Гостоприемният град, за който Европа не знае | webcafe.bg
Webcafe

Гостоприемният град, за който Европа не знае

Webcafe, по Би Би Си
21.09.2017, 13:04 (обновена 24.09.2017, 18:36)
гори, грузия, град гори, родния град на сталин

Снимка: © Getty Images

Лесно ще се почувствате все едно живеете там от години

Родният град на Сталин - грузинският Гори - се намира между безкрайните полета на страната и района на частично признатата за независима Южна Осетия. Тези две думи - Южна Осетия - са достатъчни, за да предизвикат мъгливи асоциации за война и руски танкове, преминаващи през границата, точно както се случва през август 2008-а.

Когато подминете някогашните разпадащи се руски охранителни постове, ще стигнете до група от почернели сгради. Оказва се, че поредицата от постройки е бивш бежански лагер, където десетки хиляди жители на Южна Осетия, които са били съюзници с грузинците, са се подслонили. Това е бил един от най-големите постоянни бежански лагери.

Не след дълго ще стигнете до град Гори, чиято архитектура е далеч по-изразено съветска от тази на столицата Тбилиси. Там първо ще се сблъскате с огромна статуя на Сталин, която ви гледа отвисоко.

Хората в Гори, родното място на съветския диктатор, всъщност му симпатизират, тъй като считат, че той е вложил повече в техния град, отколкото в Русия. Гори е много близо до неспокойния регион на Южна Осетия и всеки би предположил, че хората там са негостоприемни.

Градът често страда от последиците от руската намеса, която включва и постепенно завземане на територии от Грузия, които Русия предприема всяка година.

Повечето улици в Гори не са асфалтирани. Къщите са дървени, най-често на два етажа, а изгнилите им стени са покрити с бръшлян. Много е вероятно първото нещо, което да чуете, когато влезете в някоя от тези къщи, да бъде руска телевизия.

Грузинското семейство обаче ще ви посрещне с най-хубавия си сервиз за хранене, задължително излъскан до блясък. Тъй като местните жители рядко посрещат гости от чужбина, ще ви сервират скъпи деликатеси като например орехи в захарен сироп, които се пазят за специални поводи с години.

Също така е възможно да почувствате вина, когато опитвате от тези орехи, защото е очевидно, че хората там не разполагат с големи доходи.

Въпреки че Грузия е една от най-бедните страни в Европа и непрекъснато е заплашвана от руска инвазия откакто обяви независимостта си през 1991-а, хората там са невероятно щастливи да споделят и малкото, което имат.

Грузинците са по-отворени към посетители заради исторически прецедент - Грузия е била на "Пътя на коприната" между VII и XIV век. За това и да посрещат непознати е дълбоко вкоренено в тяхната култура.

Друга традиция, която е останала от средновековието в Грузия, е барбекюто. В миналото така посрещат почетните гости, освен това селата, които са били в съюз, са се събирали в горите за да отбележат специалните поводи.

Големите събирания за барбекю най-вероятно са стари колкото самата Грузия. Месото в страната винаги е в изобилие благодарение на много ферми, които съществуват около Гори, а животновъдството се предава от поколение на поколение. Обичаят да се готви колективно е и начин за сплотяване на семейството и разделяне на задълженията по приготвянето на храната.

Грузинската култура цени задружността като гаранция за съхранение на силната връзка между роднините и приятелите. В миналото понякога до четири поколения от едно семейство са живеели под един покрив.

В настоящето въпреки заплахата от север грузинците остават много гостоприемни и обичат посетителите. На особена почит в страната са гостите от запад, защото Западът и Грузия са съюзници срещу Русия.

Ако си мислите, че домашният алкохол в пластмасови бутилки може да бъде видян само в България, грешите. В Гори е обичайна гледката на вино от сини сливи в бутилки от безалкохолно - евтино и много разпространено в тази част на Грузия питие, тъй като там овощните градини са пълни със сливови дървета.

Колкото и странно да звучи, понякога виното се приготвя директно във ваната и се оставя да ферментира там няколко месеца.

В Гори лесно ще се почувствате така, все едно живеете там от години, дори и да не знаете грузински.

Никой, дори и най-малките деца, не се притесняват от гостите. Всеки е готов да сподели с вас храната и покрива си. Нещо повече - грузинците правят това, което най-малко ще си представите, че правят хора под постоянна заплаха от нападение - приветстват непознатите.

Oще: гори  гостоприемство  град гори  грузия  родния град на сталин  русия  руска инвазия  сталин  южна осетия 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани