Един българин в Новия свят | webcafe.bg
Webcafe

Един българин в Новия свят

Тодор Ковачев
06.06.2013, 17:32 (обновена 06.07.2013, 14:48)

1 от 5 снимки Назад Напред

Ербил

"Ербил се променя всеки ден пред очите ти", казва Петко

"Ето го градът на градовете, ето пулсът на человечеството! Тук се стремят и Ню Йорк, и Лондон, и Берлин, и Петербург!"

Е, Алеко е говорел за Париж в "До Чикаго и назад", но 119 години по-късно думите му могат да се отнесат за едно местенце далеч на изток. Местенце, което засега не е широко известно в България, но за което тепърва ще слушаме все повече.

Ербил е столицата на иракски Кюрдистан, държавата, извоювала си частична автономност преди 6 години. А българинът Петко Зарбов е свидетел и участник в зашеметяващия прогрес на цял един регион, който не след дълго ще се превърне в икономически център не само на Азия, но и на целия свят.

36-милионният Ирак е по-богат на петрол от Саудитска Арабия, Кувейт и ОАЕ взети заедно. Самият Ербил за момента е най-стабилната и благоденстваща област на Ирак и осигурява 60% от иракския нефт.

Но какво прави там един млад българин? Петко Зарбов е главен оперативен директор на фирмата за италиански мебели Levelini, развиваща дейността си в Ербил. Той живее в града от близо година и е убеден, че това е едно от най-перспективните места за бизнес в момента.

"Целият регион мирише на пари, но стъпването на пазара е страшно трудно", предупреждава Петко.

Например, за да си регистрираш строителна компания трябва да депозираш 170 хиляди долара в банката. Тях и българска фирма може крило-ляво да ги събере, или да тегли кредит.

Само че в Ербил се очаква от такава фирма да започне инвестицията си от милион долара, не по-малко. "Тъй че като им кажеш, че идваш с 50-100-200 хиляди, просто не те приемат насериозно. Защото колите им струват толкова".

Повечето фирми на неразвития още пазар започват с желание за бързи пари и последваща продажба, без амбиции да изградят нещо устойчиво. Но пречките са много.

Достатъчно е да се погледне смразяващата инфлация. Само преди година бензинът е бил двойно по-евтин, което е един от големите парадокси в толкова богатата на петрол страна.

Боже, къде попаднах

Петко получил неочаквано предложението да замине за Ербил и признава, че тогава никак не е бил подготвен за това, което го очаква.

Пристигането му през юли 2012 г. съвпаднало с Рамадана и затова първите му впечатления от Кюрдистан били шокиращи. "Местните по цял ден нищо не ядат, не пият вода, всичко е затворено. Казах си: "Боже, къде попаднах!".

Той е убеден, че поне в началото всеки би изживял някаква самоубийствена фаза и криза на личността. "Имал съм много тежки и критични периоди. Казвал съм си: "Майната му, липсва ми семейството, искам да се махна".

Но той е адаптивен по природа. Постепенно започнал да свиква, пък и отчита, че мястото става по-близко до Запада и по-хубаво за живот.

Работата обаче е страшно много. Последните няколко месеца той работи по 7 дни седмично, средно по 12 часа на ден. "На всеки 2-3 месеца си трябва някаква почивка, колкото и да е кратка, иначе не се издържа".

Естествено, заминаването на Петко за Ербил предизвикало уплах в семейството и ахкания в стил "Горкото дете отива на война в Ирак". Но мястото се оказало далеч по-безопасно от София например.

Престъпността е нулева, а войници с автомати охраняват навсякъде и са обичайна част от пейзажа. Тайните служби са си същинска Държавна сигурност, която шпионира навсякъде. Кварталите си имат надзорници, които следят в тях да няма външни лица. Парите пък най-спокойно се дават на ръка, често се разнасят в торби и чували.

Особености на кюрдското житие

Петко се занимава с големите поръчки на мебели, което е основно звено във фирмата. В Ербил има бум на строителството и възможностите са огромни, но в бизнеса постоянно трябва да се съобразяваш със странните привички на местните.

"Та те имат къщи за милиони, а спят в палатка на двора. Някои от тях просто никога не са живели в къща", обяснява Петко.

В кюрдските домове обичайно има по два хола. Единият е рецепция за посрещане на гости и там всичко е пищно, разточително и внимателно подредено. Но другият хол е от семейната част, която обикновено е мръсна и зле поддъжрана.

Има още много причини кюрдите да свикват трудно със западната култура, но тя така или иначе навлиза бясно при тях.

Моловете са най-новата атракция, увеличават се и спортните площадки. Хората са луди по футбола, и по-точно по „Барселона" и „Реал" Мадрид. Вечното дерби между тях е едно от събитията на годината.

Развитието на Ербил обаче води след себе си и много негативи. Петко вижда все повече позьорщина, дребно тарикатство и измами. Доскоро въобще не е имало просяци, но вече се срещат на всеки светофар по двама.

Бъдещето

Въпреки трудните моменти, Петко е щастлив, че има шанса да участва в прогреса на Ербил. „Най-ценното са опитът, контактите и връзките, които натрупваш", казва той. Те ще са от ключово значение, когато дойде време бизнесите да навлязат в самия Ирак.

Багдад (където още обстановката не е напълно безопасна), Басра и околностите са още по-привлекателни места. Смята се, че там са големите пари и се очаква прехвърлянето да започне още след година, година и половина.

Но за целта са нужни силни връзки и познаване на пазара. „Няма какво да се лъжем, целта на всички е да използват Кюрдистан като мост към самия Ирак. В Ербил картите вече са раздадени", казва Петко. А днес Ирак е това, което Ербил е представлявал преди 6-7 години - нива, която чака да бъде разорана.

Българинът планира да остане в региона поне още няколко години и да участва в пробива в Ирак. Оттам нататък, той е наясно, че може да отиде и на други места и да приложи придобития опит на целия континент.

Oще: близкия изток  ербил  ирак  кюрди  кюрдистан  петко зарбов 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

15 Бягащ Вълк | 09.06.201319:13

Ако вече вземем сериозните управленски позиции дори в Булгаристан има заплати над 50 - 60 хиляди месечно вкл. в евро Много щастлив Та не е за хвалене ситуацията - беден като американски тираджия и булгаристански бачкатор. С образованието от Булгаристан и неработейки в големи фирми или несъздавайки своя не е никак лесно да се стъпи дори на четвърт от тези пари. Веднъж защото доброто образование е мерило за базовата ти подготовка и служи като визитна картичка и второ вероятно защото просто е предпоставка за всичко останало. Нали съм ги виждал мнозинството българи в Германия - с триста зора ще завърши някакъв университет ако изобщо завърши. Останалите завършват за същия период по два-три - имат финансова подкрепа. Една изключително малка част от българите стават конкурентоспособни на пазара на труда и повечето се задоволяват с непрестижна и неприятна работа но се усмихват и показват колко са добре спрямо Булгаристан Много щастлив Апропо риск печели - риск губи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

14 Бягащ Вълк | 09.06.201318:57

Говедо не отричам така е и мисля че по същество двамата казваме едно и също. Вече за три-четири пъти по-високо заплащане ами възможно е стандартите са различни индустрията е богата и фирмите могат да си го позволят Много щастлив Цитираните от мен стойности по-долу са по спомени от МОНСТЕР. де от 2008 да кажем. но мога да проверя точно колко се взима в конкретна фирма за конкретно ниво - има ги данните по индустрии по години разполагам и с познати в конкретни немски индустриални гиганти ...та така Усмивка Маменето на данъчните не е било никога проблем ако си постави за цел човек да го прави но тук не му е мястото Много щастлив Давам стойности освен това само за експертен персонал не говорим за управленски кадри. Ма в този смисъл в Булгаристан знаеш ли колко е гот да си заварчик - минимална заплата над хиляда и петстотин чиста работа - посещаваш си курсове изпити за разряд и като вземеш че и половината кметове на големи градове че и депутати взимат заплати около твоята месечно - смех - смех...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

13 Govedo13 | 09.06.201313:41

В Германия без опит Маркетинг специалист взима от 35 до 45 000 евро начална заплата. В зависимост от фирмата в първите две години се расте съответно от 35 000 на 40 000 или от 40 000 на 50 000. Чисто е горе долу наполовина в зависимост колко си нагъл с данъчната служба и дали си готов да лъжеш мажеш и криеш данъци, ако имаш подходящи връзки в БГ да си изкараш правилните фалшиви хартии данъците падат до към 15-20% от 40%.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

12 Govedo13 | 09.06.201313:37

Вълк ако говорим за такива смешни пари като 50 000 В годишно, Петко се е излъгал да ходи там,могъл си е да си стой и в Италия.
Аз залагам поне на 3-4 пъти повече,за да оправдае риска.
Хамериканците плащат добре, някъде четох че шофьорите на цистерни в нефтените им компании взимат повече от военните им.
Лично аз бих също рискувал, при положение,че след например 10 години опит в Германия се взимат само 70-80 000 Е годишно на нисък ръководен пост и 100/120 000 годишно на ниво ръководител отдел. Само заради предполагаемата разлика в данъците си заслужава комбинирана с все още евтината потребителска кошница в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

11 Бягащ Вълк | 08.06.201319:25

В интерес на истината отново не говорим за работници а за служители. Юрисконсулт с британско образование не е монтажника бай Тенчо и естествено ще получава солидно заплащане. Не оспорвам тезата - отдавна не съм бил в Ирак. Може би парите са много може би престъпността е нулева - навремето режеха ръце за кражба после ги пришиваха обратно. Надявам се е ясно обаче че и споменатият Петко е ГЛАВЕН ОПЕРАТИВЕН ДИРЕКТОР а не сервитьорка или хамалин. Главен оперативен директор обикновено получава добро заплащане навсякъде дори и да не е два пъти повече. Примерно експертен персонал без ръководни функции в търговските и маркетинг направления в Германия след няколко години опит получава около сто и двадесет - сто и петдесет хиляди лева годишно преди облагане с данъци. Говоря по спомени от Монстер.де отпреди време. Половината от тях се вземат от държавата. Във Великобритания също но пак си трябва време на позицията - помня стартови заплати от рода на двадесет и две хиляди паунда годишно като облагането е по-малко отколкото във Франция например. Проверете директно за специалист маркетинг или логистика или специалист покупки или продажби и вижте най-ясно. Така ще се елиминира евентуалната грешка.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

10 Dimitar Stamboliyski | 08.06.201316:27

Явно малко хора си имат идея, какво се случва по белия свят...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.06.2013, 10:23

9 troskot | 08.06.201310:47

В интерес на истината е точно така. Много пари, нулева престъпност. Мой приятел, юристконсулт, заряза работата във Великобритания за двойно (и малко отгоре) по-високо заплащане там. Има и търсене на всякакви кадри. Мисля стартовата заплата беше към 2000$ за обикновена административна работа в местното уни. Верно, културата е много различна, но ако си тръгнал след парите това са само оправдания. Особено пък времето. С разработването на новите находища край Финмарк в най-северният район на Норвегия, доста работници тръгнаха натам, а времето там е доста по-екстремно от това в Кюрдистан. И те така.. It's all about the money..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

8 Vankata_820 | 08.06.201300:12

Ако оживее!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

7 Бягащ Вълк | 07.06.201320:55

А скд. Извинявам се предварително за липсата на запетаи. Не е заради недостатъчна грамотност. Щях да ти кажа че и сега има около петстотин - хиляда български граждани скитащи по териториите на Кения Сомалия или Уганда примерно. Въпрос е на подготовка и подходящите познанства - някой да гарантира за теб и да забрани да те закачат отпадъците. В същото време ти е ясно как колкото по-малко конкуренти(треперещи също да не получат куршум в главата) толкова по-изгодно за теб - може да се съгласят племенните вождове шейховете полковниците различните религиозни водачи да работят именно с твоята личност. Иначе изчезването ти е сигурно Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

6 Бягащ Вълк | 07.06.201320:42

Бил съм в Ирак три пъти за дълги периоди от време - поне година. Няма да крия беше хубаво и евтино. Днес вече не е точно така. Тогава бе време в което не ми се прибираше в Булгаристан. Кюрдите бяха държани под контрол от режима на Саддам типично сунитски като господстващия ислям в Турция а самите кюрди получаваха военна и логистична помощ от Иран като шиити. Отделно имаше всякакви етнически и религиозни групи съжителстващи в относителен мир включително християни.

Днес в Ербил като кюрдски шиитски център е спокойно но само защото няма различни. Българинът е западняк няма досег с тинята на обществото в противен случай досега да е заклан или отвлечен.

Петрол - петрол има и в Юга край Басра. Правилно се е сетил авторът че там са големите пари но хората там са типично по западно студени забързани делови.

А някой бе казал нещо за риска _ Който не рискува не печели. Ако никога не поемате риск никога няма да спечелите и колкото е по-висок той толкова по-висока е рисковата премия. Както и да е за момента не е добро място за живот ако фирмата която ви праща не подготви няколко милиона долара с цел да не ви загуби.
   

оценка

+1 -0