"Благословен с рак" | webcafe.bg
Webcafe

"Благословен с рак"

Webcafe
29.06.2018, 13:32 (обновена 01.07.2018, 09:06)

1 от 4 снимки Назад Напред

Али Банат

Снимка: © Youtube

Когато ракът ти даде нов шанс за живот

За мнозина думите "Благословен с рак" звучат повече от безсмислено. Не и за Али Банат - мъж в разцвета на силите си, милионер и човек на действието, който един ден се оказва изправен пред диагнозата "рак".

Неговата смърт в началото на юни 2018 г. бе посрещната от милиони души по целия свят с печал и с молитви. Защото за времето от 2015 г., когато лекарите произнасят страшната присъда, до лятото на 2018 г. Али Банат се е превърнал в един от най-отдадените филантропи за развитието на Африка и живота там, дарявайки всичко, което има, за да помогне на онези, които действително нямат.

Самият Али е роден на 16 февруари 1982 г. в Сидни, Австралия. По името му си личи, че е мюсюлманин.

Учи в добро училище и отрано започва да се занимава с бизнес. Парите си изкарва от създаването на компании в областта на сигурността и на електрическите инсталации, които бързо му носят богатство, измерващо се в милиони.

Това води след себе си и лайфстайла на истински богаташ - огромно имение, огромен гардероб, пълен с маркови дрехи и обувки, скъпи бижута, още по-скъпи часовници и гараж, пълен с луксозни автомобили, включително Ферари "Спайдър". Подобно на много други млади и богати мъже той обикаля по партита, забавлява се и се наслаждава на живота с пълни шепи.

Тогава идва и диагнозата - рак. По това време Али е на 33 години - в самия разцвет на силите си. Но нито успешния бизнес, нито парите, колите или останалите притежания не успяват да го спасят от болестта. Туморите са направили разсейки по костите и белите му дробове, правейки невъзможна интервенцията. Прогнозата на лекарите е за още 7 месеца живот.

Вместо новината за това да срине Али, тя му дава нова цел в живота - да прави добро. По собствените му думи той преоткрива вярата си. В търсенето си попада в Африка и по-специално - Того - една от най-бедните страни в света с голямо мюсюлманско население.

След завръщането си оттам в Австралия, той решава, че именно на това ще посвети оставащото време от живота си - да подобри живота на хората в Кого и на мюсюлманите по света. Поне доколкото може. Така основава и благотворителната организация Muslims Around The World (MATW, от англ. Мюсюлмани по света).

Банат набира средства чрез платформата GoFundMe, като в начинанието си среща съмишленици от цял свят. Инициативата му има за цел да осигури жилище на 200 вдовици, да построи медицински център, както и да отвори серия от малки бизнеси, които да подкрепят местното население.

Паралелно с това строи две джамии, където да се молят местните, както и първото мюсюлмански гробище в Того.

Още със самата диагноза Али осъзнава, че парите и богатството му нямат такова значение, каквото им е придавал до този момент.

Затова той продава както бизнеса си, така и скъпите коли и бижута, за да събере пари за благотворителната си дейност в Африка. Голяма част от скъпите си дрехи взима със себе си в Того, за да ги подари на местни младежи.

Целият път на Али Банат от неговата диагноза до неговата смърт са документирани в късометражните YouTube серии "Благословен с рак". На въпроса защо избира точно това заглавие за филмите си, Банат отговаря: "Защото това беше дар от Аллах. Той ми даде шанс да се променя. Отървах се от колите си, отървах се от часовниците си… Дори от дрехите. Взех ги с мен през океана и ги дадох на много хора там (б.а. Африка). Исках да се опитам да напусна този свят без да имам нищо...".

В последно видео преди смъртта си Али призовава каузата му да не умира с него, а да продължи:

"В този живот имах коли, имах пари, имах всичко. Опитайте се просто да имате цел, да имате план, към който да се стремите и да вървите напред!".

Тази му философия и всеотдайност за каузата го превръщат в светец в очите на мнозина или най-малкото в човек за пример.

От създаването на неговата фондация досега са събрани над 2 милиона долара от дарения. Те идват от хора, които вярват в неговата кауза и искат да станат част от промяната.

Да оставиш нещо след себе си на Земята, което да напомня на останалите за теб и за живота ти - Али успява да изпълни именно тази житейска философия и да я завещае на останалите след него.

Oще: али банат  африка  благословен с рак  благотворителна организация  благотворителност  диагноза  мюсюлмани по света  рак  того  тумори 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.02.2012, 11:43

1 ne-da | 29.06.201819:26

Здравейте!
Много ме развълнува "Благословен с рак", затова искам да ви помоля да напишете има ли в България хора, които да са свързани с фондацията. Във време, когато разделението между двете основни религии води само до нещастия, може би е добре да видим и другото лице на исляма. Бих участвала в дарителска акция, бих подкрепила всяка идея за популяризиране на идеята в България.
   

оценка

+0 -0