имат идеята да направят нещо именно на това място от 2-3 години. Организацията на подобно събитие далеч не е лесна, но със сърце и любов всичко се постига.

"Постоянно срещам невероятни хора, виждам божествената ръка как движи нещата.

Любовта е абсолютно навсякъде, тя не е само в някой друг отсреща, тя е нещо по-висше от това, което ние разбираме. Любовта е да обикнеш всички и този, който е създал всичко, защото там нещата са безкористни. Иначе все очакваш нещо.

Аз не съм вярващ, аз съм знаещ. Защото на база на знание определям дали има нещо. За мен вярващи са атеистите, защото те вярват, че няма някой, който е създал нещата. Аз съм последовател на това, което става вътре в сърцето ми..."

Nasimo е от рядката порода наистина позитивни хора и това си личи във всичко, което прави и е правил досега. Обсъждаме как да си позитивен напоследък е модерно и вероятно тази мода не е чак толкова лоша, но нещата трябва да идват отвътре. А това става, когато се осмелим да излезем от омагьосания кръг, в който се въртим, смята твореца-мъдрец Nasimo.

На 15-и октомври той пак ще е там, в това особено подземно място, за да покаже светлината на хората, дошли да изживеят това, което е нарисувал. Нужна е само една малка крачка напред.

Oще: nasimo  there is light  urban creatures  градско изкуство  графити  живопис  изложба  станислав трифонов  уличен артист  улично изкуство 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.10.2016, 09:48

1 kbel | 17.10.201609:54

Страхотно преживяване..
Благодаря ви, Nasimo и Urban Creatures!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани