най-опасното в руснака Виктор Бут не са оръжията, с които той търгува. По-скоро са американските политици, които може да повлече със себе си | webcafe.bg
Webcafe

Най-страшният търговец на оръжие в света

Webcafe.bg , По Daily Beast
22.11.2010, 17:27 (обновена 24.11.2010, 13:23)
Victor Bout

Снимка: © Getty Images

Наричат го "търговеца на смърт," но най-опасното в руснака Виктор Бут не са оръжията, с които търгува. А американските политици, които може да повлече със себе си

Наричат го "търговеца на смърт," но най-опасното в руснака Виктор Бут не са оръжията, с които търгува. По-скоро са американските политици, които може да повлече със себе си.

Федерални агенти разкриха, че екстрадирането в САЩ от Тайланд на бившия руски военен офицер Виктор Бут,  смятан за един от най-опасните действащи търговци на оръжие, би трябвало да предизвика притеснения сред представители на Пентагона, ЦРУ и други организации, които са одобрявали договори по време на войната в Ирак, индиректно осигурили милиони долари на мащабната бизнес-империя на Бут.

Какво може да изскочи, ако се споразумее...

Ако Бут се съгласи да сътрудничи с американското Министерство на правосъдието срещу споразумение, с което да избегне доживотна присъда, "със сигурност бихме искали да научим повече от него за обстоятелствата около иракските договори," е заявил представител на американското правосъдие, подробно осведомен за наказателното дело срещу Бут.

Визират се големите американски военни договори през 2003 и 2004 г., в които компании за превози на товари на Бут са били използвани като подизпълнители за доставка на военни припаси до американските сили в Ирак.

"Искаме да разберем дали нашите власти са знаели точно с кой имат общ бизнес. Ако американските власти са знаели, че зад компаниите стои Бут, това е доста неловка ситуация." Дали представители на американската администрация биха могли да бъдат изправени пред съда? "Законите за участие в сговор са доста обхватни," е отговорът. Без конкретни подробности.

Ликуване за едни, страдания за други

Федералните прокурори се радват на шанса си да изправят пред съда Бут, транспортиран в мелодраматичен стил до Ню Йорк тази седмица на борда на малък самолет от Тайланд. Той беше арестуван там през 2008 г. в акция, организирана от американската Агенция за борба с наркотиците (DEA).

Но докато прокурорите ликуват, има опасения за последиците от този случай в Белия дом и Държавния департамент, където служители се опасяват от наказателното преследване срещу Бут, поддържащ тесни връзки с Кремъл и руското разузнаване - което би могло да навреди на американско-руските отношения в особено неподходящ момент.

Отношенията между двете страни вече са под особен натиск заради опитите на Сената тази седмица да блокира новия договор за ограничаване на атомното оръжие, който администрацията на Обама изтъква като централен елемент от усилията си за "презареждане" на напрегнатите отдавна американски връзки с Москва.

Честен странстващ бизнесмен

По време на две години арест в Тайланд, където задържането му беше обект на ожесточена дипломатическа борба между САЩ и Русия, Бут настояваше, че е честен странстващ по света бизнесмен, чийто бизнес с транспорт на въздушни товари не е особено различен от този на UPS или Federal Express. Като изключим факта, че предпочита да действа на по-екзотични и опасни места от американските си колеги.

Когато се яви пред федерален съдия в Манхатън тази седмица,  демонстрирайки характерния си рошав мустак, 43-годишният руски полиглот отказа да се признае за виновен по обвинението в сговор за убийство на американски граждани в чужбина.

Въпреки че прокурорите вярват, че Бут крие цяло състояние в чуждестранни банки, засега той се ползва от услугите на определен от съда адвокат в Ню Йорк. По телефона в петък, 19 ноември, адвокатката му Сабрина Шроф заяви, че няма да коментира обстоятелствата по делото.

Пиарът заработи след ареста му в Тайланд

След арестуването му в Тайланд, Бут и семейството му организираха агресивна и на вид доста скъпа PR кампания за блокирането на екстрадицията му в САЩ, което включваше създаване на мултимедиен англоезичен уебсайт - VictorBout.com, който включва видеоклип на скромния дом от детството му в Душанбе, столица на сегашен Таджикистан, и детски снимки на един изглеждащ като ангелче Виктор Бут.

Уебсайтът заявява, че Бут е "руски бизнесмен, който става един от най-известните хора на света на база измислени истории и приказки." Бут може да отрича закононарушенията си, но не може да отрече титаничното си самомнение - на уебсайта той се описва като "динамичен, харизматичен, спонтанен, добре облечен, изискан и изключително енергичен човек", който има "вечен стремеж към успеха". Животът му като търговец на оръжие служи като основа за филма от 2005 г. "Господарят на войната" с участието на Никълъс Кейдж.

Бут привлича вниманието на САЩ през 90-те години, когато произведените в Русия негови товарни самолети започват да се появяват на пистите на летища в разкъсвани от войни, забравени от Бога части на Африка. За разузнавателните служби става ясно, че Бут въоръжава както правителствени армии, така и антиправителствени бунтовници в най-жестоките граждански войни, които някога са се случвали на този континент.

Логистична подкрепа на забравени от бога, не и от войните страни

По-късно той се появява и в Афганистан, където е обвинен от ООН в сътрудничество с талибаните. Бут е арестуван в Тайланд преди две години при акция, в която американски агенти се представят като пратеници на бунтовническата армия ФАРК от Колумбия, търсещи начин да се снабдят с оръжие и друго оборудване от бизнесмена.

"В началото се стремяхме да извадим от бизнеса тази организация заради дейността й по доставка на оръжие в африкански конфликтни зони," коментира Лий Волоски, директор по транснационалните заплахи в американския Национален съвет за сигурност (НСС) при администрациите на Клинтън и Буш. За Волоски колегите му твърдят, че е бил от първите държавни служители, открили естеството на дейността на Бут.

"След това научихме, че осигурява авиационна логистична подкрепа на талибаните. След това регистрирахме и друга дейност. Той се превърна в глобален играч. Той доставя неподходящи неща на неподходящи хора по света от години."

Волоски казва, че е бил потресен да научи след напускането на администрацията, че САЩ са платили милиони долари на фирми на Бут за доставка на товари по въздуха в Ирак като правителствен подизпълнител от 2003 г. насам. Много след като НСС и други правителствени агенции са разкрили незаконния му трафик на оръжие по света. "Не ми е ясно дали американското правителство е било наясно, че Бут е подизпълнител," казва той.

"Той беше истински виртуоз..."

Майкъл Браун, шеф по оперативната дейност на DEA по времето, когато агенцията организира акцията през 2008 г., довела до арестуването на Бут в Тайланд, твърди, че американските власти не са били информирани кой е партньорът им, когато са наемали фирмите на Бут за договорите в Ирак.

"Той беше истински виртуоз в създаването на фирми и бързото им закриване - и правителството беше под натиск в този момент," коментира Браун, който сега е частен консултант по сигурността. "Нямаше особено много време правителството да извърши особено подробна проверка на ситуацията."

Все пак Браун признава, че е обезпокоителна мисълта, че правителството на САЩ е имало съвместен бизнес с един от най-известните световни трафиканти на оръжие. "Той е спекулант без съвест," казва Браун за Бут, цитирайки статистики, според които десетки хиляди африканци са загинали от оръжията, които фирми на Бут са пренасяли в Африка през 90-те години.

Войници и бунтовници, които някога са се сражавали с мачете, изведнъж са имали на разположение AK-47. В Африка, по думите на Браун, "това, което Бут е направил, е да превърне убийците в маниакални машини за убийство."

Oще: dea  африка  белия дом  виктор бут  ирак  оръжие  пентагона  русия  сащ  тайланд  търговец  цру 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.07.2010, 11:13

3 Nik | 25.11.201007:32

§¶§Ъ§Э§Ю§С §г§м§л§а §Т§Ц §Ю§Я§а§Ф§а §с§Ь §Ъ §Ю§Ъ§г§Э§с ЁЁ §г§Ц §б§в§Ц§У§Ц§Ш§Х§С§к§Ц §б§а §г§Ь§а§в§а §и§С§в §Я§С §У§а§Ы§Я§С§д§С. §Ї§С§Ъ§г§д§Ъ§Я§С §д§а§У§С §Ц §Ц§Х§Я§С §Ь§Э§С§г§Ъ§Ь§С §г §Ї.§¬§Ц§Ы§Х§Ш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

2 Anton Andonov | 24.11.201020:41

Най-страшния...сигурно заради мустаците. И кво човека продава тук там някое оръжийце. Да не е престъпление. Очевидно е, че има нещо сбъркано на този свят. Като не харесвам гъби, не си ги купувам още по-малко да ги ям. Ако продам на някой друг, сигурно трябва да ми лепнат доживотна. Ами ако си алергичен към гъби и незнаеш и аз ти ги продам. Трябва да вляза в затвора така ли. Нима като ти продам оръжие, аз те убивам. За бога, само сбъркани общества със сбъркани и още по-объркани закони.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

1 Astarot | 24.11.201011:35

Американският военно-промишлен комплекс не търпи конкуренция!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани