Човекът зад People of Sofia | webcafe.bg
Webcafe

Човекът зад People of Sofia

Цветана Георгиева
21.03.2014, 18:58 (обновена 24.03.2014, 12:39)

1 от 6 снимки Назад Напред

Вихрен Георгиев

Снимка: © Вихрен Георгиев

Като ученик Вихрен Георгиев си прави малка фотографска лаборатория в домашни условия

В мудния кафеджийски следобед, докато градът се отърсва от офисната летаргия, Вихрен Георгиев вече съжалява, че е изпуснал десетина кадъра. Тъгата по неизползвания фотоапарат не е престорена. Той е създателят на People of Sofia.

Няма как да не сте ги виждали - многото лица и случки в едноименния сайт и страница във Facebook. За по-малко от година People of Sofia се превърна в разпознаваем виртуален албум за улична фотография с над 17 200 последователи.

"Искам да показвам уважение към хората, които снимам. Не обичам плюенето, хейта и злепоставянето. Смея да твърдя, че налагам стил, който не е пошъл и некрасив. Аудиторията реагира положително и интелигентно, което е радващо и важно за мен", изтъква Вихрен.

Доста хора смятат, че зад проекта стоят куп фотографи, които дебнат в засада по улици и кьошета, за да уловят подходящия момент. Зад кулисите обаче е само един човек със силни сантименти към това изкуство - и натрупан с години личен архив.

People of Sofia е без грам комерсиален замисъл засега, защото в дъното на всичко е личното удовлетворение. Личната страница на Вихрен Георгиев във Facebook е първата трибуна на неговите снимки, а сайтът става особено популярен по време на протестната серия #ДАНСwithme.

Напук на логиката да е професионален фотограф, търговецът Вихрен Георгиев скромно се определя като любител, който не прави нито компромиси, нито излишни маневри с оръжието на моментната памет. "Да речем, че на ден виждате 100 снимки в интернет. Колко от тях запомняте?", пита той.

За Facebook го правим

Снимките станаха като бързата храна - вземаш, ползваш и изхвърляш. В повечето случаи - без да се замисляш. "Техниката вече е много достъпна и всеки може да я използва - било фотоапарат или телефон, но говорим най-вече за това да навлезем отвъд чисто визуалното изображение", казва фотографът.

Смисъла описва така: "Да представя някаква емоция, чувственост, с които се разминаваме постоянно. За които нямаме време или сме отвикнали да ги забелязваме, а същевременно са непринудени и нережисирани. Да се вглеждаме в моментите и моментът - всички тези малки жестове, движения, дори и когато сме в покой, които ни правят индивидуалности, а не просто част от тълпата".

Стремежът на Вихрен е да покаже не просто даден човек, а средата, в която е поставен - като бизнесмена с колелото, който си пробива път между колите в задръстване, или двойката африкански протестиращи с българското знаме. Избягва упорито всякакви стандартизации на снимките, които прави, а Photoshop използва за минимални корекции.

В 10 едни и същи кадъра Вихрен Георгиев вижда нюансите на различни емоции и внушения. Признава, че фотографията е манипулативно изкуство и много се пази неговите образи да не залитат в негативното, да пазят достойнството на човек.

За съжаление, това му се е случвало, когато някоя медия - съзнателно или не, открадне негова снимка без разрешение, за да илюстрира статия за бедността или престъпността, например.

Гледай и разбери сам

"Не обичам да коментирам снимките в People of Sofia, освен ако някой не ме попита за техническа информация - как са направени, с какъв фотоапарат. Важно е да оставиш хората сами да видят това, за което имат душа и очи. Не е нужно да ги насочваш или да обясняваш", убеден е той.

А хората на София? Те са различни всеки ден, зависи най-вече от настроението и с какви очи ги гледаш. "Не искам да давам оценки какви са хората, защото съм субективен", допълва той. Спомня си едва 4-5 случая на хора, които са отказали да бъдат снимани или са му писали снимките им да бъдат свалени от сайта. Останалите "модели" просто не разбират.

"Критикуват ме, че снимам основно в центъра на София, но това е сърцето на града, мястото, където събитията се случват, където хората отиват да се покажат. Това е съвсем естествено и няма нищо лошо в него", казва Вихрен Георгиев.

Ето защо съществува People of Sofia. Моментът е важен.

Oще: people of sofia  вихрен георгиев  изкуство  култура  снимки  улична фотография  фотография 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани