Как един българин учи света да сгъва хартия | webcafe.bg
Webcafe

Как един българин учи света да сгъва хартия

Тихомира Дончева
22.01.2016, 20:01 (обновена 25.01.2016, 10:20)

1 от 6 снимки Назад Напред

Оригами

Снимка: © Венцислав Василев

Венцислав е превърнал „Оригамите" в разпознаваем бранд - така се наричат и сайтът му, и каналът в YouTube.

Оригамите са не просто изкуство, по-скоро наподобяват спортна дисциплина. Така казва Венцислав Василев, един от малкото оригами майстори в страната.

Венцислав е създал интернет-страници на български и на английски език, посветени на оригамите, има YouTube канал и онлайн книга. Превърнал е „Оригамите" в разпознаваем бранд - така се наричат и сайтът му, и каналът в YouTube.

Той е единственият български майстор, който има сайт само за хартиеното изкуство със средно 300-400 влизания на ден. Поставя себе си в топ 20-30 на най-добрите в японския ритуал в световен мащаб, а неговите клипове имат милиони гледания. Въпреки това, той е скромен и не се хвали с постигнатото. Дори не му е достатъчно.

В момента довършва книга, посветена на оригамите, която трябва да се пусне в продажба в цялата страна през тази година.

„Не правя оригами за себе си, а за другите." - усмихва се Венцислав.

Оригами изкуството е приятно и вдъхновяващо, но и много задължаващо. Лесно се учи, но изисква отделяне на много часове като всяко хоби. Не помни как е започнал да се занимава с това.

„Беше толкова отдавна, почти 10 години. Просто винаги съм правил оригами." Не счита никого за свой учител, но признава бразилците като най-добрите оригами майстори в света. Учи се най-вече от YouTube канали, но само на базовите модели и сгъвки. Всичко останало - сам.

Работи на принципа проба-грешка. Венцислав се опитва винаги да създава нови модели, търси нов вид сгъване, нова многоцветна форма. Обича да надгражда наученото, защото оригамите могат да се развиват постоянно.

„Вечер сядам пред телевизора и взимам просто листи копирна хартия. Но жена ми се изнервя, защото около мен се получава купчина, която тя трябва да изчисти.", смее се той.

Всъщност Венцислав споделя любовта към оригамите със съпругата си, Тео. Именно това изкуство стават и повод за запознанството им. Сега двамата поддържат заедно двата сайта и YouTube канала, но Венцислав е по-отдаденият от двамата.

Опитва се да прави поне по един клип на седмица, а сега разработва своя лична идея, която може да се използва от всички оригами майстори. В началото на клипа включва снимка на готовата оригами форма - така учещите се ще са подготвени за целта и няма да се отказват.

Перфектното сгъване на лист хартия със сигурност изисква изключително много усилия и търпение, затова той се опитва да улесни почитателите на оригами максимално. В момента измисля и модели на оригами, които се правят не от квадратен лист хартия, а от обикновен с формат А4.

Най-популярното оригами

Приема оригамите за вид спорт - изискват се много умения, но крайният резултат си заслужава. И действа релаксиращо. Отпуска го след дълъг работен ден, а всички свои чувства от деня Венци пренасочва към създаването на перфектно ръбче.

Съветва всеки - и неврозните, и спокойните личности - да опитат оригамите. Защото това е изкуство за душата, което създава красиви многоцветни продукти, но и спорт, който учи на самодисциплина, безотказност и отдаденост.

Любимата му форма е жеравът - това е и най-популярното оригами. А нивото на трудност той определя по времето, което е прекарал в сгъване. Случвало му се е да прави по няколко едни и същи части, а след това да ги сглобява. Понякога сгъва за 5 минути, понякога за 10, а понякога прекарва и часове в търсене на нова форма. Затова и смята за своя единствена инвестиция времето, което в момента му липсва.

Подарък от сърце

За него сгъването на хартия е много повече от хоби. Приема го като дълг към обществото. Въпреки това не иска да го превръща в пълен работен ден. Казва, че заниманията му с оригами не подобряват финансовото му състояние, но го изпълват с наслада и удоволствие.

„Когато имаш една красива, ръчно направена кутийка за бижута от старо списание, подаръкът, например чифт обици, е по-личен", допълва Венци. Именно по празниците той наблюдава най-голям трафик в сайта си. Съответно и интересът към оригамите е най-висок тогава. Летните месеци, според него, са най-трудни за привличане на вниманието.

Лъжливи форми

Има и горчив опит с оригамите. През 2010 и 2011 година организира два конкурса за най-добра оригами снимка. На втория дори има и статуетки за печелившите. Събира жури от цяла Европа. Дори е изненадан, когато руският член от журито превежда правилата за участие с Google Translate и така получават снимки на руски оригами фенове.

Но освен руски, Венцислав получава и много фалшиви снимки. Не разбира защо някой би откраднал чужда оригами снимка, когато дори няма парична награда. Затова и не организира конкурсите повече. Иска да организира нови проекти и инициативи, но времето му е запълнено.

Венцислав е млад татко, който се налага да „краде" време от семейството си, за да твори и да обновява сайта си. Казва, че вместо хартия, сега сгъва пелени и щипе бузки. Вероятно ще научи и детето си на оригами, но първо трябва да го научи как да стъпва.

Според него, ако намериш нещо, което обичаш, не трябва да го губиш. Така ще сме щастливи. Затова и продължава да си „открадва" време тук-там, за да прави това, което обича - формички от хартия.

Oще: origamite  story  youtube  youtube канал  венцислав василев  изкуство  медии  оригами  оригамите  тихомира дончева  форми от хартия 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.