Лиса Бренан-Джобс: непозната дъщеря на гения | webcafe.bg
Webcafe

Лиса Бренан-Джобс: непозната дъщеря на гения

webcafeLifecafe
14.01.2017, 14:56 (обновена 31.01.2017, 14:24)
Лиса Бренан-Джобс

Снимка: © Блога на Лиса

Лиса Бренан-Джобс: непозната дъщеря на гения

Преди през 2015 година на екраните да се появи филмът „Стив Джобс", никой не се замисляше за семейството на гениалния създател на Apple. Нито някой се вълнуваше особено от първоначално непризнатата му дъщеря. След излъчването на филма обаче, коя е тя и доколко филмът е измислица, се превърна във водеща тема.

В „Стив Джобс" се запознаваме с другата страна на гения, която може да не ни хареса особено. Запознаваме се и с дъщеря му - Лиса.

Лиса Бренан-Джобс е 38-годишна писателка и журналистка. Години, след смъртта на баща й, историята й все още е интересна за медиите.

Обикновено дори филмите, създадени по истински случай, биват променяни така, че историята да звучи по-театрално, по-филмово. Затова и след премиерата на филма за Джобс, мнозина обсъждаха дъщеря му - изиграна от три различни актриси в различните части на филма. За критиците този фрагмент от историята свидетелства за егото на твореца и желанието му да контролира всичко около себе си.

Коя е Лиса?

Това е името на компютър, върху който работи Джобс - LISA (Local Integrated Software Architecture). Дълго той отрича то да има връзка с другата Лиса - родена на 17 май 1978 година от връзката му с ученическата му любов Крисан Бренън.Години наред Джобс отрича и да е свързан с дъщеря си, родена, когато той е на 23 години.

 

 

Той не се появява при раждането й. Идва да я види дни по-късно. Вероятно ужасен от идеята да бъде баща толкова млад, Джобс отказва да признае дъщеря си. Следва съдебна битка. След като бива направен тест за установяване на бащинство, става ясно, че вероятността той да е баща на дъщеря си е 94.1%.

Както и във филма бива отбелязано, то реагира с ужасяващ цинизъм- казва, че 28% от мъжкото население също може да е родител на Лиса. Години по-късно основателят на Apple съжалява за грубото си отношение.

След като бива законово обявен за баща на Лиса, Стив Джобс бива задължен да изплаща на майка й по 385 долара издръжка. След като става милионер, увеличава сумата до 500 долара.

С времето нещата се променят. След като Джобс напуска Apple, той признава дъщеря си и многократно се извинява за поведението си.

Лиса пораства и се сближава с баща си. Дори живее при него, докато учи в гимназията. По-късно променя името си на Лиса Бренан-Джобс. Завършва Харвард през 2000 година с мечтата да бъде писател. С това и се занимава днес - с писане и журналистика.

След смъртта на Джобс

Лиса има две сестри и един брат от брака на Джобс с Лорийн Пауъл. Казва, че чак след смъртта му всички са осъзнали колко голяма роля е имал Стив Джобс в живота им.

„И въпреки че той не взимаше отношение [към живота ни] всеки ден, когато мисля за това коя съм им кои са братята и сестрите ми, голяма част от това се дължи на баща ми", казва тя в едно от малкото си интервюта.

Въпреки огромното значение за живота й, което има баща й, Лиса не тръгва по неговия път. Казва, че Стив Джобс е поискал от децата си да разкриват нови сфери и да разбират какво ги прави щастливи. Именно затова тя се посвещава на литература, убедена, че няма да пасне в сферата, в която баща й е постигнал толкова много.

И ако филмът „Стив Джобс" от 2015 година е разкривал неприятни за мнозина черти от характера на Джобс, то едва ли историята на Лиса е чак толкова невероятна - тя присъства в не една биография на баща си. Леля й Мона Симпсън пише роман през 1996 година, в който разглежда историята на взаимоотношенията между Лиса и родителите й.

Днес Лиса е фрилансър и живее в Ню Йорк. Писала е статии за различни издания, сред които Vogue. Предполага се, че баща й е оставил огромно наследство.

Oще: apple  гений  джобс  дъщерята на джобс  компютри  компютър  стив джобс  технологии 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

28 Dear Ivan | 16.01.201719:24

СамВаймс, ще ми целуваш ръка, ако стана пожизнен министър на икономиката, на културата или на образованието. Сега няма нужда. Сега съм обслужващ персонал на великите Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

27 Dear Ivan | 16.01.201719:23

Не си прав съвсем, Иване. Да, учили са от бащите си, както и при други учители, сигурно и ген носят, но и много други са учили, а не са не само станали велики, но дори не са изпъкнали особено. Като си дете, учиш, защото те гледат, че си дете. Също и не знаеш нотите или как се държи четка. Ще ти кажа и за един друг, но той сега звучи демоде на масата. Казва се Гюстав Доре. Починал е на 50. До тогава (по онова време за да ти отпечатат нещо, е трябвало да бъде преди това гравирано ръчно на метал) е направил над 10 000 гравюри, над 400 картини с маслени бои, стотици акварели и десетки скулптори, включително и такива, които в момента може да се видят из Париж. Това нормален човек не може да го направи. И ненормален не може. Това изобщо е друго нещо. Веднъж ми трябваше хубав печат на гравюра на Доре. Викам си, мамицата ти, ще те векторизирам! Оказаха се 24 000 точки, значи около 5-10 хиляди чертички само в една гравюра. Умножи го по 10 000. Това не е човешко.

Каквото и да говорим, това са огромни колоси и е много красиво, че ги е имало и ние също ги имаме сега. Да ти туряме в скала, е смешно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

26 SamVaims | 16.01.201719:08

""Супер яко, направо си водя записки."
Муа-хахаха! I know that feel bro.
Рано или късно се стига до този момент при общуването с Иван Велики.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

25 Ivan Bardarov | 16.01.201718:44

Е чак пък да са се родили научени. Моцарт е имал баща професионален музикант и благодарение на това музикалното му обучение е започнало от невръстна детска възраст и вероятно е правил това цял живот. Същото важи и за Пикасо. Така че убеден съм хвърлили са доста труд за да станат толкова добри творци. И Бетовен мисля от съвсем малък е започнал. Ван Гог май не е започнал като дете, но за десетте години рисуване е създал над 800 картини, отделно скиците, което си е колосален труд.

Аз нямам какво да добавя повече по темата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

24 7 | 16.01.201711:01

Супер яко, направо си водя записки.

ПП Разправят, че гений се ражда в дадена нация веднъж на 100-200 години.

ППП За кораба на Бърдаров, докато си гледа планетите, да менка ЖМЖар Намига

https://www.youtube.com/watch?v=uL0mvPZuklM
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

23 Dear Ivan | 16.01.201710:31

Иване, "гений" е много силна дума и не бива да се използва без основание. Ето какво пише в Речника на чуждите думи и е обяснена вярно:

гений (лат. genius) 1. Най-голяма степен на даровитост. 2. Изключително надарен човек. 3. мит. Дух, покровител, добър дух, зъл дух.

Същото си казвах, докато го отварях.

В интернет, естествено, пише глупости - талантлив човек, надарен човек. Не е вярно. Геният е свръхталантлив, неестествено талантлив човек. Геният се ражда. Не може да се родиш просто много талантлив и после да станеш гений. Гений е доста повече от много талантлив.

В числа, сигурно ще сбъркам, защото никой не е правил такова преброяване, но примерно талантлив човек е един от 1000 или 10 000 в дадена област. Ние искаме да имаме такива колеги и работници. Има. Много талантлив е един човек на 100 000 или на 1 милион, зависи от колко се впечатлява този, който преценява. Геният е един на 100 милиона или на 1 милиард. Геният може да направи неща, които никой друг не може. И тези неща трябва да са обществено признати, в момента или по-късно. Никой не може като гения. Също така геният има строго индивидуална характеристика, той не е като никой друг гений.

Казваш Моцарт или Бетовен. Никой не може като тях. Нито е могъл, нито ще може. Ван Гог, същата работа. Шекспир, същата работа. И много производство, и без учене. Е, постепенно са се и учили, но основното идва от биологията, това, което носят от рождение.

В науката точно това - правенето на нещо експромт, откриването експромт се среща много рядко. Може би Тесла. Евентуално Менделеев. Някои математици. Някои философи. Някои универсалисти, например Леонардо да Винчи. Летателни апарати, без да е инженер. Вчера гледах, че продават парапланери по 64 лева. Ама кога са те, а кога е той. Някои писатели в науката, например Жул Верн, който е описал в романи всички неща, които имаме сега, без никога да е излизал цял живот от градчето си. Сигурно има и учени, които са направили такива неща, но не са известни, защото хората, от които е зависело, не са ги признали или са ги подминали. Но е по-трудно, защото те работят с вече съществуващ материал - Природата, но трябва да открият свойствата, които има, или които търсят. Примерно Флеминг. Плесента си съществува и много други не виждат свойствата й. Но той е умен, буден, и ги забелязва. После още работа и става пеницилин. Като тръгнеш по една нишка, много е вероятно да стигнеш. Докато геният съсредоточава едновременно много ум, много интуиция, много усет и ги среща в главата си. И казва направо: "Това е." И наистина се оказва това. Наробно написах ум, а не мисъл, защото мисълта е процес, а умът е даденост. Може в момента да работи, може да не работи, може да работи много бързо и дори да не схванеш кога го е изработил, но просто дава мигновен резултат. Гений бе, какво да го правиш Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

22 Ivan Bardarov | 16.01.201707:32

@Cutter, и аз съм човек, не мога за всичко да се сетя :) Разбира се, че прогресът е немислим без подобряване на здравето, на каквото сме свидетели през последния век. Ето защо и медицината и фармацията може да се включат според мен, макар че те може би са производни на биологията, химията и физиката :)

За психологията ми е трудно да кажа, въпреки че съм прибягвал до услугите на психолог. Може би нейният принос към прогреса тепърва предстои. За Фройд на практика не знам нищо, освен името му. Ако искаш обясни накратко за Фройд и психологията.

Иначе, според мен е очевидно, че нашата съдба е космосът и заселването на други планети и изкуствени космически станции.

И в крайна сметка може и да не съм прав, кой може да бъде определен като гений и кой не :)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 11:20

21 Cutter | 16.01.201700:09

Забравих да добавя и още 1 въпрос - защо смяташ, че не си достатъчно подготвен за да се насладиш на красотата в науката?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 11:20

20 Cutter | 15.01.201723:59

@Бърдаров

Разбрах гледната ти точка, но е хубаво да се доуточняваш, че под "наука" явно имаш предвид само природните, компютърните и инженерните науки, защото и психологията е наука, но предвид доводите ти, явно не считаш и хора като Фройд за гении.

Интересно ми е и друго - според твоите разсъждения би следвало, че в медицината също няма гении, понеже медиците не допринасят пряко за научно-техническия прогрес на човечеството, въпреки че се занимават с природните науки (които влизат в твоето разбиране за наука). Тук се получава някакво противоречие, така че бих се радвал, ако кажеш кое от двете в случая има по-голяма тежест за теб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

19 Dear Ivan | 15.01.201722:20

Показвам.

Ученият, открил стъклото:

https://webnews.bg/uploads/images/70/0070/110070/768x432.jpg?_=1446760558

Първо хваща заек:

http://gradcontent.com/lib/600x350/stone-age-rabbit.jpg

После запалва огън, за да го опече:

http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x360/Jun2013/61138037.jpg

На брега на реката, където, без той да знае, има кварцов пясък:

http://oi54.tinypic.com/o879yr.jpg

Изяжда заека, ляга да спи и на сутринта намира на мястото, където е бил огъня, това:

http://magazinera.bg/uploads/prod/143940265655cb8aa0ed0da.JPG

Казва си: "Яааа, това е много хубаво бе!" После го показва на другите от пещерата, мислят, мислят много пещери време, разпитват го какво е правил, възстановяват си събитията, правят още много опити и след векове се научават да правят стъкло и нарочно.

Така учените откриват стъклото.

И сега Дедогош пак му се звери като първия учен, който го е открил, и дава акъл за учените Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани