Веселяците с тиксото | webcafe.bg
Webcafe

Веселяците с тиксото

Николай Гергов, снимки Явор Николов
17.09.2012, 11:04 (обновена 19.09.2012, 08:41)

1 от 9 снимки Назад Напред

Tape That

Снимка: © Явор Николов

Мрачният неделен следобед на 16 септември не вещае нищо добро за малкото хора, решили да рискуват и да се доверят на надеждата, че няма отново да завали. Дъждът почти не е спирал вече втори ден.

В краткия сух времеви отрязък с Явор вървим към посолството на Германия, където трябва да се проведе събитие, което едва ли някой би свързал с дипломация, политика, бюрократични процедури.

Във вътрешния двор на сградата продължава започналият преди ден в центъра на София Sprite Graffity Fest, а повечето посетители са привлечени от възможността да се срещнат с нова за България форма на стрийт изкуство, която носи всички положителни белези на модерното.

Става дума за Tape art, течение, силно повлияно от графити културата. Възниква в САЩ, но пуска дълбоки корени в Германия и сега столицата на този стил е Берлин. Концепцията е проста - използва се тиксо, за да се създаде върху платното желания образ.

Всеки с макетно ножче, малко талант и малко въображение може да създаде нещо красиво - техниката е проста, оригинална и позволява грешки на автора - поправката им се изразява в отлепяне на неточно използваното тиксо.

Чарът на Tape art се намира именно в огромното безгрижие, което излъчва това изкуство. Правиш каквото си искаш, но се съобразяваш с почти никакви догми и следваш само собствената си идея.

Братята Томас и Щефан, по-известни като Tape Тhat, са сред популярните творци "с тиксото". Именно те са атракцията, която привлича в немското посолство както фенове на графити културата, така и хора с най- различен профил, които просто искат да видят нещо ново, оригинално и позитивно.

Запознавам се с двамата докато заедно с организаторите се опитват да нагласят едно 5- метрово платно. Първата ми мисъл е, че са заети и само ще се раздразнят от поредния журналист, който иска да им задава шаблонни досадни въпроси. Те обаче се оказват самата комуникативност.

Облечени в обикновени суичъри и постоянно усмихнати, предразполагат към разговор, различен от планираното стандартно интервю. Не бързат заникъде и по изражението на лицата им личи, че се забавляват искрено с това, което правят. Учат различни видове икономика, а Tape art е това, което обичат.

Казват, че всичко може да ги вдъхнови. Това прозвучава като шаблонен отговор, но после дават един особен пример: вдъхновението им за това, което предстои да направят, е дошло от мотото на кампанията на немското посолство, част от която е и тяхното изпълнение - Немско забавление (Deutchland Spaß). Изразът им е харесал и са решили да го облекат в образи.

Картината им ще представлява, от една страна, стария тип немец с мустак, шапка с перо и типичното бузесто лице, а от другата страна ще стои типичният млад безгрижен хипстър. Бюргер срещу хипстър.

Така си представят концепцията на останалия свят за немците. И се шегуват с този шаблон, като го пресъздават върху платно. Това е техният немски хумор и така кореспондират с цялостната идея на организаторите.

Двамата братя не могат да ми кажат нищо за бъдещето си, защото съвсем нарочно не правят планове. Някой ги кани за участие и след три дни те са на място и творят. Дори не са знаели за Tape art преди да го открият сами докато са рисували графити- предишното им основно занимание. Смеят се на въпроса дали са рисували графити на забранени места - отговорът не бил като за интервю.

Не се чувстват популярни, просто са щастливи от позитивните отзиви откакто се занимават с това изкуство (Дебютират през 2011г.).

След малко всички приготовления са ОК и Томас и Щефан започват работа. Около тях на други платформи работят няколко графити художника и двама представители на Spray paint стила. Всичко върви гладко до момента, в който над София отново започва да се лее дъжд.

Условията стават толкова тежки, че за двамата е невъзможно да продължат. Всички останали привършват работа и си тръгват, но Tape That методично използват всяко отслабване на дъжда и постепенно, след 3 часа работа, творбата е готова. Двамата усмихнати автори завършват това, за което са дошли. Казват, че изкуството им дава баланс. Изглежда е точно така.

Що се отнася до дълготрайния ефект от немското участие в Sprite Graffiti Fest, той може да бъде описан през думите на посланика на Германия Матиас Хьопфнер: "Докосването до този тип култура може да спомогне за развитието на гражданското общество в България". Явно за да има гражданско общество, всеки трябва да симпатизира на другите. Старите на младите, официалните лица на алтернативните художници.

Атмосферата на одобрение е нещо ново за мен. Изводът е да се радваме на всичко креативно - без етикети. След като се роди една идея, тя трябва да си намери място под слънцето.

Oще: tape that  германия  графити  матиас хьопфнер  посланик  посолство  тиксо  томас  фестивал  щефан 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани