Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ах! Мистър Милър

Американецът Рори Милър мечтае на едро, прави планове, пие бира, готви и най-вече вари пиво за фабриката за крафт бира "Ах!" Снимка: facebook.com/ahsomething/photos_stream
Американецът Рори Милър мечтае на едро, прави планове, пие бира, готви и най-вече вари пиво за фабриката за крафт бира "Ах!"
Рецепта номер 7 гласи: бира ред ейл с мурсалски чай и мента Снимка: www.facebook.com/ahsomething
Рецепта номер 7 гласи: бира ред ейл с мурсалски чай и мента
Борисова градина, София - мистър Милър позира за снимка Снимка: Webcafe.bg
Борисова градина, София - мистър Милър позира за снимка
Рецепта номер 3: светло пиво с 5, 7% алкохол. Само бутилката напомня злополучния за Рори Милър "Бял Щърк". "Предстои да сменим бутилката", казва той Снимка: Webcafe.bg
Рецепта номер 3: светло пиво с 5, 7% алкохол. Само бутилката напомня злополучния за Рори Милър "Бял Щърк". "Предстои да сменим бутилката", казва той
"Вече гледам само напред. Вече сме на "добър път", казва той, като има предвид бирената работилница за производство на крафт бира "Ах!" Снимка: facebook.com/ahsomething
"Вече гледам само напред. Вече сме на "добър път", казва той, като има предвид бирената работилница за производство на крафт бира "Ах!"

Днес, 20 юни, светът отбелязва Международния ден на бежанците, а това е тема, която е колкото неудобна, толкова и актуална за Европа и в частност за България, тъй като, не е тайна - страната ни среща все по-голямо затруднение във връзка с приемането и интеграцията на търсещите убежище у нас.

За да отбележим датата, решихме да поговорим с един човек, който е добре познат в някои софийски кръгове и е особено ценен от онези, които обичат да се наслаждават на хубавата храна... и на вкусната бира.

Рори Джейкъб Милър няма как да е бежанец, поне не и в класическия смисъл на думата, просто защото родом е от един от най-стабилните икономически страни на земята, а именно САЩ.

Той е потвърждение на правилото, че един американец няма как да се озове в ситуацията, в която се намират много други граждани на света, освен, ако не реши да бяга буквално... От скучния, предвидим и познат живот, например.

Още от тийнейджърска възраст Рори мечтае да обикаля света и да живее по своите правила - по един различен начин.

Затова напуска Америка още на 18-19 години и се озовава в Италия, където решава, че може да се издържа като преподава английски език. Това е един добър начин да попътуваш и да опознаеш различни страни. Така Съдбата, която за майтап и ужас, понякога обича да събира крайностите, захвърля американеца от щата Вашингтон в Самара, Русия. Там той среща първата си жена и когато е на 22 години се ражда дъщеря му.

В момента детето е на 11 години и заедно с майка си живее в Ню Йорк, а Рори, който вече е на 33, разказва, че не би се върнал за нищо на света в Самара, където, по думите му, "няма никакъв живот".

Разговаряме на български и той говори езика практически без запъване, като може да изрази всичко, което иска.

Той казва, че след толкова години прекарани в Европа (след Русия следват Чехия, Словакия, Босна и Черна гора и България, после пак България и пак...), не си представя да се върне отново в САЩ завинаги, където "нямаш избор на култури, защото пътуването в съседни страни се ограничава с Мексико и Канада".

За разлика от много българи, откакто е тук, Рори е обиколил всички съседни държави и дори планира, както, навярно, и всеки семеен средностатистически нашенец, да прекара лятото на море в Гърция с новото си семейство. Защото Рори е сериозно обвързан и има второ дете на 1 година.

Американецът вече е приключил с преподаването (това уморително занимание, по думите му), и в главата му - освен мисълта да се наспи добре някой път, когато детето поотрасне, се върти основно една идея.

И тя е крафт-бирата: заниманието, на което е решил вече да се отдаде изцяло, като се базира в България за по-дълго време.

Само преди две години Рори Милър беше известен като един от основателите на нашумялата крафт бира "Бял Щърк".

Сега той няма вече нищо общо с марката и отказва да коментира "развода" си "с онези хора", които в момента държат правата над производството на "Бял Щърк".

Той дава ясно да се разбере, че не иска да има нищо общо с производството й и със скандалите (включително съдебни), съпътстващи раздялата на бившите съдружници.

"Вече гледам само напред. Вече сме на "добър път", казва той, като има предвид бирената работилница за производство на крафт бира "Ах!", чиито бири "Ох!" (светло пиво, 5.7 % алкохол, 330 ml, направена по тайна рецепта номер 3) и "Мч!" (ред ейл с мурсалски чай и мента, 330ml, тайна рецепта номер 7) могат да се намерят на доста места в столицата и на сравнително по-малко в Пловдив и Бургас.

Особеното на бирите (освен вълнуващия вкус, разбира се) са етикетите, чиито дизайн е на Мартин Купенов, а художницитe са най-различни: Оlex OleoleDmitry YagodinBrave Mustache...

Освен с бира, Рори се занимава и с готвене и си представя как някой ден би отворил ресторант с американска кухня, например.

Точно в тази връзка мистър Милър си сътрудничи със сдружение "Мулти Култи Колектив", за които говори с уважение именно заради идеята им да популяризират "кухнята против ксенофобията" - идея, която той подкрепя.

"В България няма толкова голямо разнообразие на раси, както в Америка, затова и хората са много по-затворени, но това трябва да се промени", смята той.

"Мулти Култи правят много неща, за да популяризират кухнята на други култури в България и винаги измислят нещо различно".

Тази година Рори Милър участва в кампанията на Мулти Култи "Многообразието е вкусно" със своя проект Karavan Kitchen.

Кампанията на сдружението ще продължи до края на годината и ще популяризира идеята за премането на "чуждото и различното" чрез презентациите на различни чужди готвачи (оттук можете да разгледате вкусната "мултиетническа" карта на София).

В началото на юни, Рори приготви в рамките на кампанията нещо типично "американско": специален сандвич от Луизиана със скариди, прясно мляко и специален сос, в който има майонеза, горчица, табаско, стрит на ситно сладък лук "Шалот", кетчуп, магданоз и чесън.

Друга рецепта, която Рори демонстрира, представляваше типичен американски десерт и се състоеше от бисквити "Орео" изпържени в кексово тесто и покрити с галзура от сладък бекон.

Този десерт се поднася на клечка и е странен на вкус (според опиталите го).

Междувременно татуираният американец не спира да прави планове, някои от които споделя, други не, а трети просто звучат в рамките на фантазията... но красиво.

Ако поне част от нещата, които Рори е замислил с Karavan Kitchen и Ах! се осъществят, то крафт-бирата и американската кухня ще получат стабилно присъствие в страната. Особено бирата...

Затова с нетърпение очакваме новата бира на "Ах!", която, както Рори загатва, ще бъде с годжи-бери...

Стискаме палци да се получи вкусна.

 

Най-четените