Моника Люински - първата жертва на интернет? | webcafe.bg
Webcafe

Моника Люински - първата жертва на интернет?

webcafeLifecafe, по Vanityfair
28.09.2017, 14:53 (обновена 01.10.2017, 09:21)
моника люински

Снимка: © Getty Images

Как интернет и медиите могат да променят живота ти завинаги

Две десетилетия след като бе обвинена, че е любовница на тогавашния американски президент Бил Клинтън, Моника Люински обяснява колко е жесток света на политиката и как интернет може завинаги да промени живота ти.

Тя се самоопределя като първата жертва на интернет, без да е известна личност от света на шоубизнеса.

Моника споделя това пред Дейвид Френд от Vanityfair, който е провел редица разговори с нея за скандала  с Клинтън.

Според бившата стажантка в Белия дом "в момента хората се обиждат безнаказано онлайн и това трябва да се промени. През 1998-а тя се счита за единствената, подложена на такова жестоко нападение. За по-малко от денонощие тя се превръща в уличница, в лека жена, която разрушава семейства. Люински е буквално сатанизирана.

Моника твърди, че е използвана като пешка от републиканците и се оказва изкупителната жертва за Белия дом. Репутацията й е пожертвана, за да може президентът да остане на поста си.

Люински в момента е на 44 години и работи като адвокат на жертви на тормоз. Преди 20 години обаче, излиза наяве интимната й връзка с тогавашния президент. По това време Моника е стажант в Белия дом.

Тя говори и за нейната колежка и приятелка - Линда Трип. Трип започва тайно да записва Люински и събира над 20 часа записи на техните лични разговори.

Днес Люински казва, че след изтичането на записите осъзнава колко верен е принципът на холивудския режисьор Арън Соркин, че съществуват две отделни реалности.

В един момент тя е обикновен човек със собствен характер, със своите особености. В другия е една карикатура, създадени от медиите, клюките, враговете,  която често няма нищо общо с реалната личност.

"И когато този фалшив образ опетни репутацията ти, е почти невъзможно да я изчистиш", казва Моника. Изградената представа за нея е дълбоко насаждана в обществото. Хората си я представят като богата, разглезена и фриволна.  Според Моника това не е нейният реален образ.

Люински има магистърска степен по психология от Лондонската академия и знае добри как културата влияе на поведението. Тя обяснява разликата между "на сцената и зад кулисите" - това, което представяш пред останалите и това, което предпочиташ да скриеш. Всичко, което тя е искала да скрие, изведнъж се оказва наяве.

Дори тестовете на брат й са били използвани като доказателство.

Моника се превръща в нещо като тест в ерата преди Едуард Сноудън - как да се защитиш от правителството, което се опитва да навлезе в най-личната ти информация, как думите ти да не бъдат извадени от контекста и публикувани?

Когато се разразява драмата с импийчмънта на Бил Клинтън е трудно журналистите да останат далеч от това, което е ставало в спалнята на Моника. Събитията тогава тотално отричат твърдението, че жените нямат какво да крият.

Аферата Люински кара хората да преосмислят какво означава сексуалният тормоз и че личното пространство трябва да бъде пазено, а не нарушавано. Междувременно личното й пространство се оказва на показ и обект на осъждане, а Моника се опива да скрие, че се е влюбила в шефа си, който обаче е американският президент.

Нещо повече, за да защитят Люински, адвокатите й държат да пледират за сексуален тормоз, което от своя страна налага целият й личен живот да бъде изложен на показ.

Може би никой не е пострадал повече от Люински, когато навлизането в личното пространство започва да става нещо обичайно.

Гледайки назад, тя вижда някои неща, които не могат да бъдат подминати. Най-голямо влияние на аферата Люински оказват интернет и поколението на бейби-буумърите. Тя намеква, че връзката между по-възрастни мъже и по-млади жени по това време не е нещо необичайно.

Това, което се е променило, е, че вече има жълти медии и интернет, които да го разпространят. Това спомага за създаването на общество от "върховни съдии".

В списание New York Люински е описана като обект, върху който Америка проектира разбиранията си за секса, властта и политиката. Тя обаче не е предполагала, че ще се превърне в модел за подражание в областта на сексуалността.

В момента има хора, които при нейните презентации или на улицата я спират и я прегръщат.

Това са хора, които са тормозени заради тяхната сексуалност. Между тях има чувство за съпричастност и разбиране. Люински вижда симпатията между тези хора, които знаят какво е да те нападат и обиждат заради личния ти живот.

След скандала Моника е прехвърлена от Белия дом в Пентагона, където всъщност печели повече пари, но усеща, че това не е нейната работа.

Сега Люински е жив образец на това, което интернет и критиката може да ти причини. Тя обаче успява да направи умен ход и да изгради нов живот за себе си. В някои отношения тя е пример какво може да причини интернет на живота ти.

Oще: бил клинтън  интернет  интернет тормоз  клинтън  люински  медиен скандал  медии  моника  моника люински  скандал  тормоз 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 08.11.201712:49

А това, че не си опра роклята, за да запази петното от спермата на президента от любов ли беше или по поръчение на тия, които искаха да го импичнат? Да прави компания на актрисите, жертви на сексуален тормоз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

3 Starija hush | 08.11.201705:44

Умрелия не се тевожи.На живия му се е...е
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

2 Дракон с кисело зеле | 29.09.201717:20

Хайде точно Моника Люински, която цялата си сегашна кариера я дължи на скандалите от преди двайсет години, да не се прави на жертва - защото без ония скандали нямаше да има сделка за книга за стотици хиляди долари, нямаше да е активитска, нямаше да е, ОМГ, сега прочетох в Уикипедия, модна дизайнерка, нямаше да има договор с някаква компания за диетични продукти за милион долара (от които получава само триста хиляди, лол), нямаше...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 29.09.201715:25

Га яде кифтетата ни рива, а?

Влюбена или не, когато се гушкаш с президента трябва да си наясно, че рано или късно това ще се разбере... И когато се разбере вече нищо няма да е същото.
Една 24-годишна жена би трябвало много добре да го разбира. И дори не искам да си представя, че си очаквала нещо повече от Клинтън!
Така че да не се прави на жертва, медиите от това живеят...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани