Игрите на Русана и Лияна в лабиринта на книгите | webcafe.bg
Webcafe

Игрите на Русана и Лияна в лабиринта на книгите

кристина димитроваКристина Димитрова
01.10.2016, 22:12 (обновена 04.10.2016, 17:41)

1 от 4 снимки Назад Напред

Игрите на Русана и Лияна

Лияна (вляво) и Русана ще вържат очите ти, ще те заведат на тайно място и играта започва... (ГАЛЕРИЯ)

Работят по играта повече от година. Предимно след 19 часа вечерта, а понякога продължават до 3 посред нощ. Ще ти вържат очите, ще те отведат на втория етаж и там ще получиш писмо. Даже ще ти дадат телефона си...

"Номерът непознат, който намираш тук и сега,
е твоята врата към нови правила!
В телефона си го въведи
под името "Вълшебен профил" ти!"

Това са игрите на Русана Куманова и Лияна Петкова.

Единственото изискване, за да участваш в тях, е да можеш да четеш. И да си авантюристично настроен.
И макар дотук всичко да звучи като пикантерия за възрастни, става дума за образователната игра "COOLtour". Тя е създадена изцяло от двете момичета и има за цел да разведе младите хора из непознатите културни пространства - читалища, библиотеки, театри, музеи и други.

Русана и Лияна се запознават преди точно година и 1 месец по време на форума "Обединени идеи за България". За 4 дни трябва да открият проблем на българското общество, за който да предложат решение.

"Нашият проблем беше, че всички културни пространства стоят малко встрани от 21-ви век. Парадоксът е, че младите хора дори не посещават библиотеките или читалищата и не търсят информация оттам. Защото просто не могат да се ориентират в подобни сгради", казват двете момичета.

Тогава решават да създават играта "COOLtour" - интересна обиколка, съврзана с култура.

В началото бяха обувките

"Помня много добре какво попитах Лияна, когато я видях за първи път - откъде да си взема вода. И след това бях твърдо решена, че ще седна до това момиче по време на форума", споделя за запознанството им 24-годишната Русана от Пловдив.

Тя идва в София, за да работи с Държавния архив, тъй като е запалена разказвачка на истории за стари сгради и отдавна забравени градски знаменитости от едно време.

В столицата среща Лияна, която е завършила "Политически науки" на френски език - само и само за да разбере, че политиката не е за нея, въпреки че детската й мечта е да стане президент.

"Харесах Русана заради обувките. Винаги съм си избирала хората така - но не заради марката и цената, а заради модела. A нейните бяха "уау", смее се Лияна.

И така подобно нестандартно, но сякаш съдбовно запознанство, ражда общата им и също толкова нестандартна идея, с която печелят първа награда на форума. След признанието, решават да сбъднат проекта си.

"Театри, музеи, всяко едно културно здание стои твърде далеч от 21-ви век. Хората на новото време са различни и не може да комуникираш с тях по начин, който е бил актуален през 70-те години. Националните библиотеки са спрели в едно време, което определено няма връзка с настоящето. Няма дигитализация, сградите не са адаптирани за хора в неравностойно положение, няма брайлова азбука, няма приобщаване на дадено пространство към хората на новото време", аргументират се Лияна и Русана.

Иначе казано - двете момичета са се нагърбили със сериозна мисия, която тепърва набира скорост.

Безплатните билети, които се пускат чрез онлайн приложение, се изкупуват като топъл хляб. "Прекарваме нощите си заедно, а през останалото време сме в топла връзка чрез мобилните". Щабът е квартирата на Русана.

"Изрязваме карти, пишем условия на задачи и сами подготвяме целия реквизит. За момента дори сами финансираме осъществяването на играта", казва тя.

Първоначално получават отказ да осъществят CООLtour в Народната библиотека "Кирил и Методий", защото там има твърде много ценности и не може отборите да обикалят безконтролно. Но пък щастието им се усмихва покрай инициативата "Библиотекар за един ден", в която участва Русана. Тя установява контакти в Столичната библиотека, покрай които успява да разговаря с директорката Юлия Цинзова. Тя приема експеримента и остава очарована.

В началото на февруари е първото официално провеждане на COOLtour.

"Тези пространства не са приятни на пръв поглед, не ти е хубаво да стоиш вътре и да четеш. Нашата идея бе, че ако на млади хора като нас ни бъде организирана забавна игра в такова пространство, ще ни е много по-интересно да го опознаем. Играта в тези сгради е на базата на игрите за търсене на съкровища. Ти се забавляваш в библиотеката и ако останеш с добро чувство, ще е много по-лесно да се върнеш, за да си извадиш карта", убедена е Русана.

И се оказва права. Почти всички 15 души, участвали в първата игра, вече са членове на Столичната библиотека.

Проведени са общо 5 игри, които носят на двете момичета множество полезни уроци за по-нататъшната организация.

"Тъй като сами измисляме играта, ни се наложи буквално да живеем с Столичната библиотека. Да опознаем площта, защото за указанията понякога са нужни точен брой крачки до целта, които трябва да са изброени лично от нас и описани в заданието".

Какво представлява играта? 15 души се разделят на 3 отбора от по 5 човека. Влизат във фоайето на Столичната библиотека, където асистенти слагат превръзки върху очите им. Групите са отведени на различни етажи в сградата.

"Повечето не са влизали в библиотеката, никой не знае се намира и това е огромно предимство за нашата игра. Когато отново "прогледнат" - те вече са на друго място. Любезна библеотекарка им раздава по един плик, в който пише "Три крачки вляво направи, часовник стенен погледни, на 9 часа се запъти, 28 крачки направи". И вече си в играта.

"За да измислим условията и задачите ни се наложи да се запознаем с евакуационния план на сградата и да минем учение за справяне с пожар. Но все пак не беше достатъчно...", разкрива Русана.

Разбира го, когато отиват на място и се налага 15 -те участника да се разделят на три отбора, за да не се блъскат в лабиринтите на библиотеката. Всички си вървят в една паралелна игра, всеки си е във филма. Печели този отбор, който има най-много точки и е най-бърз. Има допълнителни въпроси, които им носят бонус точки.

Изгубеният отбор

Още с второто разиграване на COOLtour Русана и Лияна попадат в екстремна ситуация. Двете комуникират с всички отбори през Вълшебния профил, като им пишат по Вайбър. Един от отборите oбаче изчезва за повече от 30 минути. След това изпраща мистериозно съобщение:

"Заключени сме в болницата. Не можем да разчетем епикризата"...

"Изпаднахме в шок. Понеже библиотеката е свързана с една поликлиниката на гърба на сградата чрез топла връзка - едно стълбище, решихме да се възползваме. Имаше една задача с цитат от разказа "Дамата с рентгеновите очи" и за нас най-доброто място да оставим листа със задачата бе зад една врата, която води в болницата. Участниците трябваше само да я отворят и да грабнат листа от пода - без да влизат вътре"

Да, обаче участниците влезли вътре и се заключили. След това намерили една епикриза и решили, че това е част от играта. Мъчейки се да я разчетат, останали "в неизвестност" много време.

"След този случай променихме генерално условието. Тъй като повечето задачи са в стихотворна форма, ние добавихме "Вратата отвори, но един отпред остави, за да не се заключиш ти".

Други условия от задачите се крият в тайниците на библиотеката, в шкафове в стената на тази стара сграда и на листове, наподобяващи шифрите на Дан Браун - трябва да насочиш хартията под наклон 90 градуса на нивото на очите, за да разчетеш думата "вълк". И след това да установиш романа - "Хайка за вълци".

През цялото време можеш да се консултираш с Интернет или с Вълшебния профил, който помага, но и отнема точки в замяна на жокерите.

Има и задачи с театър. Отборите получават кутия с череп, обяснение на задачата и монолога на Хамлет от пиесата на Уилям Шекспир, например. Един от участниците трябва да го изиграе пред жури. "Имаме идея журито да са истински актьори, но това ще го решим с времето. Основната ни цел е всеки отбор да се разхожда максимално много по етажите и секторите на библиотекта и да открива тайните на литературата".

Истинската игра

Реалният замисъл на играта далеч не е толкова прост, ако това дотук ви звучи като детска игра. Целта на Русана и Лияна е да включат още културни пространства и от Столичната библиотека отборите да се прехвърлят в някой музей или Дома на киното, например.

"Но тъй като това са държавни институции и е много трудно да се стиковат програмите на всички, както и да вкараш непознати хора вътре, по-скоро ще е възможно, ако проектът ни стане телевизионна игра. Засега сме демо версия", смеят се момичетата.

Лияна и Русана създават играта за ученици или студенти първи курс в НАТФИЗ. "Това, което установихме, е че тя е много добра за тиймбилдинг. Например бъдещите актьори, току-що приети да учат, не се познават, но са обединени от идеята за театър и чрез COOLtour ще могат да опознаят театъра отвътре, а и да се опознаят помежду си".

И така за игрите на Русана и Лияна не е нужно да си изчел милион книги, а e нужна доза любопитство и спортен дух.

Затова осмелете се да прекрачите прага. "По-добро от Safe room е", канят ви те.

Oще: cooltour  библиотека  вайбър  вълшебен профил  игри  игрите на русана и лияна  книги  култура  лияна  лияна петкова  музеи  общество  русана  русана куманова  софия  столична библиотека 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани