Когато цъфнат минзухарите | webcafe.bg
Webcafe

Когато цъфнат минзухарите

ема ивановаЕма Иванова
23.02.2016, 18:51 (обновена 08.03.2016, 13:34)
георги колев

Снимка: © Webcafe.bg

Думата Crocus няма нищо общо с едноименната швейцарска рок-група. Нито с крокодили. Но има много общо с Баба Марта. А Георги Колев знае защо. Той е и единственият, който може да каже къде точно е Богдана от село Православен

Oт средата на ноември до края на февруари - малко повече от четири месеца - се оказва време, напълно достатъчно за Георги Колев да започне ново занимание, да му се отдаде напълно, да се усъвършенства в него - и накрая да се подготви за няколкото специални дни около 1 март.

Защото, ако за всички българи настъпването на месец март е радостен момент, основно заради очакваното завръщане на пролетта, то за продавачите на мартеници по улиците на страната става дума за най-натоварения период в годината.

А за онези малцина като Георги, които не само продават, ами и приготвят собственоръчно мартениците - денят X, по-известен като "Баба Марта", е абсолютният пик и венец на техните трудови занимания.

Георги се занимава за първа година с дейността на "мартеничар" и кипи от енергия.

Неговото "царство" в последните дни е сергия до оградата на "Бизнес Парк - Младост", точно до изхода на метрото. Георги познава много хора в района, защото през всички останали дни на годината работи като младши сервизен инженер към Siemens, чиито филиал е именно в Бизнес парка.

"Това е Богдана от село Православен", представя Георги една от любимите си мартеници.

Много от фигурките, направени от него, си имат имена, които са доста точни и допълнително ги одухотворяват.

"Защо Богдана и защо от село Православен? Ами защото шевицата, която е използвана за ризката й, е на кръстчета. И така, тя е религиозна, казва се Богдана и освен това наистина има село Православен в България - на 10 км от Първомай", разказва той.

"Богдана от село Православен". Снимка: Webcafe.bg

Георги се "зарибява" по създаването на мартеници, когато една вечер двамата с приятелката му Илияна си говорят, че е по-добре да имат хоби, вместо да си губят времето във "вредни дейности" като пиене на бири и пушене на цигари.

Бащата на Илияна е художник, който има дългогодишен опит с изработването на червено-белите пролетни символи. Той е първият, който се запознава с новата дейност, прегърната ентусиазирано от двойката и... в началото не харесва направените от Георги модели.

Това по никакъв начин не спира порива на Жоро, който започва още по-усилено да произвежда малки куклички тип Богдана - например "Пълничката Стефка на събор в Калофер". Така бързо става все по-добър и отдаден на заниманието.

"Пълничката Стефка на събор в Калофер" / Снимка: Webcafe.bg

Много скоро след това се раждат и моделите от типа на "Конопения господин Пламък-Пламък", а само месец-два по-късно Жоро вече е произвел множество мартеници-гривни (сред които и такива със син конец - характерен единствено за Шопския край, или с жълт - характерен за Родопския).

Съвсем естествено с лавинообразното нарастване на продукцията, се ражда и марката Crocus.

На личната фейсбук страница на Crocus Жоро и Илияна качват всички произведени мартеници досега.

"Искам да подчертая, че името Crocus не представлява преклонение пред едноименната швейцарска рок-група, нито пред крокодила Шнапи", заявява Георги. Всъщност Crocus е латинското име на минзухара - символа на пролетта, което обяснява и избора на това наименование.

"Конопеният господин Пламък-Пламък" / Снимка: Webcafe.bg

На сергията пред Бизнес-парка, където Георги Колев планира да остане до 3-ти март включително, се предлагат и монументалните мартеници "Орехова сватба"(двойка с глави от орех, гъдулчица в ръката, полегнали върху конопено зебло) или "Тракийска среща". Тези мартеници са на фон от зелена кадифена хартия и са идеални за стената у дома.

За вкъщи са много подходящи и "Мързеливите невести" - куклички в бяло и червено, които са заврели ръце под престилките си, защото не искат нито да чистят, нито да готвят. Може и да не обичат работата, но едрите "невести" са толкова симпатични, че са добре дошли във всеки дом:

"Мързеливите невести" / Снимка: Webcafe.bg

В началото Жоро изработва една малка кукличка за 45 минути, заедно със "заготовката", както нарича приготвянето на необходимите материали.

Сега той действа още по-бързо и даже е оформил място за "работилница" на сергията - за всеки, който иска да си направи сам гривна.

Последния хит са "мартениците-Еделвайс". Идеята идва от копчета с изрисуван еделвайс върху тях. Георги попада на находката в магазина за шевици, откъдето се снабдява с материали:

"Може и да са немски дизайнерски копчета, но смятам, че са по-добър вариант за украса на гривна, отколкото китайско пластмасово мънисто".

Изобщо произведените в Китай мартеници не са особено на почит на сергията на Crocus.

И без това всичките мартеничари наоколо предлагат предимно китайска продукция. Изключение правят гривните с лични имена и имена на отбори ("които си ги знаем още от 90-те години", мръщи се Жоро).

Снимка: Webcafe. bg

Факт - креативните и идейни неща практически отсъстват, заместени от китайска конфекция - и най-вече от пластмасови фигурки на Angry Birds, миньоните и други детски герои, към които е прикачен символичен конец.

Жените от съседната сергия уверяват, че именно такива неща се търсят.

Те обещават, че ще останат на сергиите ден и нощ, докато има хора, и се ядосват, че все още не са толкова много клиентите на червено-белите символи.

"Напишете в статията, че българите имат лошия навик в най-последните дни да се сещат да пазаруват", заръчват жените.

"Ще видите на първи какво ще бъде. Всяка година е така точно на Баба Марта: нямаме време една вода да изпием. Седим до 10-11 часа вечерта и дори да вали сняг, дъжд - пак седим. Вместо сега да си напазаруват, тогава всички ще се тълпят..."

За разлика от повечето продавачи, които всяка година излизат на сергиите единствено с надежда да спечелят пари от търговията, Жоро не се интересува дали ще излезе на плюс.

За няколко месеца съществуване, Corcus е събрал повече почитатели на ръчно изработените мартеници, отколкото двамата с Илияна изобщо са очаквали. Следващата стъпка ще бъде в посока ръчно изработени кожени гривни или дори дърворезба.

И защо не? Важното е нещата да се правят с удоволствие. Нали за това е Баба Марта - за да ни го напомня.

"Oрехова сватба" / Webcafe.bg

Oще: crocus  баба марта  георги колев  занаят  занаятчийство  илияна райкова  март  мартеница  мартеници  мартенски празници  минзухар  минзухари  пролет  ръчно направени мартеници 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

1 Мина | 05.03.201622:52

Много готини.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани