Мода от улиците на Техеран | webcafe.bg
Webcafe

Мода от улиците на Техеран

Webcafe.bg
22.02.2016, 17:51 (обновена 02.03.2016, 18:39)

1 от 14 снимки Назад Напред

техеран, мода

Снимка: © instagram.com

Новата oналйн "Мека" на модата - Instagram - привлича на поклонение все повече жени-мюсюлманки - особено от Иран.

На поклонение в новата oналйн "Мека" на модата - Instagram - се стичат все повече жени-мюсюлманки - особено от Иран.

Младото поколение иранки са свободомислещи, еманципирани носителки на източна естетика, които смело съчетават хиджаб с най-модерни дрехи и с лекота прокарват тенденции чак в самото сърце на световната мода - Ню Йорк.

Една от младите източни повелителки на Instagram е Хода Катеби - иранска писателка, фотограф, активист и моден гуру.

Тя е създателка и на блога JooJoo Azad - име, което в превод от фарси означава "Свободна птица".

Блогът е мястото, където 26-годишната студентка, живееща в Чикаго, се опитва да събере западната и иранската култура в нещо, различно от хаос.

Анти-капитализъм, феминизъм, позитивизъм, спортен дух и място за алтернативна мода - всички тези западни младежки тенденции се съчетават с традиционни ирански изгледи, снимки на джамии, плодове и техеранските улици.

Или, както Хода Катеби описва блога: това е място, чрез което тя се опитва да "запази идентичността си" на жена от Близкия изток в свят, в който омразата и неразбирането към нейната религия доминират, а съжалението към жените, като към "втора класа" хора в мюсюлманската религия е повсеместен стереотип.

"Аз няма да позволя на медиите да ме изкарват такава, каквато не съм. Няма да позволя на други да заглушат гласа ми. Аз съм тук и заемам пространство", пише тя.

"Всъщност този блог се роди от омразата.

Това е омраза, която преживях физически, словесно, психически, емоционално и изобщо - и която моите подтиснати братя, сестри и роднини продължават да изпитват ежедневно".

Причина за нейната ярост - и съответно за нейната онлайн активност, е атаката над мюсюлманска жена през 2013-та година в Париж, когато непознати нападат бременна 21-годишна мюсюлманка, махат й хиджаба, с който е покрила главата си, отрязват й косата. Те непрекъснато сипят обиди по адрес на нейната религия и я унижават. В последствие жената загубва детето си.

Катеби описва JooJoo Azad като "анти-капиталистически, моден блог", но в същото време признава, че се има проблеми с това определение. Всъщност Хода иска да покаже "минималистичен" начин на живот, което, според нея, означава живот с по-малко консумация.

"Модата е красиво изкуство и език на самоизразяването и комуникацията, а модната индеустрия е една от най-деструктивните сили на планетата (след империализма на САЩ, патриархата и чехлите на Crocs, разбира се)", пише тя.

В следствие на факта, че иранката определя блога си като позитивно място, тя подчертава, че негативните коментари за раса, външен вид, сексуална ориентация, религия и прочее, няма да бъдат толерирани.

"Ние празнуваме красотата, която се простира отвъд рубриките, които медиите са отделили за таз цел".

Последното, с което Хода се занимава, е книгата Teheran Streetstyle, която може да се поръча онлайн и която представлява първата модна колекция на снимки от улиците на Техеран.

"Активно предизвикваща западните влияния към иранския стил и модата като цяло, както към и налагането на държавни регулации върху начина на обличане, книгата предоставя визуална разходка из иранската ъндърграунд мода и запознанство с младите хора, които създават правилата й", пише в предговора.

Фотографската книга има за цел не само да служи като вдъхновение за алтернативната мода и стил, но и да изпрати читателя на пътешествие в част от света, която все още е скрита, неразбрана и недостатъчно добре представена в западните медии.

"Модата е универсален език по света и предлага безкрайно много възможности за изграждане мостове. Тя може да вдъхнови разбирателството и мира".

Вижте в галерията някои снимки от техеранската улична мода, както и такива от живота на иранката в Чикаго.

Oще: instagra  instagram  joojoo azad  близък изток  жена  изкуство  иран  иранка  иранска писателка  ирански феминистки  мода  моден свят  модна фотография  ню йорк  техеран  хода катеби 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани