Физика за душата | webcafe.bg
Webcafe

Физика за душата

Кристина Пайташева
09.02.2012, 13:51 (обновена 06.12.2014, 11:22)
наука, деца

Снимка: © Getty Images

Да се занимаваш с наука е нещо, което е полезно и ако се справяш добре, то може да направиш така, че да е полезно и на други

"На много ученици целта им е да изкарат просто една шестица и да забравят всичко. Ние искаме не да зазубрят и забравят материала, а да го разберат и запомнят".

Казват го две момчета, родени през 1992 г. Александър и Даниел са в основата на проекта Физици Филми. Правят документални видеа по забавен и интересен начин, като главна цел е да запалят младите по науката.

Завършили са Националната природо-математическа гимназия, а в момента са първокурсници – Сашо, който се определя за по-творческата половина от екипа, учи в Техническия университет компютърни системи, а Дани, който пък е по-рационалния, учи компютърни науки в университета в Глазгоу.

В момента Дани е в Англия, но поддържат непрекъсната връзка. Дани много иска да присъства на интервюто виртуално и затова колегата разтваря лаптопа си в кафенето. Технически причини обаче възпрепятстват комуникацията ни и затова разговорът ми остава само със Сашо.

Как се вдъхновихте за създаването на Физици Филми?

Всичко започна през 2006-та година, когато бяхме в осми клас. С моя приятел Даниел бяхме съученици в НПМГ със специалност Физика. Тогава учителят ни по физика ни даде задача за края на учебната година да направим реферат на избрана от нас тема.

И тъй като от малък ми е интересно как се правят филми, реших да направя реферата си под формата на филм. Тогава с Дани направихме и първия си филм, който не беше кой знае какво, но беше добър старт.

Той носи името „Въведение в астрономията" и представя науката по лесен и забавен начин. Това ни хареса, на приятелите ни също им допадна и решихме да продължим в този дух.

Впоследствие се роди следващият ни филм „Големият адронен колайдър" - ускорителя на елементарни частици в ЦЕРН. И следващите ни филми потекоха.

Какво е основната идеята на проекта?

Физиката е сложна наука и доста хора не я разбират. Най-вероятно някой кофти учител не им е обяснил нещата навремето разбираемо. Поради тази причина на човек му става изключително досадно да се занимава с неразбираеми и наглед сложни материи.

И обратно - когато се разяснят, ти става приятно и интересно. Искаме да покажем, че физиката може да бъде такава наука. Тя не е сложна и ако се представи по подходящ начин, ще я заобичаш и ще започнеш да се занимаваш с нея.

Какво би променил в начина на преподаване в училище?

Имам наблюдения само в гимназията, която съм завършил. Това е единственото училище в България, в което има профилирана паралелка Физика, но въпреки това има доста кусури. Проблемът на ученето на физика е, че няма достатъчно практика.

Всеки иска да знаеш всичко на теория, да си наизустил определенията и да решаваш задачи, но ако те накарат да свържеш две жички, не можеш.

Знаеш още един куп работи за електроните, които текат по проводника, обаче не можеш да ги свържеш, защото никога не си го правил. Физиката не е само теория, трябва да имаш и практика. А досега аз практика в НПМГ не съм имал.

Как финансирате филмите си?

За всичко, което правим, си вадим парите от джоба. Парите от продажбата на сувенирите, които предлагаме на сайта си, ни помага отчасти за направата на филмите ни. Парите са много малко, но и  нашата работа не се нуждае от много пари. Първоначално ни струваше доста време, но сега, когато сме по-бързи и по-прецизни, ни отнема приблизително около седмица в зависимост от ангажираността на всеки от нас.

Правим всичко свободно и нямаме печалба. Тук, разбира се, изключвам печалбите от спечелени от нас конкурси.

Филмите са качени в Youtube, Vbox, както и в много торент сайтове и съответно са безплатни. Желаещите могат да си закупят оригинално издание на филма сайта, като по този начин ще ни помогнат за следващите ни филми.

Някой от връстниците ви прави ли нещо подобно на база ентусиазъм?

Наши приятели, съученици и колеги правят доста добри проекти в сферата на компютърните системи. Но ние сме единствените в България, които правят любителски филми с цел обучение.

Има хора, които правят любителски филми, но те ги правят единствено с цел забавление. А когато всичко стане с цел печалба, нещата вече излизат извън любителската рамка.

В световен мащаб има образователни клипчета, но те са накъсани. Аз лично не съм срещал пълнометражни любителски образователни филми. Това, разбира се, не ознавачава, че такива не съществуват.

Популяризирате се чрез социалните мрежи, сред коментарите, които получавате, срещал ли си негативни?

Досега не съм чул, но това съвсем не означава, че няма. А ако някой има отрицателно мнение за нас, то е защото ни завижда.

Както всички знаят, българинът завижда на това, което не може сам да постигне. Вместо да седнат и те да направят нещо такова, на тях им е по-удобно да сипят негативни коментари по наш адрес.

Смятам, че със средствата, които имаме, се справяме доста добре. В нашето училище преди време представяхме един от филмите ни пред европейска делегация, която бе дошла на наблюдение.

Ние разказахме всичко за Физици Филми. Накрая казахме, че всеки филм го правим за по-малко от 15 евро. Запомнил съм един европеец от първия ред, който внимателно ме слушаше, как му падна ченето от това, което чу.

Има ли учен, на който се възхищаваш и би желал да му презентираш своите идеи и филми?

Възхищавам се на сър Исак Нютон, открил фундаментали закони във физиката. Допада ми и Албърт Айнщайн.

От съвременните учени не бих могъл да назова име, защото днес се работи в екип. А в миналото науката е представлявала един учен, който прави странни опити на тавана на къщата си. Всички му се смеят и в един момент открива нещо сензационно.

Oще: забавление  млади  наука  физика  физици  филми 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.02.2012, 21:58

6 Рая Христова | 10.02.201216:19

2 dedogo6 | 10.02.2012 11:49

Наистина ли не правиш разлика между ситуация, в която създателят сам го пуска за разпространение и ситуация, в която това се прави от други хора без неговото съгласие.

Не ми се връща пак на тая тема, в ония коментари достатъчно си потроших пръстите да пиша Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.08.2010, 22:12

5 Nevena Sybeva | 10.02.201215:37

Чудесно! И как е тръгнало - от един реферат. Доколкото знам, вече само в НПМГ се използва този вид (най-ефективно) обучение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

4 lele male | 10.02.201213:12

Дано и от "просветното" министерство се светнат и включат филмчетата на момчетата в образователната програма! Бравоооо!!!

*офтопик
Студенти по физика са провели интересен научен експеримент за силата на въздушния поток на сешоара. Застанали зад едно дърво на пътен участък с ограничение на скоростта, облечени за безопасност със светлоотразителни жилетки и насочвали сешоара към преминаващите автомобили. Установили, че насочването на сешоара към автомобил, движещ се със 120 км/ч води до намаляне на скороста му до 60 км/ч за няколко секунди. Като съпътсващ експеримент студентите са записвали фразите, произнесени от водачите на автомобилите когато минавали покрай тях. Оказало се, че голяма част от тези изрази не фигурират в тълковния речник... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.12.2011, 17:53

3 Kipra Danailova | 10.02.201212:32

Браво! ДА! Дано има повече такива младежи в България..дано помогнат поне малко за развитието на други интереси в тийнейджърите - други от чалгата и марковите дънки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

2 dedogo6 | 10.02.201211:49

И аз съм гледал един от филмите им.Добри са пичовете, дано само не загубят ентусиазма си.

\offtopic\
Рая , как па ти хареса нещо , което момчетата предлагат безплатно, по торентите и на всякъде , където могат да го гледат всички?Излизат ли ти сметките с авторските им права, и сходните простотии?
Ся и аз малко да съм хейтър... muhihihihi
\offtopic\
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.02.2012, 21:58

1 Рая Христова | 10.02.201211:33

Разгледах сайта, много е готин. Изобщо и идеята, и инициативата са супер. Само така Усмивка ДА!
   

оценка

+0 -0