Тя убива хора от 12 000 км разстояние | webcafe.bg
Webcafe

Тя убива хора от 12 000 км разстояние

webcafeLifecafe, по The Daily Beast
23.10.2015, 18:04 (обновена 26.10.2015, 11:25)
дрон, ввс, крийч

Снимка: © Getty images

Вече повече от десетилетие САЩ летят с дронове над Афганистан и Ирак и предоставят бойна сила на място чрез "окото" си в небето

Нейното име е "Sparkle" ("Блясък"). Тя управлява безпилотен самолет. Писнало й е от хленчещи момчета и няма нищо против основното й занимание да е смъртта.

Ан изпълзява от леглото си в северната част на Лас Вегас около 22 ч и започва да се приготвя за нощна смяна. Връзва кестенявата си коса на кок и облича маслено зеления си костюм за полети. В кухнята опакова плодове и напъхва лекции в разницата си, в случай, че на работа й е скучно. Повечето нощи обаче не й се отваря възможност да ги разлисти.

Оставя храна на кучето си и се влива в морето от хиляди други хора, излизащи за работа около полунощ. Въпреки че повечето са се отправили към хотели и казина в града, Ан поема към военновъздушната база "Creech". Тя отива на война.

Ан е сержант от ВВС и дистанционно пилотира самолети (Remotely Piloted Aircraft). Тя е т.нар. "сензор." В "Creech" е разпределена към разузнавателен ескадрон, които поема мисии над Ирак и Афганистан. Малко оръжия в арсенала на САЩ са по-безмилостни от флота RPA, често наричан "търтеите".

Вече повече от десетилетие САЩ летят с дронове над Афганистан и Ирак и предоставят бойна сила на място чрез "окото" си в небето. Така забелязват терористи и бунтовници и в повечето случаи използват огнева мощ, за да ги унищожат.

През 2009 г. американският президент Барак Обама спешно изпраща войски в Афганистан. Умът на Ан или "Sparkle", както е известна сред колегите си, е фокусиран върху пустинята, която се намира на 7000 мили (11 265 км) от дома й.

Работата й през следващите 24 часа е да проследи определен бунтовник, да гледа как той умира след удар с ракети "Hellfire" и да шпионира погребението му, преди смяната й да приключи със закуска, бира и разхождане на кучето в парка.

RPA се превърна в символ на продължаващите войни в Америка по оста Афганистан, Сомалия, Сирия. 14 години след като американски безпилотен самолет удари разпоредителната база на "Ал Кайда", моралът и законността на тези мисии "от разстояние" са въпрос, обвит в противоречия.

По-рано тази година, правителството на САЩ разкри, че случайно е убило един от собствените си граждани с безпилотен самолет. Жертвата е заложник, държан от "Ал Кайда". Случаят задейства нов кръг от дебати доколко е оправдано използването на дистанционно управляеми безпилотни самолети за атаки.

Нови документи за RPA мисиите в Афганистан, Сомалия и Йемен обрисуват съкрушителна картина и огромни дефекти около това как са идентифицирани целите. Под въпрос е и точността на дроновете. Между януари 2012 г. и февруари 2013 г. в Афганистан повече от 200 души са били убити, а от тях действителните цели са едва 35.

Става дума за издаване на смъртни присъди без предизвестие в едно световно бойното поле.

"Ние сме позволили това да се случи. И под "ние" имаме предвид всеки американски гражданин, който има достъп до тази информация в момента, но продължава да не прави нищо по въпроса", се казва в критичния доклад.

Въпреки вниманието, отделено на RPA, мъжете и жените, които работят по най-спорната система оръжия на 21 век, до голяма степен са скрити от погледа на обществото. The Daily Beast интервюира повече от 10 офицери от ВВС и пилоти на дронове миналата година във военновъздушната база в Ню Мексико, където те се обучават. Те разказват какво е да водиш борба с тероризма от въздуха.

Първата работа на "Sparkle" в онзи ден през 2009 г. е да се провери графика на бюрото за операции, за да види с кого ще лети по време на нощната си смяна. Подобно на работници във фабрика, екипажите работят на смени. Пилотите и сензорите са в постоянна ротация, така че често един сензор лети с различен пилот.Ан лети с Патрик - висок, строен бивш пилот на бомбардировач B-1. Той е пускал бомби над Афганистан, но понеже шест месеца е твърде дълъг период, в който да си далеч от семейството си, през 2009 г. доброволно избира летенето с дрон - хем ще бъде у дома, хем ще лети на бойни мисии.

Известен е като "Spade" ("Пика") в ескадрилата. Има три деца и сега тренира нови пилоти във военновъздушната база Холоман. Прякорът му не идва от картите, а му е лепнат, защото си е направил вазектомия (бел. ред. "spade" означава кастрирано животно).

"Sparkle" обича да лети с него. Работила е в казино в Луизиана, преди да се присъедини към ВВС с идеята това да й помогне да си плаща таксите в колежа. Тя започва като анализатор, проявява сателитни снимки в тръсене на признаци за екстремистката дейност. След това се прехвърля в програмата с дронове.

"Много радикални джихадисти смятат, че ако бъдат убити от жена, няма да отидат в рая. Като се има предвид как се отнасят към жените си, аз съм ОК с втриването на сол в раните им", казва "Sparkle".

Тази вечер работата й е да направлява ракетата към целта. На голям екран се вижда времето, целевата площ в Афганистан и т.н. Мишената е лидер на талибаните на средно ниво. Ескадрилата го е наблюдавала през последните няколко седмици и вече има разрешение да го "удари".

На екрана се вижда гробище на изток, а в западната част е мястото, където "мишената" живее. Отпред е паркиран мотоциклетът, с който талибанинът ходи на срещи. Целият удар е режисиран до секундата. От наблюдението става ясно, че му трябват точно 12 секунди, за да се качи на мотора и да иде до оградата на собственото си имение. Планът е да бъде ударен, докато кара по пътя между дома си и гробището.

"Spade" и друг пилот ще летят в кръг, а дрон модел "Reaper" ще държи мъжа на мушка. Когато кръжащите дронове се махнат, основният трябва да е в позиция да стреля. Всичко това трябва да трае 33 секунди, а мишената трябва да е свалена на 16-ата секунда.

"Събирайки цялата тази информация, ние се уверяваме, че това е правилната мишена и минимализираме вероятността да раним цивилни", обяснява "Spade".

Но тези планирани атаки не са единствените. САЩ предприемат и други нападения, в които на хора като "Spade" е позволено да натиснат спусъка, ако мишената се държи като терорист. В тези случаи е много по-трудно да направиш правилната преценка. А "благодарение" на такава грешка, държаният от "Ал Кайда" заложник Уорън Уейнстейн беше убит.

"Spade" и "Sparkle" отиват до пилотската кабина, създадена извън сградата на ескадрилата. Тя е с размерите на контейнер, с врата в единия край. Вътре тънък килим покрива пода, има монитори и два стола. Няколко климатици бучат, за да охлаждат електрониката.

Осветлението е слабо, така че вниманието на пилота и сензора е фокусирано върху мониторите. Междувременно другият екипаж е готов за тръгване. Reaper вече е във въздуха и лети над целевия район.

"Spade" се намества пред монитора, а "Sparkle" проверява горивото. Вратата е затворена и заключена. Двамата преговарят плана за атаката още веднъж. Всичко това трае 15 минути. После чакат мишената да се появи.

Тя е в къща с висока ограда и желязна порта. Моторът е паркиран отпре. Движение няма. Пилотите казват, че им е интересно през първите 9-10 пътувания, но после става скучно. Налагало им се е с часове да гледат къщи, около които нищо не се случва.

За да останат фокусиран, RPA екипажите си измислят игри, за да убиват времето. Обсъждат най-добрите ресторанти в Лас Вегас, следят спортни резултати, играят бинго и т.н.

Неведнъж са гледали как мишените им ходят до тоалетна, правят секс, дори с животни. Понякога следенето трае 2-3 месеца. Постоянното наблюдение създава интимност и екипажите неволно опознават дори семейството на целта. Знаят в коя джамия ходят и в кое училище са записани децата им.

Два часа след старта на наблюдението, мишената на "Spade" и "Sparkle" най-сетне излиза през вратата. Мъжът е облечен с риза и панталон.

Мерникът започва да се мести, така че човекът да е в средата на екрана. Най-накрая се качва на мотора. На никого не е позволено да влиза в стаята на пилота и сензора. Там е много тихо и спокойно.

Пръстите на "Sparkle" държат мерника върху целта и потреперват. Това й се случва, когато е на път да удари. По време на първата си атака, ръката й направо изтръпнала от тревожност, точно преди да убие 15 бойци в Афганистан.

Мъжът тръгва по черния път. Докато "Sparkle" го следва, "Spade" прави математическите изчисления наум. Разбира, че със скоростта, с която се движи, ще пропусне. Топката е у другия екипаж. Това е късметът на жребия и "Spade" е загубил.

Двамата със "Sparkle" обаче трябва да са подготвени да влязат отново "в игра", в случай, че колегите им пропуснат. "Понякога се надяваш другите да пропуснат, за да е твой ред", признава Ан.

Другият екипаж стреля. Чифт ракети "Hellfire" се приземяват точно в предната част на мотора, а целта е на парчета. "Sparkle" държи мерника заключен, въпреки облака дим и отломките след удара. Тя е там, за да направи оценка на щетите, а и да се справи с усещаното, че си отнел живот на хиляди километри разстояние.

"Когато удариш камион, пълен с хора, има крайници навсякъде. Гледах след един изстрел как човек се влачи по земята без долната част на тялото си. Той умираше бавно. Трябва да гледаш това, нямаш право да извръщаш глава", казва Ан.

Не е стрелбата това, което преследва RPA операторите, а това, което се случва след нея. RPA пилотите и сензори често трябва да останат след удара, за да се уверят, че е успешен и да съберат данни. Обгорени или разкъсани тела често са в центъра на кадъра.

Мишената е мъртва, но не винаги се получава така. Дронът носи около 5-6 кг взривни вещества, така че да се увериш, че целта е ударена от шрапнел, е от ключово значение.

Другият екипаж се оттегля, за да презареди. "Spade" чака над мишената, гледа как цивилни се събират около пушещия мотор, скоро идва и камион. Тялото е натоварено на него.

"Това е просто един труп. Ние правим това, което трябва. Сега отиваме да го гледаме как ще бъде погребан", казва Ан.

Изследване от 2011 г. сочи, че RPA екипажите страдат от висок стрес. Експертите смятат, че причината е в дългите часове работа, нощните смени и насилието, на което стават свидетели.
За разлика от пилотите на изстребители, тези на дронове не се оттеглят след нападението, а остават да гледат касапницата, която са причинили."Spade" твърди, че няма проблем с това. Особено след като разбрал, че талибаните използват деца за камикадзета. "Първо съм баща, а после пилот. Ако замесваш невинни деца в такива неща, не ми е особено трудно да те убия", казва той.

Виждал е как талибаните водят група мъже със завързани очи и ги екзекутират насред пътя и не е могъл да направи нищо. "Sparkle" признава, че е плакала, докато гледа как афганистанец бие и влачи жена си. Искало й се да стреля, но не можела. Затова, когато има тази възможност, не я изпуска.

"Ако възнамеряваш да застреляш дете в главата, защото иска да ходи на училище, за мен не е проблем да бъдеш погребан преди залез слънце. Не е нещо, което ме тревожи, защото тези хора биха ме убили за части от секундата", смята Ан.

На края на смяната двамата с колегата й отново гледат записа от удара, обсъждат какви грешки са били допуснати и като цяло са доволни от развоя на събитията. "Spade" съжалява само, че не е могъл да стреля.

След работа Ан отива да се види с приятели и да закуси яйца с бекон. Повечето й близки хора са нейни колеги. "Чувствам се откъсната от света заради нещата, които правя, докато другите живеят нормалния си живот. Трудно комуникирам с други жени, особено с такива, които искат да имат по няколко бебета и да гледат риалитита. Те нямат представа колко е труден животът отвъд нашите граници, както и пред какви опасности може да са изправени децата им за в бъдеще. Тази работа ме накара да не понасям дреболиите и ми отвори очите за ужасите по света", споделя Ан.

Казва, че се е срещала с управител на бар и студент по фармация. Но и двамата живеели в свят, различен от нейния. Сега е омъжена за друг "сензор".

Прибира се, за да разходи кучето. Това е любимият й сутрешен ритуал, защото с хората в парка се познават, но не съвсем. За тях тя не е "Sparkle", а просто Ан.

Oще: reaper  rpa  spade  sparkle  ан  афганистан  безпилотни самолети  безпилотници  ввс  военновъздушни сили  дрон  дронове  пилот  пилоти  сащ  сензор  спарк  спейд 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

36 dedo adji | 27.10.201502:01

Мако, по изключение павето е прав. Рицарите кръстоносци са насаждали истинската Христова вяра с огън и меч. Новите насаждат истинската демокрация с ракети. Разликата е само в технологията. И пак греховете са предварително опростени. Само, дето новите не се занимават и с грабежи. То и какво да грабиш от дивите талибани. Маковата реколта я събират други.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

35 TheRock | 27.10.201500:19

Дрън - дрън!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

34 Mako | 26.10.201519:55

TheRock | 26.10.201517:06
Много просто, това са новите кръстоносци!
И е време да го разбереш!
****************************

Време е и ти да се опиташ да разбереш, че новите кръстоносци нямат нищо общо с достойните някогашни войни. Защото са просто чиновници, назначени на длъжност "убиец". Поради което благословите към тях са напълно изпразнени от смисъл. Все едно да славиш банкомати.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

33 TheRock | 26.10.201517:06

Много просто, това са новите кръстоносци!
И е време да го разбереш!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

32 Mako | 26.10.201515:56

TheRock | 26.10.201514:46
Mako | 26.10.201511:56
Ти защо си мислиш че войните през 21 век ще се водят като войните през 17 век??
********************************

След като войните на 21 век няма да са като тези от 17, защо славословиш един чиновник-убиец така, както се благославя рицар-кръстоносец?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

31 TheRock | 26.10.201514:49

Mako | 26.10.201511:56
Какви морални норми търсиш при изтребването на терористи?
Ти пита ли близките на загиналия българин - при атентата в Сарафово. дали терориста му е дал шанс да напусне автобуса след като цел на терориста са били евреите пътуващи в автобуса!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

30 TheRock | 26.10.201514:46

Mako | 26.10.201511:56
Ти защо си мислиш че войните през 21 век ще се водят като войните през 17 век??
Ти наистина ли не разбираш за какво става дума?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

29 Mako | 26.10.201511:56

TheRock | 26.10.201511:40
Поклон пред тази жена - воин!!!
Нека Господ укрепи десницата й и й прости греховете!
Амин!
****************************

Роки, войните са хора, които воюват с други войни в рамките на една война. Рискувайки живота си в защитата на една кауза. Ако каузата е справедлива, това заслужава уважение. Когато обаче се унищожават нищо неподозиращи противници от безопасно разстояние и при никаква възможност изтребваните да се защитят, иде реч не за войни, а за обикновени убийци. В случая - отглеждани от държавата. Който, където и както и да го направи - моралният проблем е очевиден! Изтребването на хора като хлебарки е вън от всякакви представи за нещата...
Въпросната млада дама е за съжаление. Без социален живот, без шанс да създаде нормално семейство и деца...жалко за момичето!
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

28 TheRock | 26.10.201511:40

Поклон пред тази жена - воин!!!
Нека Господ укрепи десницата й и й прости греховете!
Амин!
=-=-=-=-=-=-=-
Зашо тогава не сте доволни от либерална Европа и адмирирате Путин?
И това сте едни и същи хора!
Странно!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

27 Mako | 26.10.201510:37

Тя убива хора от 12 000 км разстояние
*******************************
Поучителен разказ за един човек. Когото постепенно са убили, за да може после той да убива...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани