Един необичаен белгиец | webcafe.bg
Webcafe

Един необичаен белгиец

Явор Николов
21.09.2012, 10:25 (обновена 22.09.2012, 09:27)
Тим Гюбел

Снимка: © Явор Николов

"Интересното е, че, да, не е много подредено, но има много възможности, има много ентусиазъм и има голям потенциал".

Разговорът с Тим Гюбел започва толкова лесно, че чак се чудя какво не е наред. Директорът на първата българска музикална борса Music Pro говори езика на Вазов страхотно добре. Светлият, слаб и леко брадясал белгиец слага директно в джоба си всички акредитирани в София посланици, официални представители и неофициални агенти на великите сили със своя „малко развален български". Научил го е за 3 години и половина тук.

„Доведе ме вятърът", метафорично ми разказва Тим за работата, която трябвало да върши за половин година у нас. На петия месец се запознал с българския фолклор и това се оказала любов от пръв поглед. Останал.

В момента има няколко проекта у нас, като някои от тях са далеч от музиката, но най-близък до сърцето му е Fusion Embassy. Лейбълът популяризира българската музика, базирана на фолклора. Тази, която „обработва музикалното ДНК на България", както ми обяснява Тим. Сред групите в лейбъла е и „Оратница", за която вече сме ви разказвали.

Тим Гюбел е категоричен, че страната ни има богата музикална история и трябва да си я пазим. „Работим с групи, които търсят съвременен начин да спасят традицията", обяснява ми той.

Не минаваме без неизбежния въпрос за „декомпресията" след срещата с българската действителност. Странно е, но на него си му харесва тук, защото Белгия е „прекалено много подредена". „Интересното е, че, да, не е много подредено, но има много възможности, има много ентусиазъм и има голям потенциал" - надъхва ме чак и мен.

Що се отнася до музикалния потенциал, Тим Гюбел всъщност е човек, чието мнение тежи. 28-годишният днес белгиец се занимава с организацията на концерти от 8 години, имал е собствен джаз клуб в Брюксел, а продължава да бъде арт директор на известния Brosella Folk and Jazz Festival в белгийската столица, където кани и балкански изпълнители. Един от тях е Теодоси Спасов.

Тим посочва, че в Западна Европа балканската музика набира популярност, но все още най-известните групи и певци са сръбски и румънски. Според него това се дължи на две неща - липсата на държавна подкрепа за музикалния „експорт" и липсата на комерсиална традиция по нашите ширини. Второто донякъде е и заради липсата на комуникация вътре в бранша.

Тук идва и мястото на Music Pro. Събитието, което ще се състои през уикенда в рамките на ON! Fest, ще има три части. Младите групи ще могат да представят музиката си пред отбрана публика от продуценти и промоутъри, а в последствие ще разполагат с изложбена площ, за да осъществят подходящ контакт с тях. Освен това, ще има изложение на инструменти, техника и оборудване, както и лекции по различни теми, в това число и авторски права.

Тим признава, че е срещнал и скептици, но, като цяло, индустрията е приела радушно идеята на Music Pro. Очаква се из „Интер Експо Център" да се мотаят много от големите имена в българския музикален бизнес, а Графа и Ruth даже участват в промоцираното видео.

Събеседникът ми няма гледната точка на прежаднял за пари музикален „бизнесмен", който още живее в XX век. За него музиката е продукт, но със сърце и душа. „Много е важно когато комерсиализираш музиката, да не пипаш това сърце", категоричен е той.

Тим вярва в българската сцена. Смята, че нещата ще тръгнат - нужни са само комуникация между хората в нея и малко повече диалог с останалия свят. Ще направим една голяма стъпква и в двете направления още този уикенд.

Oще: music pro  on fest  тим гюбел 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 21.09.201223:31

Има потенциал за него, щото има средства да го реализира.
Така е било едно време и с разните колонии - всеки, който е искал да създаде нещо /почти Усмивка/ от нулата е заминавал за колониите.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани