Тайната история на локума | webcafe.bg
Webcafe

Тайната история на локума

Webcafe по BBC
05.10.2018, 11:06 (обновена 08.10.2018, 13:37)
Локум

Снимка: © Getty

Преди повече от два века един турски сладкар започва своя нов бизне с Истанбул. Пет поколениея по-късно днес неговите наследнички - жени - управляват най-старата компания в Турция.

Сред многото останки от османски времена, разпръснати из Истанбул, може би най-малката, но със сигурност най-вкусната, се намира на кратък път пеша от пристанището Емонону.

В малка уличка зад Йени Джами (Новата джамия) в истанбулския квартал Бахчекапъ човек може да открие магазина "Хаджи Бекир" – мястото, което продава локуми на любителите на сладостите и туристите вече повече от два века.

Витрината му е елегантна, но дискретна. А зад нея се "крие" Ханде Джелалян, застанала гордо пред величествен бюфет, отрупан с десетки вкусове локум, както и други сладости.

Тя, наравно със сестра си Назлъ Имре, е човекът, който отговаря за магазина сега. Две жени, които са представители на петото поколение в този бизнес и които сега се грижат за него.

Управлението на най-старата компания в Турция – и една от стоте най-стари компании в света – не е лесна задача. Особено когато на ръководната позиция е жена в страна, където мъжете все още са водещата група трудещи се. Според скорошно изследване на World Business Culture, само 24% от турските жени са активно заети, въпреки факта, че турската конституция дава равни права на мъжете и жените на трудовия пазар.

Това обаче никога не е било проблем в компанията "Хаджи Бекир". По думите на Джелалян жените винаги са били "ценени" в семейството и предразсъдъците срещу това те да ръководят бизнеса никога не са били пречка.

Магазинът е основан през 1777 г. от пра-прадядото на Джелалян – сладкаря Хаджи Бекир Ефенди. Компанията се представя за създател на локума такъв, какъвто го познаваме днес.

Бекир Ефенди се е родил и израснал в Арач, град в северната турска провинция Кастамону. Той обаче решил да се премести в сегашния Истанбул, столица и център на бизнеса на Османската империя, за да започне собствен бизнес с локум. Когато нишестето било създадено в средата на XIX в., Бекир Ефенди променил оригиналната си рецепта и заменил брашното с нишесте като свързваща съставка. Именно то придава на локума специфичната дъвкаемост, с която сега той е прочут.

Уникално творение на турския майстор се е прочуло из града, като славата на вкусните сладости в крайна сметка стигнала чак до двореца. Султан Махмуд II, който управлявал по това време, назначил Бекир Ефенди за главен придворен сладкар: огромна почест и титла, която семейството запазило до края на съществуването на Османската империя през 1920 г.

Основният магазин в началото на миналия век.

Същата рецепта, създадена от родоначалника на бизнеса, се използва от фамилията и досега и се пази в тайна от поколения.

Въпреки факта, че мъж е основал бизнеса, жените постоянно са били начело на компанията през последния век. Както Джелалян коментира, "няма разлика между мъжете и жените, стига човек да го бива в това, което прави".

Тя е само на 25 години, когато поема лидерската роля в компанията "Хаджи Бекир" през 1986 г. Въпреки че е завършила магистратура по бизнес администрация в университета в Цюрих, по това време все още е млада и неопитна в бизнес-света. Има обаче силен женски ролеви модел: прабаба ѝ Решиде.

Дядото на Джелалян – Али Мухидин, е бил много млад, когато след смъртта на баща му е управлението на магазина "Хаджи Бекир" е поверено на него. Той е разчитал много на майка си Решиде, която го е подкрепяла като най-доверен и любящ съветник.

Под внимателния поглед на Решиде, компанията "Хаджи Бекир" се е разраснала до бизнес, известен и извън Турция. Подобно на своя предшественик, Мухидин е заемал позицията на главен сладкар на османския двор в последните години на империята, а през 1911 г. е бил удостоен с титлата на главен сладкар и на египетския кралски двор. През следващите няколко десетилетия сладкарската продукция на "Хаджи Бекир" е била хвалена от кулинарни критици в Ню Йорк и Париж. Това е била златната ера на компанията.

Мухидин може и да е бил лицето на "Хаджи Бекир", но Решиде е заемала равна позиция със сина си като равностоен бизнес-партньор, докато същевременно е отглеждала трите си други деца. Тя също така е помагала на сина си да реализира международен бизнес, което е било необичайно за жените по това време. Освен това Решиде се е занимавала и с благотворителност, за която е била удостоена с медал от османската асоциация на Червения полумесец, еволюирала в Червения полумесец на Турция - най-голямата хуманитарна организация в страната.

Накратко, Решиде е била "авангардна жена, много изпреварила времето си", обяснява нейната правнучка.

Някои от сладките изкушения на "Хаджи Бекир".

Подобно на османския султанат, магазинът за локуми "Хаджи Бекир" се е предавал от едно поколение на друго. Като единствено дете на Мухидин, Алие Шахин (майката на Джелалян) през 1974 г. е става първата жена, официално ръководила бизнеса. Няколко години по-късно тя предава магазина на Джелалян и нейната сестра.

За двете жени ръководенето на сладкарския магазин е повече културно наследство, отколкото бизнес.

29-годишната дъщеря на Джелалян – Лейла, вече работи в магазина и вероятно ще поеме лидерската позиция наравно с брат си Сахан.

В момента бизнесът на "Хаджи Бекир" включва пет магазина в Истанбул, които доставят прочутия си турски локум до клиенти по цял свят. Тайната на техния успех е в нововъведенията – да не се изоставя от тенденциите и да не се разчита само на традиционните вкусове. Пример е локум с вкус на джинджифил. Най-добре обаче се продават локума с шам-фъстък и рози, а има и стотици други вкусове.

Но не само собствениците са свързани от поколения с магазина и неговият основен продукт. Същото важи и за много от служителите. Повечето от тях са потомци на първите хора, работили в "Хаджи Бекир". И, както самата Джелалян споделя, те всички – потомци на собствениците и на служителите, а дори и всички редовни клиенти – са като едно голямо семейство.

Семейство, свързано с историята на един сладък десерт, популярен далеч извън границите на Турция.

Oще: бизнес  жени  захар  истанбул  история  локум  сладко  турция  хаджи бекир 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

3 e-mil | 06.10.201813:15

Тайното е кукичката. На английски - "clickbait", т.е. стръв. Това е заглавие, предназначено да накара читателят да чукне върху него. Ползва се когато трябва да те заведе към текст със съмнително съдържание.
https://www.merriam-webster.com/dictionary/clickbait
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2017, 12:39

2 Владимир | 06.10.201801:40

И какво е тайното в историята не разбрах?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 06.10.201800:35

Няма начин фирмата да е от 1777 и да е от стоте най-стари в света. Само фирмите отпреди края на 16 век са над 400.
Даже и в Турция най-старата фирма е една истанбулска баня от 16 век.
   

оценка

+0 -0