Да разкриваш убийци, без да ставаш от дивана си | webcafe.bg
Webcafe

Да разкриваш убийци, без да ставаш от дивана си

Webcafe по Technology Review
01.07.2018, 10:34 (обновена 02.07.2018, 16:25)
Сиси Мур

Снимка: © Facebook / Cece Moore

Сиси Мур и разкриването на престъпления чрез генеалогия

Сиси Мур е нисичка жена с дълги руси къдрици, които падат на раменете ѝ. Тя седи на дивана и плаче, заради задачата, която е трябвало да изпълни. Наета е да свърже ДНК от отдавнашно местопрестъпление със заподозрян.

Това е нейният тип главоблъсканица, съчетаваща генетика, данни от преброявания и списъци с приятели във Facebook. По нейна собствена преценка, Мур е сред най-опитните генетични генеалози в света.

Нищо чудно, че открива заподозрения, но отговорът е изненадващ.

"Казах си: не може да бъде! Не може този човек да е сторил това", разказва тя.

Мур е разтърсена. Някой е убил човек и се е върнал към нормалния си живот, без да очаква, че някога може да бъде заловен, без да подозира, че в момента тя го проучва от лаптопа си.

Уменията на Мур в областта на генетичните разследвания са били показвани в предаването Finding Your Roots на американската мрежа PBS, в предаването 20/20 и в други дневни телевизионни програми като "Шоуто на д-р Оз", където тя използва ДНК тестове, за да открие родителите на осиновени деца, деца, изоставени в кофи за боклук, и "военни деца", заченати по време на военни конфликти. В кариерата си жената е разгадала стотици случаи на неизвестно родителство.

Тази година обществеността научи за поразително ново приложение на подобна генетична генеалогия. През април полицията в Калифорния разкри, че е използвала свободно достъпна колекция от ДНК профили, събрани от сайт за фенове на генеалогията, за да открие "Убиеца от Голдън Стейт" – прочут сериен изнасилвач и убиец, активно действал през 70-те години.

Мур не е участвала в това разследване. То обаче е било пробив, който тя е очаквала. Две седмици по-късно компания, специализираща се в криминология – Parabon NanoLabs, оповести, че ще сформира "екип за генетична генеалогия", ръководен от Мур.

Ако дадете на Parabon ДНК от старо петно от кръв или проби, доказващи изнасилване, Мур ще се опита да установи на кого принадлежи то.

През май Мур посочи извършителя на случило се преди 20 години двойно убийство след като успя да го разкрие за 2 дни. Тя смята, че знае кой е извършил още няколко убийства, и публичното огласяване на тази информация може да се случи всеки момент.

Мур няма научна степен. Подобно на други видни фигури в генеалогичната общност, тя се е самообразовала. Изпипала е до съвършенство набор от методи, които споделя на конференции, по време на курсове и в затворена Facebook група, наречена TheDNADetectives, която има 90 000 членове. Много от тях са осиновени или деца на донори на сперма или яйцеклетки, които търсят биологичните си родители.

Генеалозите изграждат родословни дървета. Има ли шанс да сте далечен сродник на Джеси Джеймс или Уинстън Чърчил? Генетичните генеалози разкриват и това, но използват потребителски ДНК тестове, за да ускорят процеса. Някога изключително ограничена, индустрията на ДНК тестовете, съставена от компании като Ancestry.com и 23andMe, днес вече притежава профилите на повече от 12 милиона души.

С нарастването на броя им, вероятността някой да остане анонимен практически изчезва. Това е така, защото вашето ДНК не е изцяло ваше собствено. Членове на семейството, дори и далечни такива, имат съвпадащи сегменти от генетичен материал.

Ако Мур може да открие съвпадение, тя ще проучи бързо родословното дърво на съответния човек, като запълни празнотите. По думите й, ако сте извършили престъпление, тя може да ви открие дори и чрез втори братовчед.

Профилиране на ДНК

Мур живее сред хълмовете край американския град Сан Диего. В дома ѝ би могло да има много светлина, но тя държи завесите спуснати. Всеки ден тя прекарва часове наред, облечена в пижама и седнала на голям бежов диван в хола - нейното "място". Там извършва проучване на хората, стоящи зад най-ужасните престъпления, извършвани някога.

Инструментите ѝ включват лаптоп, wi-fi връзка, тефтер и наскоро добавена голяма бяла дъска, която стои на поставка в трапезарията. На нея обикновено има написан номер на дело и частично родословно дърво с рождени дати до всяко име.

Parabon, чийто офис е в Рестън, Вирджиния, предлагат на полицейските управления услуга на стойност 3600 долара, наречена Snapshot. С ДНК от неизвестен заподозрян — от типа ДНК, оставено на местопрестъпление под формата на кървави пръски, под ноктите на жертвата или върху цигарен фас — те могат да предположат как изглежда този човек и да създадат фоторобот, подобен на тези, изготвяни от полицията.

Един от тези фотороботи е толкова точен, че 21-годишен убиец от Тексас се предава на полицията дни след като илюстрацията е разпространена по телевизията.

Parabon сега се свързва с полицейски управления, за които вече е създавала подобни генетични фотороботи, за да им предложи нещо, което Мур нарича "новият пакет". Всъщност нейните услуги са въпросния "пакет".

След като получи даден ДНК профил, тя първо преценява по скала от 1 до 5 дали генетичната генеалогия има вероятност да реши случая. 5 означава почти безнадежден случай, докато 1 е почти сигурен успех. Преценката зависи от фактори като качеството на ДНК и какво ще разкрие едно бързо търсене за броя съвпадащи роднини. То се извършва в постоянно разрастващата се публична база данни, наречена GEDmatch.

Досега Parabon са проучвали 100 случая чрез базата данни и Мур е работила по около 10 от тях.

Първият ѝ успех идва само месец след идентифицирането на "Убиеца от Голдън Стейт". В този случай всичко започва с ДНК от местопрестъпление – неразкрито двойно убийство от 1987-а, близо до Сиатъл. Мур получава достъп до ДНК профила в петък и връща отговор в понеделник сутринта. Разследването се оказва по-лесно от очакваното. Тя намира съвпадения и от двете страни на семейството. Това в крайна сметка довежда до двойка с три дъщери и един син. Процес на елиминация. "Трябва да е той".

През май полицията арестува 55-годишния Уилям Ърл Талбот, докато той си тръгва от работа.

Името му никога не се е появявало в разследването. "Ако не беше генетичната генеалогия, не бихме стигнали до този момент", коментира детектив Джим Шарф по време на предавана по телевизията пресконференция. Лицето на Мур е показано на видеоекран зад него.

Мур е демонстрирала уменията си в генеалогията в различни телевизионни формати в САЩ. Снимка: Facebook

Мрачни тайни

Мур се е запалва по генеалогията преди години, докато проучва собственото си семейство. В началото генетичните карти са можели да осигуряват връзка само към отдавна починали прародители и исторически групи. През 2012 г. обаче компании като Ancestry.com започват да използват комплексни чипове, които разчитат половин милион единици ДНК информация в хромозомите, което прави съвпаденията между роднини много по-прецизни.

Мур преди е имала собствен бизнес, в който е помагала на хора да откриват донори на сперма и майки, които са оставили децата си за осиновяване. Тя не се вълнува от факта, че даден човек е подписал договор с банката за сперма или че жената е подписала документите за осиновяване.

"Детето не е страна в това споразумение. Дълбоко вярвам, че всеки човек има правото да знае произхода си. Когато научих, че има група от хора, на които се отказва достъп до тази информация, реших, че това е грешка и несправедливост от страна на обществото. И исках да направя нещо по въпроса", обяснява Мур.

Освен че разкрива тайни, тя строго пази някои от тях. ДНК резултатите ѝ позволяват да открива изневери, т.нар. "сбъркано родителство".

В свободното си време жената създава база данни на случаи на кръвосмешение. По нейни думи вероятно е попадала на повече преки ДНК доказателства за инцест от всички други хора по света. Както сама посочва "има много дълбоки и мрачни тайни, които хората носят в себе си".

Миналата година Мур осъзнава, че данните от ДНК случаите на Parabon могат да бъдат свързани с GEDmatch. Сайтът съдържа около 1 милион профили. Те са качени там от генеалози като начин за сравняване на ДНК резултати, получени от различни комерсиални компании за ДНК изследвания.

За разлика от Ancestry.com и 23andMe, които не позволяват полицията да се рови в техните бази данни, GEDmatch, поне по онова време, няма ясни правила как разследващите могат да го използват. Мур преценява, че може чрез тази информация да разследва убийства. Въпреки това устоява на изкушението да рови тайно в сайта на общността.

Базите данни на сайтове с родословни дървета се превръщат в източник на ресурс за полицията.

През април полицията в Калифорния оповестява, че е арестувала заподозрян в това, че е "Убиеца от Голдън Стейт". Прокуратурата обявява в пресконференция, че са използвани "комплексни" методи. Всъщност полицията е създала ДНК профил и го е качила в GEDmatch, точно както си го е представяла Мур.

Започва ожесточен дебат в малката общност на генетичните генеалози. Някои не виждат нищо нередно в разкриването на убиец. Други са притеснени, че полицията тайно е претърсвала милион ДНК профили. За Мур масовата публичност на случая е своеобразна зелена светлина. Тайната е публично огласена. Тези, които възразяват, могат да изтрият профилите си.

Намиране на съвпадение

Първата стъпка на Мур при разследването на престъпление е да получи от Parabon ДНК профила, качен в GEDmatch. След случая "Голдън Стейт", сайтът обновява правилата си като официално разрешава качвания на профили от полицията, но само за "тежки насилствени престъпления".

Шансовете на Мур да открие по генетичен път сродник са относително големи. Според математически анализ, извършен през май от Док Еджр и Греъм Куп, генетици от Калифорнийския университет в Дейвис, вероятността човек от американски или европейски произход да има поне един втори братовчед (и вероятно по-близък роднина) в база данни с мащабите на GEDmatch е 25 процента.

За други раси шансовете са по-малки. И двамата убийци, заловени чрез генеалогия до този момент, са бели.

Ако Мур открие човек, който има общо ДНК със заподозрения, тя може да определи какви са роднинските им връзки. Родителят и детето имат общи 50% от тяхното ДНК, при първите братовчеди вероятността е 12.5%, и така нататък. След като има съвпадение, жената се връща назад във времето, за да открие предтечи, от които произхождат заподозреният и въпросното ДНК.

След като открие потенциалните предтечи, тя се придвижва напред в историята на семейството като открива всяко дете и дете на дете до наши дни. Този процес разкрива родословното дърво, към което принадлежи заподозреният.

Атмосферата няма нищо общо с "От местопрестъплението", няма многобройни екрани и големи компютри. Вместо това Мур просто седи на дивана и прескача между сайтове като Newspapers.com и Classmates.com, училищни годишници, Facebook и данни от преброявания.

В крайна сметка определянето на заподозрян е процес на елиминация, тъй като понякога има стотици роднини, които да бъдат проучени. Тук уменията на Мур са най-важни. Тя елиминира жените, хората, които са на неподходяща възраст, и тези, които живеят на несъответстващи места. Семейни събития, отразени в ДНК, като сватби между по-далечни роднини, също драстично намаляват списъка.

Мур много внимава подаваните от нея сведения да са точни и правилни. Понякога тя посочва повече от едно име, ако отговорът е неясен.

Това означава поставяне на невинни хора под подозрение. Самата тя се притеснява да ги въвлича в разследванията си, но посочва, че полицията и без това проверява стотици хора, много от които често нямат нищо общо със случая. С работата си тя поне дава на органите на реда по-малък и точен списък от лица, които да бъдат проверени.

"Шокиращ" случай

Вероятно извършителите на стотици неразгадани изнасилвания и убийства могат да бъдат разкрити чрез генетична генеалогия. Но при някои особено зловещи престъпления Мур се тревожи за собствената си безопасност.

Аргументите в полза на употребата на бази данни с ДНК за разкриване на престъпления са, че това прави обществото по-безопасно. Мур обаче установява, че не винаги е така. Понякога убиецът в "неразкрит случай" се оказва човек, който се е завърнал към нормален живот и никога повече не е извършвал престъпление.

Мур е притеснена от това. Тревожи се и когато родителите на жертвата са починали: за тях няма да има завършек на историята.

Жената "разкрива" нов случай този месец, въпреки че тя самата не използва тази дума. Според нея полицейските управления разкриват престъпления. Често детективите са работили върху случай с години, без успех. Въпреки че Мур може да им осигури име, окончателното определяне на вината е оставено на полицията и съдебната система.

Все още не е разгласено да има арести на хора около новия случай, но това може да се случи скоро. Мур определя фактите около станалото като "шокиращи".

Случаят е отпреди близо 20 години. Човекът е женен, има деца, изградил е много успешен бизнес и е известен в общността си. Очевидно той е извършил ужасно престъпление преди години и никога повече не е престъпвал закона. Освен това той има присъствие и в социалните медии.

"Как е възможно това? Как би могъл да го стори?", чуди се Мур. Мисълта за това как човек е способен на подобно нещо я измъчва, както и несправедливостта, че извършителят на убийството е продължил да води нормален живот. Мур знае кой е той и е наясно, че работата ѝ ще съсипе семейството му, вероятно ще съсипе бизнеса му и ще предизвика шок в общността.

Но тя все пак е разгадала загадката.

Oще: story  webcafe  генеалогия  генетика  днк  наука  престъпления  разследване  сиси мур  технологии  убийство 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.