"Събирам пари, за да си купя ново гражданство" | webcafe.bg
Webcafe

"Събирам пари, за да си купя ново гражданство"

webcafeLifecafe
01.02.2019, 17:44 (обновена 04.02.2019, 12:10)

1 от 2 снимки Назад Напред

Шериф Габер

Снимка: © sherifgaber.org

За Шериф Габар бягството от родината е единственият начин да се спаси и да остане на свобода. А какво е престаплението му? Просто не вярва в Бог.

Шериф Габер далеч не е типичният милениал. Да, той се е отправил на своето духовно търсене и идеите на атеизма определено го привличат, използва социалните мрежи и дори има свой собствен влог в YouTube, но въпреки това Шериф откровено се различава от повечето си връстници. Поне от повечето си връстници в Запада.

И вероятно, ако подобно на тях, живееше в САЩ, Европа, Русия или дори в някоя от по-богатите държави в Азия, той вероятно също нямаше да е това, което е.

Само че Шериф живее в Египет и използва интернет не за снимки на котки, забавни клипчета и шеги, а за активизъм - нещо, което, на свой ред, му носи проблеми, които може да застрашат дори живота му.

В момента той е отворил сметка в Patreon, с която се надява да събере сумата от 100 хил. долара, с която да си купи гражданство от държава в Карибския басейн. Това ще му позволи да избяга от Египет, където е преследван от полицията по редица обвинения, свързани с атеизма му, обида към исляма като религия и развращаване на обществото.

От години Габер поддържа влога си в YouTube, където е следван от над 16 млн. души. Там той си поставя за цел да разбива митове в египетското общество и арабските държави като цяло. Тематиката на клиповете му се завърта около религията, нещата, които той намира за грешни в нея, силата на науката и рационалното мислене, дали въобще има Бог и т.н. В други говори за социални теми, граждански права и др.

Видеата му носят заглавия като "Съществува ли Бог", "Еволюцията и религията са несъвместими", "Критиката на религията е човешко право" и т.н. Те му носят стотици хиляди гледания, но и много проблеми с властите в страната.

Египетската конституция забранява обидите срещу трите признати монотеистични религии - исляма, християнството и юдаизма. Властите неотдавна засилиха мерките за противодействие на атеизма - нещо, с което мнозинството от консервативното общество в страната се съгласява.

Проповядването на атеизъм, подобно на много други ислямски страни, е наказуемо в Египет или поне създава сериозни търкания с онези органи на властта, с които никой не иска да има  проблеми.

Така Габер за пръв път е арестуван още през октомври 2013 г., когато той е още само на 20. Около 3 часа през нощта три бронирани автомобила на Държавна сигурност спират пред къщата му, а агенти влизат вътре. Проведен е пълен обиск и са конфискувани книги, учебници, тетрадки, мобилните му устройства, лаптоп и пари кеш. Самият Габер е вкаран в един от автомобилите и закаран в ареста.

В началото на декември същата година съдът се съгласява да го освободи срещу глоба от 7500 египетски лири - 2500 по обвинение в обида срещу религията и 5000 за "разпространяване на неморални ценности и ненормални мисли, които провокират и нарушават обществения мир и националната сигурност на Египет". Той бива освободен на следващия ден, но делото остава висящо.

На 16 февруари 2015 г. Габер е признат за виновен и осъден на една година затвор. Позволено му е да обжалва, ако приеме да заплати 1000 египетски лири за тази възможност. Вместо това той избира да се укрие.

През 2018 г. активистът бива арестуван на два пъти - през март и през май. Много анализатори свързват първото му задържане за годината с големия брой арести около преизбирането на президента Абдел Фатах Сиси. Самите избори в страната са определяни като фарс заради множеството изборни нарушения и контрола над вота на много граждани. Сред арестуваните по това време има много други активисти и влогъри на социална тематика.

Самият Габер пише в Twitter, че по това време той вече се сблъсква с реалността и цялата тежест на ситуацията и решава да започне да търси начини да избяга от държавата. Само за да се сблъска с още по-горчивата реалност - той в включен в забранения списък на лица, на които не се позволява да напускат пределите на страната.

В случая обаче не става дума за официален списък на държавата, колкото неофициален на Държавна сигурност. А такива не могат да бъдат обжалвани в съда или да се оспорят пред властите. Това го принуждава да се крие отново и да събира пари за чуждо гражданство.

А с това идва и видеото му с призив към всичките му последователи да му помогнат в опита си да избяга от страната. Шериф се е насочил към държавите от Карибския басейн, за които се знае, че открито търгуват с гражданството си. Неговата цел е да придобие паспорт от такава държава. Това ще му позволи като чужд гражданин да не бъде спиран на летищата в Египет без официална заповед за това.

Алтернативата да остане почти сигурно означава арест, а оттам нататък престой в египетски затвор - преживяване, което в някои случаи коства живота на човек. За последните няколко години - между прочитането на присъдата си през 2015 г. и повторния му арест през март - Габер споделя, че 6 пъти сменя мястото, където живее и се укрива. Само от май месец насам е сменил 8 локации с надеждата да не бъде засечен от службите.

Единственото постоянно решение остава бягството. И единственото, което Габер вече иска е да напусне страната.

"Обвинявам се за всеки момент, който прекарах в тази страна, обвинявам се за всяка секунда, в която имах възможност да напусна това място, но избрах да не го направя... защото избрах тази страна пред собствената си свобода и чувството си за сигурност", казва той.

Oще: youtube  атеизъм  гражданство  египет  наказателно преследване  обвинения  преследване  шериф габер 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.