¬инаги е за любов | webcafe.bg
Webcafe

¬инаги е за любов

явор Ќиколов
13.10.2012, 15:11 (обновена 18.10.2012, 19:09)
Ѕоливуд танци

—нимка: © явор Ќиколов

–азкази в танц

–итмична музика и движени€, които са ту божествено грациозни, ту толкова резки, че спират дъха. ƒълги воали и боси крака. »стории, които са весели или тъжни, но винаги за любов.

“анцът на »нди€ е много повече от религиозен ритуал за просветени или боливудска екзотика. “ой е начин на израз€ване, начин да обичаш себе си или най-малкото да водиш по-цветен живот.

¬ това са абсолютно и категорично сигурни ƒеси, ≈ли и “ери. ћомичетата танцуват в т.нар стил "Ѕоливуд", който обедин€ва движени€та и стъпките от сложните религиозни танци със западни елементи.

"ѕо-скоро набл€гаме на момента със забавлението, удоволствието от движението - танцът като танц, а не теори€та, ко€то е свързана с него", об€сн€ва ми ≈ли. ¬ъпреки сво€та по-гол€ма освободеност и по-модерни€ си музикален фон, "Ѕоливуд" запазва комбинаци€та от танц, жест и пантомима, чрез които песента се разказва с езика на т€лото. ќсобено важни са позициите на ръцете, т.нар мудри, вс€ка от които има свое собствено значение.

ѕът€т до Ѕоливуд

¬с€ко от момичетата е стигнало до "Ѕоливуд" по свой собствен път - интересът към индийската култура е вкарал “ери и ƒеси в залата, докато ≈ли просто искала най-накра€ да се захване с танци, които да не са типичните латино или народни. “рите танцуват от години, работили са с доста преподаватели и имат много излизани€ на сцена. Ћогичната следваща стъпка е да сподел€т опита си. “ака се ражда школата "Surya" ("—лънце").

«а една година вече има създадени две групи ученици. —ред т€х има хора на вс€какви възрасти, които танцуват само за забавление или защото искат да се развиват в тази посока. ќбщото е, че всички са привлечени от културата на »зтока.

“рите преподавателки не искат да се хвал€т с постигнатото и даже казват, че всеки "човек с добро усещане за танца и мъничко талант" може да танцува добре след най-много година тренировки. Ќе чувстват изхаб€ване от показването на едни и същи стъпки отново и отново: "ƒори и да си преподавал 10 години, ти пак се учиш от учениците, все пак непрекъснато идват нови хора, нови характери", убедена е “ери. “€ единствена е учила хореографи€, а в момента учи етнологи€. ƒеси има строително образование, а ≈ли е клиничен психолог и работи с деца.

ѕовече от танц

Ќейните пациенти са ученици от 1 до 12 клас, а все повече изследвани€ доказват, че децата трудно израз€ват емоциите си и това им създава големи проблеми в общуването. ≈ли е категорична, че танцът, особено когато съдържа в себе си своеобразен разказ, може да помогне на човек да извади навън това, което поради н€каква причина е задържал в себе си до този момент.

ћакар да твърди, че е нужна много работа, за да се превърнат индийските танци в истинска терапи€, ≈ли признава, че е научила много за самата себе си през времето в залата.

"“анците те карат да се обичаш сама себе си", об€сн€ва “ери. ƒругите момичета също са съгласни, че индийските ритми прав€т вс€ко движение изключително женствено, като има много €сна и силна връзка между стъпките и емоци€та вътре в теб.

ќсобено впечатл€ва жизнерадостта и енерги€та, ко€то струи от тази източна култура. ƒеси, ко€то си признава, че е най-големи€т киноман, посочва, че в боливудските филми се виждат не само красиви артисти и хореографии, но и нещо, което трудно разбираме у нас - уважението вътре в семейството, съобраз€ването с вол€та на родителите.

—поред момичетата от "Surya", индийската култура ни учи да се радваме на постигнатото, без да се задовол€ваме с него. "»ндийците живе€т добре всеки ден, а не с илюзии за бъдещето и вечно разочарование", посочва ≈ли.

Ќе само за жени

»ндийските танци далеч не са само за жени и ѕламен доказва напълно това. ¬идът му е по-скоро на човек, който се занимава с фитнес или н€какъв боен спорт, така че надали има нещо феерично в движени€та му.

“ой танцува от 2009 г. и сега е в школа на име "Ќатараджа", където се занимава с (опитайте да го кажете от първи€ път!) Ѕхаратанат€м - класически танц, който до неотдавна се е практикувал само в храмовете.

ѕървоначално се захванал почти на шега, докато си търсел хоби. —амо месец след първата тренировка се оказал на сцената пред публика и от тогава не е спирал. ѕри€телите му малко се изненадали в началото, но н€колко бъзика по-късно приели заниманието му.  азва, че по професи€ и характер не е нито актьор, нито танцьор, но го привличат динамиката и енерги€та. «а него сложни€т ритуален танц е "танцова медитаци€".

Ќе съвсем обикновена тренировка

ѕламен е дошъл на една от тренировките на "Surya", за да даде оценка колко добре се справ€т учениците. “е се учат да танцуват от вече н€колко месеца, но все още не са готови за програма пред публика. “ери и ≈ли, които основно вод€т тренировките, набл€гат на това, че е важно всичко да е изпипано до последната подробност.

—ред тези детайли са и познани€та по индийска култура. ѕо време на вс€ка тренировка “ери преподава значени€та на различните движени€ (мудри), има даже и препитване.

¬ началото на тренировката цари известен хаос - не е гол€ма изненада, все пак на едно относително т€сно м€сто са се събрали осем жени. јхо-ихо, клю-клю, нормални работи.

ƒеси, “ери и ≈ли откриват зан€тието с два танца. ќще в пицари€та ми беше направило впечатление по разни дребни неща, че притежават онази из€щност на движени€та, характерна за хората, които живе€т с ритъма на музиката. “ук това става напълно очевидно - бързи и грациозни движени€, перфектен синхрон.

јплодисменти и занимани€та започват. “ери показва стъпки и движени€ пред огледалото, момичетата от школата повтар€т. “ук-таме става по н€ко€ издънка, след ко€то ц€лата зала избухва в см€х. ’айде пак... и пак см€х. Ќо това не е разпасана команда, просто пуснете музиката...

“огава всеки влиза в сво€ образ и малките характерови белези в погледа и обикновените движени€ изведнъж се про€в€ват стократно засилени и стократно по-женствени. ¬ъв върховете на пръстите, в извивките на т€лото, в очите и лицето... от главата до петите. Ќа краката си н€кои имат звънчета, наричат се гхунгхаро. ¬ един момент се усещам, че не чувам музиката, а ритъма, който танцуващите момичета сами създават.

¬ облепената с изрезки от списани€ зала трудно ще изпаднеш в транс, но е красиво и си е от душата.

Oще: боливуд  инди€  любов  момичета  студио  танц  танци 


ќще от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта три€т коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

–егистриран на: 18.11.2010, 01:52

4 pueblo | 15.10.201202:08

Ѕ ќ Ћ ≈   —................................
   

оценка

+0 -0

–егистриран на: 19.04.2012, 17:34

3 Meteora | 14.10.201219:50

ћ-м-да-а! —толипиново, ‘илиповци, Ўекер маала, “окайто...¬се световно известни центрове за обучение на "индийски танци"!
   

оценка

+0 -0

–егистриран на: 22.06.2011, 15:32

2 еднажена | 14.10.201219:23

» в крайна сметка - каквито и да са сюжетите , разказани чрез танца , винаги е за или чрез любов!
   

оценка

+0 -0

–егистриран на: 22.06.2011, 15:32

1 еднажена | 14.10.201219:21

»ндийските танци са едни от най - изразителните , въздействащи и ритмични начини да разкажеш истори€ , чрез красотата на движени€та.ƒоколкото съм запозната , извън това , което се изнас€ за масова ( западна ) консумаци€ , те са израз на изключително богатата им култура , ритуали и душевност. оито ,освен всичко друго , са такива, благопри€тстващи психо- физиологични€т прогрес на личността.
“е са разтоварващи стреса , ритмите им помагат за правилното дишане , не е нужно да посещаваш специални курсове и лекции....просто се остав€ш на музиката , танцуваш , разказвайки собствената си истори€ , докато се превърнеш в мелоди€.
   

оценка

+0 -0

Ќай-коментирани